Daha önceki yazımda af tasarısına genel hatları ile değinmiştim. Bu yazıyı kaleme aldığım günlerde söz konusu tasarı plan ve bütçe komisyonundan çıktı ve meclis genel kurulunda görüşülüp kabul edildi.
Muhtemelen yazı yayımlandığında Resmi Gazetede yayımlanmış olacak. Bu da yasanın yayınlanma tarihinin Ağustos ayı olması anlamına geliyor. Neden bunun altını çiziyorum?
Çünkü yasadaki neredeyse tüm başvuru ve ödeme süreleri ile yasadan yararlanma koşullarından bazıları, yasanın yayımlandığı tarihe endekslenmiş durumda.
Yine önceki yazımda da bahsettiğim üzere, yasa ile; henüz kesinleşmemiş ve devam eden incelemeler için de yapılandırma imkanı getiriliyor.
Bu yapılandırma imkanı ile incelemeler sonuçlandıktan sonra ortaya çıkan vergi aslı tutarı üzerinde yüzde 50 oranında indirim yapılacak. Ancak, inceleme devam ederken mükellef matrah artırımı talebinde bulunur ise o zaman incelemenin bitip bitmeme durumuna göre farklı uygulamalar meydana gelecek.
Eğer inceleme elamanı söz konusu incelemeyi Eylül ayı sonuna kadar bitiremezse mükellefin matrah artırımı dolayısıyla ödediği tutarlar baki kalacak ve inceleme kendiliğinden düşecek.
Yok eğer inceleme elemanı Eylül sonu gelmeden incelemeyi bitirirse, raporda yazılan matrah geçerli olacak ancak mükellefin matrah artımı dolayısıyla beyan ettiği bir matrah da var ise, söz konusu beyan ettiği matrah tutarları inceleme sonucu bununa matrah farkı tutarından tenzil edilerek dikkate alınacak.
Her hal ve karda son aşamada ortaya çıkan vergi tutarının yüzde 50 si ise bu düzenleme gereği (dava açmamak şartıyla) alınmayacak.
Yani matrah artırımı meselesi hariç devam eden incelemeler için vergi aslında yüzde 50 indirim ve cezaların kaldırılması söz konusu. Ayrıca işlemiş faizler yerine de Yİ-ÜFE (yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi) tedavül edilecek. Eğer inceleme sonucunda mükellefe sadece vergi cezası salınmış ise ise yani ceza vergi aslına bağlı bir ceza değilse ilgili cezanın yüzde 75inin tahsilinden vazgeçilecek.
Kanunun yayımlandığı tarihten önce pişmanlık talebi ile verilip, ödeme yönünden şartların ihlal edildiği beyannameler ile kendiliğinden verilen beyannameler için kesilen ve Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla tebliğ edilmemiş olan vergi cezaları hakkında bu madde hükümleri uygulanır.
Peki daha önce inceleme tamamlanmış ise ne olacak ?
Kanun tasarısında konu ile ilgili olarak; Kanunun yayımlandığı tarihten önce tamamlandığı halde, bu tarihte ya da bu tarihten sonra vergi dairesi kayıtlarına intikal eden takdir komisyonu kararları ve vergi inceleme raporları üzerine gerekli tarh ve tebliğ işlemleri yapılacaktır.
Ancak kanunda belirtilen süre ve esaslar dahilinde ödeme yapıldığında bu dosyalar da aynı maddeden yararlanacaktır.
Söz konusu maddeler birlikte değerlendirildiğine vatandaşın lehine olan düzenlemelerin uygulanması için özellikle vergi idaresinin azami özemi göstermesi yerinde olacaktır.
Öncelikle potansiyel olan incelemelere bir an önce başlanarak mükellefin incelemeden haberdar olması sağlanmalıdır. Bu sayede mükellefin ilgili yıl veya yıllara ilişkin matrah artırım talebinde bulunma hakkını özgürce kullanması sağlanmalıdır.
Başlayan ve devam eden incelemeler ile ilgili olarak mükellef matrah artırımı talebinde bulunmuş ise en azından mükellefin lehine olan tercihin kullanılması (incelemenin bitirilip bitirilmemesi) yasanın başarısı açısından önemlidir.
Hem yeni bir uzlaşma çağrısı ile yola çıkıp hem de mükellef aleyhine kararların uygulanması yasanın amacıyla taban tabana zıttır.
Mükelleflerin de bu çağrıya özellikle de matrah artırımı bakımından yapılan çağrıya kulak vermeleri, geçmişi hesapları kapatıp geleceğe yönelik daha sağlam ve rasyonel kararlar alabilmeleri adına önemlidir.
09.08.2016
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.