İşyeri Hekimi ve İş Güvenliği Uzmanı Çalıştırma Yükümlülüğü
İşyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırma yükümlülüğü halihazırda sadece tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan veya 50den fazla çalışanı olan az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için uygulanmaktadır.
Yani az tehlikeli sınıfta olup da 50den az çalışanı olan işyerleri için bu yükümlülük yoktu.? Yoktu diyoruz çünkü 1 Temmuz itibari ile bu tür işyerleri de yükümlülük kapsamına giriyor.
İşyerinin Tehlike Sınıfı
İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatında iş yerleri az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli olarak sınıflandırılmıştır. Tüm iş yerlerinin tehlike sınıfları ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayımlanan İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliğinde yer almaktadır.
50den az çalışanı olan işyerlerinde yükümlülük
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile getirilen yükümlülükler kapsamında 50den az çalışanı olan (1-49 arası) az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırma yükümlülüğü 01 Temmuz 2016 tarihinde başlayacaktır.
Bilindiği üzere yasa çıktığında aşama aşama bu yükümlülük yaygınlaştırılmıştır.
İlk olarak 01.01.2013 tarihinde, 50den fazla işçi çalıştıran işyerleri için işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırma yükümlülüğü başlamış, 01.01.2014 tarihinden itibaren ise 50?den az işçi çalıştıran tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri ise sonra işyeri hekimi ve İş güvenliği uzmanı bulundurma yükümlülüğü başlamıştır. Şimdi de herhangi bir erteleme olmadığı takdirde 50den az çalışanı olan tüm işyeri için uygulama yükümlülüğü Temmuz ayı itibariyle başlayacaktır.
Söz konusu yükümlülük kapsamında olan işyerleri iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi istihdam etmek yerine, Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimlerinden (OSGB) hizmet satın alabileceklerdir.
Küçük Esnaf
Görüldüğü üzere yürürlüğe girecek düzenleme ile bir çalışanı olan küçük esnaf öreğin mahallenin berberi dahi bu kapsama alınmış oluyor. Peki bu durum özellikle küçük esnaf açısından sorun oluşturabilir mi ?
Söz konusu durum için meslek odaları da harekete geçmiş durumda. Bildiğimiz kadarıyla meslek odaları kendi üyelerine toplu olarak Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimlerinden hizmet alınması yolu ile yardımcı olmaya çalışıyorlar veya çalışmaları gerekmektedir.
Bu sebeple her esnafın üye olduğu meslek odasına başvurması ve konu ile ilgili bilgi alması ve bu konudaki taleplerini çok geç kalmadan iletmeleri gerekmektedir.
Türkiye Ve Bursada İşyeri Hekimi ve İş Güvenliği Uzmanı Sayısı
ISG - KATIP sisteminin verilerine göre Türkiyede toplam 28 bin 942 işyeri hekimi ve 98 bin 094 iş güvenliği uzmanı var. Bu uzmanların 17 bin 226sı A, 11 bin 049u B, 69 bin 819u C sınıfı belgeye sahip.
Bursa ölçeğinde ise toplam 1.301 işyeri hekimi ve 4 bin 379 iş güvenliği uzmanı var. Bu uzmanların 859u A, 421i B, 3.109u C sınıfı belgeye sahip.Ayrıca halihazırda 98 adet Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi kurumsal olarak faaliyette bulunmaktadır.
Cezalar
6331 sayılı Kanun hükümlerine göre 50 kişiden az çalışanı olan az tehlikeli işyerlerinde 01 Temmuz 2016 tarihi itibariyle İş Sağlığı ve Güvenliği uzman ve işyeri hekimi çalıştırmayan veya bu hizmetleri dışarıdan almayan işverenlere tespit edilen her ay için, İş Sağlığı Güvenlik Uzmanı için 6.511 TL, iş yeri hekimi için 6.511 TL olmak üzere toplam 13.022 TL idari para cezası, görevlendirmenin yapılmadığı her ay için ayrı ayrı uygulanacaktır.
21.06.2016
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.