Dış ticaret verileri açıklandı.
Sonuçlar hiç de içaçıcı değil maalesef. Türkiyede istatistiğin patronu Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)verilerine göre Ağustos ayında ihracatımız %12,9 azaldı.
Hem de kurlar artarken!
İthalatımız ise %3,4 azalmış durumda. Ve sonuçta Ağustos ayında dış ticaret açığı %17 artarak 5.997 milyon dolardan 7.016 milyon dolara çıktı. Yani yaklaşık 7 milyar dolar.
Tabi ki ihracattaki bu azalışta bölgemizde olan gelişmelerin etkili olduğunu söylemek mümkün. Özellikle ortadoğu eksenindeki istikrarsızlık ve ülkelerdeki ekonomik veya siyasal durum rakamlara yansımış durumda ve muhtemelen yansımaya da devam edecek.
Öyle ki Avrupa Birliği üyelerine yaptığımız ihracatın oranı %6,8 artarak %41,4 e yükselmiş bulunuyor. Aksine Ortadoğu ve bazı Afrika ülkelerine yapılan ihracatımızda ise düşüşler görülüyor.
Geçtiğimiz yılın Ocak-Ağustos döneminde tüm ihracatımız içerisinde %8,63 paya sahip olan İrana yapılan ihracat bu yılın aynı döneminde %63,50 azalmış durumda. Yine geçtiğimiz yıl verilerine göre ihracatımızdaki payı %4,62 olan Birleşik Arap Emirliklerine yapılan ihracat yılın bu döneminde %27,19, %2,70 paya sahip Suudi Arabistana yapılan ihracat %13,98, %2,49 paya sahip Mısıra yapılan ihracat %7,00 azalmış durumda.
Irak ve Suriyeye yapılan ihracatta ise yılın bu döneminde artış var. Iraka yapılan ihracat yılın ilk 8 ayında %9,56, Suriyeye yapılan ihracat ise %64,81 artmış durumda.
Dış ticaretin diğer yönü ithalat ise bu dönemde %3,4 oranında azalmış görünüyor. Ancak burada da mal grupları ile ilgili yani ithalini yaptığımız mallar ile ilgili ayrı bir sorun var.
71 numaralı fasıl, ithalatı oran olarak en fazla artan mal grubu olarak karşımıza çıkıyor.
Hangileridir bu 71 numaralı fasıldaki mallar?
GTC izahnamesi uyarınca 71 numaralı fasıl; inciler, kıymetli veya yarı kıymetli taşlar, kıymetli metaller; taklit mücevherci eşyası; metal paralardan oluşuyor. Bu kalemin ithalat rakamı, bu yılın ilk 8 aylık döneminde geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre tam tamına %81,27 oranında artmış durumda.
Yani yatırıma dayalı ekonomimizin olmazsa olmazı olan mallar!
Genellikle kriz ve savaş dönemlerinde bu şekilde yatırımların arttığını görüyoruz. Özellikle dünya ve bölge genelinde bir istikrarsızlık insanları kıymetli taşlara özellikle de altına yatırım yapmaya yönlendiriyor.
Ancak ilk 8 aylık dönemde 71 numaralı fasıldaki malların toplam ithalat tutarı yaklaşık 12,5 milyar dolar. Bu rakamın ne anlama geldiğini göstermek için, aynı dönemde hububat ithalatımızın 1,3 milyar dolar, pamuk ithalatımızın 2 milyar dolar, motorlu kara taşıtları ithalatımızın 10,8 milyar dolar, makine ithalatımızın 19,5 milyar dolar olduğunu söylemek yeterli olur herhalde.
2012 yılında altın ithalatı bu şekilde sorun yaratmıyordu. Çünkü ihracatımız da vardı ve ihracat rakamı ithalat rakamının üzerinde idi. Ama 2013 yılı başından itibaren bu durum tersine döndü. Bu dönem itibari ile aynı fasılda ihracat tutarımız sadece 5 milyar dolar.
Klasik iktisat bilgilerimiz bize yapılan ithalatın tutarı kadar kompozisyonunun da önemli olduğunu söylüyor. Eğer ithal edilen malların ağırlığı sanayi maddelerinden tüketim mallarına hele hele lüks tüketim mallarına kayıyorsa ekonomi için tehlike çanları çalıyor demektir.
Bu arada her zamanki gibi enerji ithalatımız 36,5 milyar dolarla en ön sırada.
Cari açık arttıkça yabancı sermayenin Türkiyenin kapılarını çalması zorlaşıyor. Sermaye girişi olmadığı sürece de cari açığın kapanması mümkün değil gibi görünüyor.
Ama daha vahim olan durum, ürettiğimizden daha fazlasını harcamaya devam ediyoruz (dış ticaret açığı) ve bunun finansmanı için de bol keseden borçlanıyoruz. (cari açık)
Ama olsun, pek kıymetli taşlarımız var!
22.10.2013
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.