Haftalardır hatta bu yıl boyunca gündemimizi oldukça meşgul eden elektronik fatura uygulamasının nihayet başvuru aşaması sona erdi.
Ertelenme dedikodularına rağmen aynen Maliye Bakanının dediği gibi herhangi bir erteleme olmadı.
Başvurular çoğunlukla internet üzerinden yapıldı. Ve süreç bu şirketler için başlamış oldu. Yakın zamanda başvuru sayıları ile ilgili açıklama yapılması da muhtemeldir. Şu an için yıl sonuna kadar otuz bine yakın mükellefin bu uygulamaya geçmesi bekleniyor.
Söz konusu e fatura ile kağıt fatura tasarrufu yaklaşık 5,5 milyar dolar civarında olması bekleniyor.
Bundan sonra ne yapılacak?
Bundan sonra yapılacak Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından oluşturulan efatura.gov.tr adresini takip etmek.
Başvuruda bulunmuş olan mükellefler “kayıtlı mükellefler listesinde” olup olmadıklarını sürekli izlemek durumundalar.
Çünkü şirketler ve mükellefler, kayıtlı mükellefler listesine girildiği günden itibaren 7 gün içerisinde artık e fatura düzenlemek zorunda.
Düzenlenmez ise kağıt ortamında düzenlediği fatura yok hükmünde sayılacak.
Bu durumda özellikle fatura düzenleyen değil faturanın düzenlendiği kişi yani mal ve hizmeti satın alan kişi açısından problemli bir dönem başlıyor.
Yani e fatura düzenleme yükümlülüğü kapsamında başvuruda bulunmuş olan bir mükellef efatura.gov.tr adresinde yer alan kayıtlı mükellefler listesinde yayınlandıktan sonraki 7 günden sonra yine e fatura düzenlemek zorunda olduğu bir mükellefe kağıt bir fatura düzenlerse ne olacak?
Hemen belirtelim ki e fatura uygulaması iki tarafında e fatura düzenleme zorunluluğu olduğunda hayata geçecek bir uygulama. Yani biz e fatura düzenleme kapsamındayız ama karşıdaki firma kayıtlı mükellefler listesinde değilse bu firmaya kağıt ortamında eski bildiğimiz faturayı düzenleyeceğiz.
Eğer karşıdaki firmada bizim gibi e fatura uygulaması kapsamında kayıtlı mükellefler listesinde bir mükellef ise o zaman artık e fatura düzenleme zorunluluğumuz bulunuyor. Fax makinesi gibi her iki tarafta da olması gerekiyor kısacası. Yani her iki mükellef de “kayıtlı mükellefler listesinde” ise e fatura düzenleme mecburiyeti var.
Zorunlu olduğumuz mükelleflere e fatura düzenlemez isek, kağıt ortamında düzenleyeceğimiz faturanın hiçbir hükmü yok gibi görünüyor.
Her ne kadar Vergi Usul Kanunu faturanın tarifini yapmışsa da elektronik fatura için çıkarılan tebliğlerde açıkça e fatura kapsamında düzenlenmesi gereken faturanın kağıt ortamında düzenlenmesinin hiç düzenlenmemiş hükmünde olacağı açıkça belirtilmiştir.
Bu sebeple e fatura düzenleme zorunluluğuna girdiği halde kağıt ortamında düzenlenmiş belge, karşı taraf için yok hükmünde olacaktır.
Bu da mal ve hizmet alan kişi veya firmanın ilgili fatura bedelini ödese dahi bu fatura bedelini kayıtlarına gider olarak alamayacağı ve ödediği katma değer vergisini indiremeyeceği anlamına gelir. Burada mükellef eski faturanın düzeltilip (yasal süre içerisinde ve katma değer vergisi dönemi aşılmadan) mutlak surette e fatura düzenlenmesini talep etmelidir. Bu durum yani kağıt fatura düzenlemek ayrıca müşterilerin kaybına kadar gidecek bir ticari aksamaya da sebep olabilir. Bu yüzden bu konuda muhasebe birimlerinin son derece dikkatli davranmaları şirketlerin ticari itibarları açısından da son derece önemlidir.
İşte e fatura uygulaması hala yıl sonuna kadar gündemdeki yerini koruyacak gibi görünüyor. 2014 de ise e defter yükümlülükleri başlayacak. Buna ilişkin konulara da yazılarımda zaman zaman yer vereceğim.
Bu durum böyle sürüp gideceğe benziyor ta ki çok sevgili Haluk ağabeyimin dediği gibi “E Patron” uygulamasına geçene kadar!
17.09.2013
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.