Çevre ve Şehircilik Bakanlığı resmi sitesinde “150 bin Firmaya Çevre Cezası Yolda” diye duyuru yaptı.
30 temmuz tarihli duyuruya göre; yıl sonuna kadar Geçici Faaliyet Belgesi almayan şirketler, 40 bin lira ile 1.7 milyon liralık cezayla karsı karsıya kalacak.
Hatta Bakan, “Lisansı olmadan atık alan da atığını lisansı olmayana veren de suçlu” şeklinde bir de açıklama yaptı.
Çevre izni olmadan faaliyet gösteren işletmelere ceza geliyor. Çevre Kanunu'nda olmasına rağmen yılsonuna kadar Geçici Faaliyet Belgesi almayan firmalara 40 bin liradan başlamak üzere 1 milyon 693 bin lirayı bulan tutarda idari para cezası kesilecek.
Geçici faaliyet belgesi; işletmecinin çevre izin veya çevre izin ve lisans başvurusu yaptığında, faaliyeti esnasında ilgili mevzuata uygun olarak çalıştığını belgelemesi için belirli süreler için tesise verilen belgedir.
Çevre izni; Çevre Kanunu uyarınca alınması gereken; emisyon, deşarj, gürültü kontrol, derin deniz deşarjı ve tehlikeli madde deşarjı konularından en az birini içeren izni, çevre lisansı ise atıkların toplanması, geri kazanılması, geri dönüşümü ve bertaraf edilebilmesine ilişkin teknik yeterliliği ifade etmektedir.
Bakanın yapmış olduğu açıklamaya göre; "Proje bittikten sonra, anahtarı çevireceksiniz, faaliyete başlayacaksınız, kurdeleyi keseceğiniz gün çevre izin lisansına başvurmanız gerekmektedir. Şu ana kadar Türkiye'de 160 bin, 170 bin tane bu kapsama giren tesis olduğunu düşünüyoruz. Bize yönetmeliğin çıktığı 2010'dan geçen ay sonuna kadar 8 bin 800 başvuru yapıldı. Biz başvurmayanlara yılsonuna kadar süre verdik. Bu nedenle tüm sektörler sorumlu.
Eğer lisansı olmadan bir işletme atık alıyorsa veya bir işletme atığını lisanslı olmayan bir firmaya veriyorsa ikisi de suçludur"
Sadece parasal yaptırımla da kalmayıp faaliyeti durdurmaya kadar gidebilecek cezalar gündemde.
Bunun için yılsonuna kadar ilgili firmalar bu belgeyi edinmeli.
29 Nisan 2009 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan “Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin Ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik” te yapılacak işlemler belirtilmiş durumda.
Söz konusu yönetmeliğin eklerinde çevre iznine veya çevre izin ve lisansına tabi işletmeler belirlenmiş durumda. Bu işletmelere çevre iznini veya çevre izin ve lisansını vermeye yetkili merciler ise Ek-1 listesinde belirtilen işletmeler için Bakanlık, Ek- 2 listesinde belirtilen işletmeler için İl Çevre ve Orman Müdürlüklerdir.
Başvuru çevre yönetim birimi, istihdam edilen çevre görevlisi ya da Bakanlıkça yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firmaları tarafından elektronik olarak yapılır.
Geçici faaliyet belgesi e-başvuru dosyası yetkili merci tarafından otuz gün içerisinde incelenir.
Ancak iş geçici faaliyet belgesinin alınması ile de bitmiyor. Alınan belge adından da anlaşılacağı üzere geçici bir belge. Bu sebeple firmalar bu geçici faaliyet belgelerini aldıkları günden itibaren en geç 6 ay içerisinde çevre izin veya lisans belgesi müracaatını yapmak zorunda.
Eğere bu 6 aylık süre içerisinde çevre izin veya lisans başvurusu tamamlanmaz ise geçici faaliyet belgesi iptal edilir ve bir defaya mahsus başvuruda bulunulan her bir çevre izin veya lisans konusu için belirlenen belge bedeli kadar ödeme yapılıp tekrar başvuruda bulunulması gerekir.
Yani sonuç olarak geçici faaliyet belgesi sahibi olan firmaların mevzuata uygun faaliyette bulunmaları ve süresi içerisinde çevre izin veya lisans e-başvurularını yapmaları gerekmektedir. Aksi durumda belirli süre sonra (6 ay) bu belgelerin iptal edilecek ve yapılan denetimlerde geçici faaliyet belgeleri olmayanlara 2872 sayılı Çevre Kanunun ilgili maddeleri uyarınca 40 bin liradan ile 1.7 milyon liraya kadar para cezası kesilecektir.
29.08.2013
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.