Amortisman genel itibariyle, 1 yıldan daha uzun süreli kullanılabilen, yıpranmaya aşınmaya ya da kıymetten düşmeye maruz kalan gayrimenkuller veya alet, edevat, mefruşat, demirbaş ve sinema filmlerinin yok olması olarak tanımlanabilir.
Amortismana tabi olacak iktisadi kıymetlerin her yıl ne kadarlık kısmının gider yazılacağı amortisman usulüne göre tespit edilir.
Amortisman ayrılmasına yönelik olarak Vergi Usul Kanunu açısından genel itibariyle 2 yöntem bulunmaktadır.
Amortisman süresinin Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ilan edilen faydalı ömür süresi nispetinde amorti edilmesi Normal Amortisman yönteminin temelini oluşturmaktadır.
Azalan Bakiyeler Usulünde amortisman ayırma yöntemi genel olarak;
Azalan bakiyeler yönteminden sadece bilanço usulünde defter tutan mükellefler faydalanabilecektir.
Bilanço usulünde defter tutan mükellefler dışında;
Azalan bakiyeler usulünde amortisman ayıramazlar.
Not; Kendi tercihleriyle bilanço usulünde defter tutan mükellefler bu yöntemden yararlanabilir.
Bir iktisadi kıymet için amortisman ayrılmaya başlandığı tarihten itibaren,
Örnek; ABC Ltd. Şti. ‘nin 2023 yılında almış olduğu 1.00.000-TL’lik demirbaş için, faydalı ömür süresi 5 yıl olarak belirlenmiştir. Azalan Bakiyeler usulüne göre yöntemine göre amortisman hesaplaması aşağıdaki şekildedir.
Faydalı ömür süresi 5 yıl olup normal amortisman oranı %20’dir. Azalan bakiyeler yöntemine göre amortisman oranı %20 x 2 =%40’tır.
Not; 2023 ve izleyen yıllarda Kurumlar vergisi oranı %20 olarak dikkate alınmıştır.
Görüldüğü üzere, azalan bakiyeler usulünde ilk 2 yılda ödenen vergi tutarı normal amortisman yöntemine göre 48.000-TL daha az olacaktır, izleyen yıllarda ise normal amortisman yöntemine oranla 48.000-TL daha fazla vergi ödemesi yapılacaktır.
Görüleceği üzere, her iki yöntemde de amortisman ayırma süresi boyunca (vergi oranın sabit kaldığı zarar oluşmadığı ve amortisman ayrılmaya devam edildiği varsayımı ile) aynı tutar kadar amortismanlar nedeniyle daha az vergi ödeyecektir.
Tek fark gider yazılacak dolaysıyla daha az ödenecek olan verginin daha hızlı mı yoksa aynı oranda mı yapılacağı seçim üzerinedir.
Dolaysıyla, mükellefler seçim yaparken, vergi planlamalarını yapmaları, izleyen yıllarda uygulanacak gelir/kurumlar vergisi oranlarına göre hareket etmeleri, enflasyonist hangi sürede amortisman ayırma seçeneğini göz önünde bulundurmaları daha faydalı olacaktır.
08.06.2023
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.