YAZARLARIMIZ
Ali Deniz İnan
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bilim Uzmanı
denizinanmuhasebe@gmail.com



Konaklama Vergisi 7 Soru 7 Cevap

7194 sayılı kanun ile birlikte hayatımıza giren vergi türlerinden (diğerleri Dijital Hizmet Vergisi ve Değerli Konut Vergisi)  biride konaklama vergisi oldu, yapılan düzenleme ile konaklama vergisinin uygulama süresi 01.01.2023 tarihine ertelendi.

Eğer yeni bir erteleme olmaz ise, konaklama işletmelerini dolayısıyla nihai tüketicileri ilgilendirecek yeni bir vergi hayatımıza girmiş olacaktır.

Yazımızın konusu ise bu vergi türünün ne olduğu, nasıl hesaplandığı, kimlerin bu kapsamda olduğu ve ödemesinin nasıl yapılacağı gibi sorular üzerinde olacaktır.

1.) Konaklama Vergisi Nedir?

Konaklama Vergisinin konusu, 

  • Konaklama tesislerinde (otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, misafirhane ve kamping, dağ ve yayla evi gibi) konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmetleri,
  • Bu hizmetler ile birlikte satılmak suretiyle konaklama tesis bünyesinde sunulan diğer tüm hizmetler, (yeme, içme, aktivite, eğlence hizmetleri ve havuz, spor, termal ve benzeri alanların kullanımı)

oluşturmaktadır.

2.) Kimler Konaklama Vergisinin Mükellefidir?

Konaklama Vergisinin mükellefleri 1. Maddede belirtilen hizmetleri sunan gerçek veya tüzel kişilerdir.

3.) Kimler Konaklama Vergisi’nden İstisnadır?

Konaklama vergisinden,

  • Öğrenci yurtları, pansiyonları ve kamplarında kalan öğrencilere verilen hizmetler,
  • Karşılık esasında Türkiye’deki diplomatik temsilcilikler, konsolosluklar ve bunların diplomatik hakka sahip mensupları, uluslararası anlaşmalar ile vergi muafiyeti tanınan uluslararası kuruluşlar ve mensupları verilen hizmetler,

İstisnadır.

- Huzurevleri ve Koruma Evleri istisna kapsamında değildir.

Kanun kapsamında istisna tanınan kurumlar 3.madde tanımlanmış olup, huzurevleri ve koruma evleri istisna kapsamında olmayıp, konaklama vergisi kapsamındadırlar.  

4.) Konaklama Vergisi Oranı Kaçtır?

Konaklama vergisi oranı %2’dir.

5.) Konaklama Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Konaklama vergisinin matrahı, verginin konusuna giren hizmetler karşılığında KDV hariç sunulan hizmet ve değerler toplamıdır.

- Bulunan vergi KDV matrahına dahil edilmez.

Konaklama vergisi, katma değer vergisinin matrahına dahil edilmez.

6.) Fatura Nasıl Düzenlenir?

Konaklama vergisi, düzenlenen fatura ve benzeri belgelerde ayrıca gösterilmesi gerekmektedir.

Örnek; ABC Otel İşletmesi A.Ş.’nin 02.01.2023 tarihinde düzenlemiş olduğu faturanın konusunu konaklama hizmeti oluşturmuş olup, fatura tutarı KDV hariç 3.000-TL’dir. Fatura içeriği aşağıdaki gibidir,

 

Tutar (TL)

Matrah

3.000,00

Konaklama Hizmeti (%2)

60,00

KDV (%8)

240,00

Ödenecek Toplam Tutar

3.300,00

7.) Konaklama Vergisi Nasıl Beyan Edilir ve Ne Zaman Ödenir?

Konaklama vergisinde vergilendirme dönemi aylık olup, her bir vergilendirme dönemine ait konaklama vergisi vergilendirme dönemini takip eden ayın 26’ıncı günü akşamına kadar beyan edilip ödenir.

- Katma Değer Vergisi mükellefiyeti bulunan vergi dairesine ödenir.

Konaklama Vergisi KDV yönünden bağlı olunan (KDV mükellefiyeti olmayanlar tesisin bulunduğu yerdeki) vergi dairesine ödenir.

Yararlanılan Kaynaklar

- 07.12.2019 tarih ve 30971 sayılı Resmi Gazete (7194 Sayılı Kanun Dijital Hizmet Vergisi İle Bazı Kanunlarda Ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun)

(*) Bu yazı bilgilendirme amacıyla yazılmıştır. Tereddüt ettiğiniz konularda uzman bir kişiden profesyonel görüş ve destek almanızı önerir, işbu bilgilendirme yazısı dayanak gösterilerek yapılacak işlemler nihayetinde doğacak zararlardan sorumluk kabul edilmeyeceğini beyan ederim.

03.11.2022

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM