Firmalar ticaretin doğası gereği,
-Mal alım ve satımlarında ( Firma mal veya hizmet alımında satıcıya teminat mektubu vererek, limit açılmasını sağlar; bu limit sayesinde iki tarafın da lehine olacak şekilde alım satımlar rahatlıkla yapılabilir)
-İhaleli işler kapsamında (İhalede öngörülen şartlar böylelikle garanti altına alınır, iş ve hizmetlerin devamlılığı sağlanmış olur)
Teminat mektuplarına ihtiyaç duymaktadır.
Sigorta şirketi, borçlu firmanın kanun ve sözleşmeden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemesi riskine karşılık; alacaklıya kefalet senedi bedeli kadar kefil olmaktadır. Kefalet sigortasına ait sözleşme düzenlendikten sonra, lehtara (alacaklı) verilen belgede “poliçe” yerine “senet” ibaresine yer verilmektedir.
5 Aralık 2017 Tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan ve 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunda yapılan değişiklikle; firmaların ihalelere katılırken banka teminat mektubu yerine kefalet sigortası kapsamında düzenlenen kefalet senetlerini sunmalarına imkân tanınmıştır. İhalelerde teminat mektubu olarak, kefalet sigortası kapsamında düzenlenen kefalet senetlerinin de verilebileceği düzenlenmiştir.
Kefalet sigortasının anavatanı Amerika olup, yurtdışında uzun yıllardır kullanılmaktadır. Yeni bir sistem olması sebebiyle Türkiye’de ki sigorta firma sayısı şu anlık azdır ancak ilerleyen dönemde kefalet sigortası düzenleme yetkisine haiz firmaların sayısı artacaktır.
-Banka kredi limitlerinde daralmaya neden olmaması en büyük avantajıdır.
Teminat mektupları ise gayrı nakdi kredi olarak göründüğünden, firmanın banka limitlerinde gereksiz daralmaya neden olmaktadır.
-Kredi kullanım ücreti, limit tahsis ücreti gibi ek ücretler talep edilmez.
Sigortalı firmadan alınan primlerin (yıllık ortalama %2) yanı sıra; gerekli durumlarda ipotek ve rehin için alınan masraflardan oluşmaktadır. Kefalet sigortasının maliyeti, banka teminat mektubu maliyetine yakındır. Belirlenen limit, oran ve çalışma süresine bağlı olarak; maliyetlerde firmanız lehine esneklik yapılabilmektedir.
Lehtar Kurum Bilgisi, Kefalet Teminat Türü, Kefaletin Vadesi, İhale Tarihi, Kefalet Tutarı, Sigortalı / Borçluya Ait Bilgiler, Vergi Levhası, Ticaret Sicili Gazetesi, Vergi Beyannamesi, Mizan, Bilanço, Gelir Tablosu, Son İmza Sirküleri, Findeks Raporu vb.
18.11.2019
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.