YAZARLARIMIZ
Ahmet Sıcakyüz
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
Bilim Uzmanı
asicakyuz@ttmail.com



Bağımsız Denetim Kriterleri

Değerli okurlar, 2023 ve müteakip yıllar için uygulanmak üzere “Bağımsız Denetim Kriterleri”  6434 sayılı Cumhurbaşkanı kararı uyarınca, eşik değerleri yeniden belirlendi.

Bize gelen yoğun sorulardan ve kamuoyunu yanlış bilgilendirme sonucunda birçok mükelleflerin yılsonu mali tablolarını analiz etmeden, bankalar nezdinde yanlış yönlendirmelere sebep olmuştur.

Şöyle ki;  bazı bankalar 2021 ve 2022 yılına ait bağımsız denetim eşik değerlerinin uygulanmasını, 6434 sayılı karar ile yeni düzenlenen kriterlere göre hesaplamaları sonucu birçok mükellefin “cezalı duruma” düşeceğini şimdiden uyarmalıyız.

Konunun daha net anlaşılması için; KGK (Kamu Gözetim Kurumu) 01.12.2022 tarihli Web sayfasında yaptığı en son duyuru ile Bağımsız Denetim Kriterlerinde uyulması gereken durumu, net bir şekilde açıklamasına rağmen, bazı internet sitelerinde birçok portalde farklı bilgiler gezmekte. Daha önce konu ile ilgili https://www.kiratim.com/yazar/ahmet-sicakyuz/bagimsiz-

denetim-kriterleri-degisti-513-kose-yazisi, köşe yazımda açıklamalar yapmıştım.

Bugün yine kriterlerin hangi yıldan geçerli oluşunun net anlaşılması için yazmak zorunda kaldım.

Aslında yüksek enflasyonist bir dönemden geçmemizden dolayı, yeniden eşik değerlerin belirlenmesi ihtiyacı doğan, 30.11.2022 tarih ve 32029 Sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanan 6434 Sayılı Cumhurbaşkanı kararınca;

• Sermaye piyasası araçları bir borsada veya teşkilatlanmış diğer piyasalarda işlem görmeyen ancak 6/12/2012 tarihli ve 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu kapsamında halka açık sayılan şirketler için eşik değerler:

Aktif toplamı, yıllık net satış hasılatı ve çalışan sayısı bakımından sırasıyla 30 milyon TL, 40 milyon TL ve 50 kişi olarak,

 • Karar’a ekli (II) sayılı listede belirtilen şirketler için eşik değerler:

Aktif toplamı, yıllık net satış hasılatı ve çalışan sayısı bakımından sırasıyla 60 milyon TL, 80 milyon TL ve 100 kişi olarak,

• Yukarıda belirtilenler kapsamında olmayan şirketler için eşik değerler:

Aktif toplamı, yıllık net satış hasılatı ve çalışan sayısı bakımından sırasıyla 75 milyon TL, 150 milyon TL ve 150 kişi olarak, değiştirilmiştir.

Daha önceleri eşik değerler (2021 ile 2022 yılları için) 2018/11597 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararında belirlenen eşik değerler idi. Zaten konuyu uzmanlarına danıştığınızda, KGK ’nın 01.12.2022 tarihli yazısı aynen şöyle;

 “Aktif toplamı, yıllık net satış hasılatı ve çalışan sayısı bakımından yeniden belirlenen ölçütlerden en az ikisinin eşik değerlerini art arda iki hesap döneminde aşan şirketler, 1/1/2023 tarihinden itibaren bağımsız denetime tabi olacaktır.

Diğer taraftan, 2022 hesap döneminde bağımsız denetime tabi olacak şirketler için 2018/11597 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’nda belirlenen eşik değerler geçerlidir. İbaresi yazıldığı halde, kamuoyuna veya ilgili bankalar nezdinde kriterlerin yanlış yıllara uygulandığına rastlanmıştır.

Sonuç; 2023 yılına ait “Bağımsız Denetim Kriterleri” nin 2021 veya 2022 yılına uygulanması yanlış bir olgu olduğu, KGK ’nın Kamuoyuna duyurusu… ile olayın daha net ve anlaşılır bir durumda olduğu kanaatindeyim. Ülkemizde kanun ve uygulamaları takip etmeyen bir kesimin yaptığı açıklamalar, âleme şümul olmamalıdır.

17.01.2023

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM