YAZARLARIMIZ
Ahmet Şanlı
Yeminli Mali Müşavir
sanliahmet@yahoo.com



Haksız Alınan KDV İadesinin Geri Ödenmesi Durumunda Pişmanlık Talebi

Beyanname Düzenleme Programı üzerinden kanuni süresinden sonra pişmanlık talepli bir beyanname verilmek istenilmesi halinde eğer beyannamede ödenecek vergi yoksa onay aşamasında pişmanlık tercihi seçilememektedir. Bunun nedeni yazılımın bu şekilde uyarlanmış olmasıdır.

Bu durum daha çok teminatla veya teminatsız olarak KDV iadesinin alınmış olması, ancak ortaya çıkan bazı nedenlerden dolayı iade tutarının azaltılması gerekli olduğunda ve ilgili dönem beyannamesinde devreden KDV nedeniyle ödenecek vergi çıkmaması halinde yaşanmaktadır.

V.UK. 371. Md uyarınca pişmanlık hali; “Beyana dayanan vergilerde vergi ziyaı cezasını gerektiren fiillerin işlenmesi” durumunda söz konusu olmaktadır. 341.maddede “Şahsi, medeni haller veya aile durumu hakkında gerçeğe aykırı beyanlar ile veya sair suretlerle verginin noksan tahakkuk ettirilmesine veya haksız yere geri verilmesine sebebiyet vermek de vergi ziyaı hükmündedir” denilmiştir.

GİB internet sayfasında yayımlanan “Pişmanlıkla Beyan Rehberinde aşağıdaki açıklama yer almaktadır.

“21. Pişmanlık Talebiyle Verilen Beyannamelerde Matrah veya Ödenecek Vergi Olmaması Durumunda Pişmanlık Talebi Kabul Edilir mi? Pişmanlık talebiyle verilen beyannamelerde zarar beyanı veya mahsuplar gibi nedenlerle ödenecek verginin bulunmaması veya matraha ilişkin bilgilerin olmaması durumunda, pişmanlık talebi vergi dairesince kabul edilmez. Bununla birlikte, verginin haksız yere iadesine sebebiyet verilmesi nedeniyle vergi ziyaına neden olunması durumunda pişmanlıktan yararlanılabilir. Pişmanlık talebinde bulunabilmek için vergi ziyaının meydana gelmiş olması ve buna bağlı olarak vergi ziyaı cezasının kesilecek olması gerekir.”

V.U.K. da ki açık hüküm ve GİB tarafından yayımlanan rehber uyarınca haksız alınan iadenin geri ödemesinin pişmanlık talepli olarak yapılması mümkün olduğu halde birçok vergi dairesince konuya mesafeli yaklaşılmakta, işlem tesis edilmemektedir.

Konuya ilişkin GİB duyurusu (15.01.2013) aşağıdaki şekildedir.

“[VERGİ DAİRESİ/MAL MÜDÜRLÜKLERİNİN DİKKATİNE]

-Mükellefin haksız yere aldığı vergi iadesini, pişmanlık talepli olarak geri ödeme talebi olması durumunda; tahakkuk programında, haksız olarak alınan vergi iadesinin geri alınmasını sağlayacak gerekli değişiklikler yapılıp vergi dairelerinin kullanımına açılmıştır.

Haksız alınan vergi iadesinin vergi dairesine geri ödenebilmesi için mükellefin pişmanlık talepli düzeltme beyannamesi veya kanuni süresinden sonra düzeltme beyannamesini vermiş olması, gelen evrak kaydında ise (179) evrak türü ile kaydedilmiş mükellefin dilekçesinin sistemde kayıtlı olması gerekir.

Yukarıda yer alan şartların olması durumunda; Vergilendirme Bölümü/Sürekli Yükümlülükler Vergilendirme Servisi/Beyanname Kabul Masası/Tahakkuk İşlemleri/Tahakkuk/Tahakkuk Kesme menüsünden tahakkuk fişi düzenlenmesi gerekmektedir.

Tahakkuk Fişinin;

  • Ana Vergi Türü: Haksız alınan vergi iadesine ait vergi türü,
  • Vergilendirme Dönemi: Düzeltme Beyannamesinde yer alan vergilendirme dönemi,
  • İşlem Türü: 0029(pişmanlık Talepli Düzeltme Beyannamesi)
  • Tahakkuk Türü: 9029 (Haksız Alınan Vergi İadesinin Pişmanlık Talepli Olarak Vergi Dairesine İadesi) seçilmelidir.

Tahakkuk Tablosu satırında yer alan ana vergi türüne ait Matrah, Tahakkuk eden ve Ödenecek Olan miktarları eşit olmalıdır. Ana vergi dışında satırlarda 1030(Pişmanlık Zammı) dışında vergi olmamalıdır.

1030(Pişmanlık Zammı) sistem tarafından otomatik hesaplamayacaktır. Pişmanlık zammı hesaplaması için, başlangıç tarihi kullanıcı tarafından girilecektir. Tarih girişinden sonra sistem pişmanlık zammını otomatik hesaplayacaktır.

Tahakkuk Ek Bilgileri kulakçığında ise mükellef dilekçesinin gelen evrak menüsünden 179 evrak türü ile alınmış evrak numarasının girilmesi gerekmektedir.”

Açıklamanın sonunda mükellef tarafından kullanılacak bir dilekçe örneği verilmiş olup içeriğinin yazımıza alınmasına gerek görülmemiştir.

Görüldüğü üzere temel yasal hakların kullanımında sistem kaynaklı sorunlar  yaşanabilmektedir. Bu tür durumlar yaşanmaması adına e beyanname sistemi üzerinde gerekli düzeltmelerin yapılmasına ihtiyaç olduğu anlaşılmaktadır.

17.02.2025

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.

>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV  Ayrıntılar için tıklayın.

GÜNDEM