Ticari kazanıcı Basit usule göre olan mükellefler yıllık gelir vergisi beyannamelerini defter beyanı portalından giriş yaparak gerekli kurallar çevresinde verebilirler.
Basit usule tabi mükellef,bir hesap dönemi içinde yaptığı hasılattan giderlerini ve sattığı mal yada hizmetin maliyetini düşürünce kalan farka göre ticari kazancı belli olmuş olur.
Eğer mükellef mal alış satışı ile uğraşıyorsa;
Hesap dönemi sonunda kalan mal mevcudunu haılata,hesap dönemi başındaki mal mevcudunu ise gidere ilave eder.Fakat kullanılan sabit kıymetler gider yazılamaz ve üzerlerinden amortisman ayrılamaz.
Basit usulde ticari kazanç elde eden mükelleflerin şehir içi yolcu taşımacılığı faaliyetlerinden kaynaklanan hasılatlarının tamamını elektronik ücret toplama sistemleri aracılığıyla elde etmeleri ve talep etmeleri hâlinde söz konusu faaliyetlerinden elde ettikleri gayrisafi hasılatlarının %10'u bu faaliyetlerine ilişkin vergiye tabi kazanç olarak esas alınır.
Hasılat esaslı kazanç tespiti uygulamasından yararlanan basit usul mükelleflerinin
-Bu faaliyetlerine ilişkin gider ve maliyetleri,vergiye tabi diğer kazanç veya iratlarının tespitinde dikkate alınmaz.
-Bu Kazançları dışındaki beyana tabi diğer kazanç veya iratları hakkında bu madde hükümleri uygulanmaz.
- iki yıl geçmedikçe bu usulden çıkmaları mümkün değildir.
Yıllık beyanname ile bildirilecek gelirlere ilişkin olarak Gelir Vergisi Kanununun 89 uncu maddesinde belirtilen unsurlara ait tutarlar (şahıs/hayat sigorta primleri, eğitim ve sağlık harcamaları, bağış ve yardımlar, engellilik indirimi, 11.000 TL’lik kazanç indirimi vb.) indirim konusu yapılabilecektir.
Söz konusu indirimlerin yapılabilmesi için, yıllık beyanname ile bildirilecek bir gelirin bulunması ve yapılacak indirimlerin ilgili mevzuatta belirtilen şartları taşıması gerekmektedir.
Ticari kazancı basit usulde tespit edilen mükelleflerin beyan ettikleri ticari kazançlarına 11.000 TL kazanç indirimi uygulanır.
Beyana tabi diğer gelir unsurlarının da (kira geliri, menkul sermaye iradı vb.) bulunması halinde bu gelirlere indirim uygulanmaz. Ayrıca, vergilendirme döneminde kazanç elde edilmemesi veya 11.000 TL’nin altında kazanç elde edilmesi nedeniyle yararlanılamayan indirim tutarı ertesi yıllara devredilmez.
Ticari kazancı basit usulde tespit edilen mükellefler, genç girişimcilere ilişkin 75.000 TL’lik kazanç istisnası ile 11.000 TL’lik kazanç indiriminden birlikte yararlanamazlar. Söz konusu istisna veya indirimin hangisinden faydalanacaklarını kendileri belirlerler.
Basit usulde vergilendirilen engellilerin beyan edilen gelirlerine, Gelir Vergisi Kanununun 31 inci maddesinde yer alan esaslara göre hesaplanan yıllık indirim uygulanır.
Gelir Vergisi Kanununa göre çalışma gücünün asgari %80’ini kaybetmiş bulunan hizmet erbabı birinci derece engelli, asgari %60’ını kaybetmiş bulunan hizmet erbabı ikinci derece engelli, asgari %40’ını kaybetmiş bulunan hizmet erbabı ise üçüncü derece engelli sayılır.
2019 yılında elde edilen basit usule tabi ticari kazancın yıllık beyanname ile beyanında dikkate alınacak engellilik indirimi yıllık tutarları şöyledir:
-Birinci derece engelliler için (1200x12)=14.400 TL
-Birinci derece engelliler için(650X12)=7.800 TL
-Birinci derece engelliler için (290X12)=3.480 TL
Gelir vergisi kanununda yer alan düzenlemeye göre; basit usulde ticari kazancı nedeniyle adlarına ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis olunan ve mükellefiyet başlangıç tarihi itibarıyla 29 (yirmi dokuz) yaşını doldurmamış tam mükellef gerçek kişilerin, faaliyete başladıkları takvim yılından itibaren üç vergilendirme dönemi boyunca elde ettikleri bu kazançlarının 75.000 TL’sine kadar olan kısmı maddede belirtilen şartlarla gelir vergisinden müstesna tutulmuştur.İstisnadan basit usüle ticari kazanç nedeniyle adlarına ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis olunanlardan Kanunda öngörülen şartları taşıyanlar yararlanır. İstisna, her vergilendirme döneminde yıllık 75.000 TL olarak uygulanacak olup, bir vergilendirme döneminde istisna tutarının altında kazanç elde edilmesi durumunda ise istisnadan yararlanılmayan tutar ertesi yıla devredilmez.
Basit usulde ticari kazancı nedeniyle gelir vergisi mükellefi olanlara Gelir Vergisi Kanunu Mükerrer 121 inci maddesinde belirtilen şartları taşımaları halinde, yıllık gelir vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanan verginin %5'i, ödenmesi gereken gelir vergisinden indirilir.
Gelir Vergisi Kanunu’na göre 2019 yılında elde edilen basit usulde ticari kazanç gelirlerine aşağıda yer alan vergi tarifesi uygulanarak gelir vergisi hesaplanır.
BASİT USULDE TİCARİ KAZANCIN BEYANI
Geliri sadece basit usulde tespit edilen ticari kazançlardan oluşan mükellefler, 1 Şubat -2 Mart (29 Şubat hafta sonuna rastladığından) 2020 tarihleri arasında yıllık gelir vergisi beyannamelerini Defter-Beyan Sistemi üzerinden kayıtlı bulundukları vergi dairesine elektronik ortamda gönderirler.
2019 yılı için yıllık gelir vergisi 1. Taksiti 1 şubat 2020-2 mart 2020 arasında ödenecektir.2 taksiti 1-30 Haziran 2020 tarihleri arasında ödenecektir.
17.02.2020
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.