I- Giriş:
18.01.2019 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilen ve birkaç gün içinde Cumhurbaşkanı tarafından onaylanacak olan 7162 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’la özel sektör işverenlerine getirilen asgari ücret desteği, 2019 ocak ayından başlanmak üzere 12 ay süreyle uygulanacakrtır.
2019 yılında uygulanacak olan asgari ücret desteği, hem yararlanma şartları ve hem de destek miktarı açısından önceki uygulamalara göre farklı olacaktır. 2019 yılında uygulanmak üzere yapılan bu düzenlemeye göre, işverenlere işçi başına yapılacak olan aylık 150 ve 101 TL’lik sigorta prim desteğinin ne şekilde uygulanacağı ve kimlerin nasıl yararlanabileceği, bu makalenin konusu olacaktır.
II- Asgari Ücret Desteğinden Kimler ve Nasıl Yararlanacaktır.
1- 7162 sayılı Kanunun 17. maddesi ile 5510 sayılı Kanuna eklenen geçici 78. maddesine göre, 2019 yılı öncesi tescil edilen ve bu kanun’un 4/a maddesi kapsamında haklarında uzun vadeli sigorta kollarına tabi sigortalıları çalıştıran işverenlerin; 2018 yılının aynı ayına ilişkin Kuruma vermiş oldukları aylık prim ve hizmet belgelerinde prime esas günlük kazancı 102 TL, (aylık 3.060,00 TL) ve altında bildirilen sigortalıların toplam prim ödeme gün sayısını geçmemek üzere, 2019 yılında cari aya ait verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde bildirilen sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısının,
2018 yılı Ocak ila Kasım aylarında uzun vadceli sigorta kollarından bildirimi yapılan 5510 sayılı Kanunun 4/a bendi kapsamındaki sigortalı sayısının ortalaması esas alınmak üzere;
a) Ortalama işçi sayısı 1- 500 olan işyerleri için günlük 5 TL ile çarpımı sonucu bulunacak tutar, ( 30 X 5 = aylık 150 TL)
b) Ortalama işçi sayısı 500 ve üzerinde olan işyerleri için günlük 3,36 Tl ile çarpımı sonucu bulunacak tutar, (30 X 3,36 = aylık 101 TL)
İşverenlerin ilgili aya ait SGK’ya ödeyecekleri sigorta prim tutarından mahsup edilecek ve bu tutar İşsizlik Sigorta Fonundan karşılanacaktır.
2- 2019 yılı içinde ilk defa kurulacak olan işyerlerinden 5510 sayılı Kanunu 4/a maddesi kapsamında bildirilen /bildirilecek sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısının, 2019 yılı Ocak ila Aralık ayları için yukarıda belirtilen tutarlar ile çarpımı sonucu bulunacak tutar, işverenlerin SGK’ya ödeyecekleri sigorta prim tutarından mahsup edilecek ve bu tutar İşsizlik Sigorta Fonundan karşılanacaktır.
III- Toplu İş Sözleşmesi Uygulanan İşyerlerinde Asgari Ücret Prim Desteği.
6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu hükümleri uyarınca toplu iş
sözleşmesine tabi özel sektör işverenlerine ait işyerleri için asgari ücret desteği, günlük 203 TL, (aylık 6.090 TL.) ve altında bildirilen sigortalıların toplam prim ödeme gün sayısı aşılmamak kaydıyla 2019 yılında cari ayda bildirilen sigortalıların prim ödeme gün sayısının,
2018 yılı Ocak ila Kasım aylarında uzun vadeli sigorta kollarından bildirimi yapılan 5510 sayılı Kanunun 4/a bendi kapsamındaki sigortalı sayısının ortalaması esas alınmak üzere;
a) Ortalama işçi sayısı 500’ün altında olan işyerleri için günlük 5 TL ile çarpımı sonucu bulunacak tutar, (aylık 150 TL)
b) Ortalama işçi sayısı 500 ve üzerinde olan işyerleri için günlük 3,36 Tl ile çarpımı sonucu bulunacak tutar, ( aylık 101 TL)
İşverenlerin ilgili aya ait SGK’ya ödeyecekleri sigorta prim tutarından mahsup edilecek ve bu tutar İşsizlik Sigorta Fonundan karşılanacaktır.
IV- Yer Altında Çalışan İşçilere Uygulanacak Asgari Ücret Desteği.
3213 sayılı Maden Kanunu’nun ek 9. maddesi uyarınca ücretleri asgari ücretin 2 katından az olamayacağı linyit ve taşkömürü çıkarılan işyerlerinde yer altında çalışan sigortalılardan dolayı destekten yararlanacak 2019 yılı öncesi tescil edilen işyerleri için prime esas günlük kazancı 271 TL olarak ve 2018 yılının aynı ayına ilişkin SGK’ya verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde bildirilen prim ödeme gün sayısının yüzde 50 sini geçmemek üzere, 2019 yılında cari aya ait verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde bildirilen sigortalılara ait toplam prim ödeme gün sayısı dikkate alınacaktır.
V- Asgari Ücret Desteği İçin İşçi Sayısı ve Destek Miktarının Belirlemesi.
İşyerinde işçi sayısının belirlenmesi için öncelikle, 2018 yılı Ocak ila Kasım ayları arasında uzun vadeli sigorta kollarından aylık prim ve hizmet belgeleri bildirimi yapılan 4/a kapsamındaki sigortalı sayısının ortalaması bulunacaktır. Bulunan ortalama sigortalı sayısı 1- 500 olan işyerleri için günlük 5 TL ile çarpılacak, işçi sayısı 500 ve üzerinde ise günlük 3,36 TL ile çarpılarak, işyerinin toplu iş sözleşmesine tabi özel sektör işverenlerine ait işyerleri için ise günlük 203 TL ile çarpılarak bu kapsamdaki prim destek miktarı bulunacaktır.
VI- Asgari Ücret Prim Desteğinden Yararlanamayacak Olanlar.
1- Asgari ücret Desteğinden yararlanılacak ayda, 2018 yılı Ocak ve Kasım aylarına ait aylık prim ve hizmet belgesi ile 4/a bendi kapsamında uzun vadeli sigorta kollarından en az sigortalı bildirimi yapılan aydaki sigortalı sayısının altında bildirimde bulunulması halinde asgari ücret prim desteği uygulanmayacaktır.
2- Bu düzenlemeye göre, mevcut bir işletmenin kapatılarak değişik bir unvan ya da bir iş birimi olarak açılması veya yönetim ve kontrolü elinde bulunduracak şekilde doğrudan veya dolaylı ortaklık ilişkisi bulunan şirketler arasında istihdamın kaydırılması, şahıs işletmelerinde işletme sahibinin değiştirilmesi gibi İşsizlik Sigortası Fonu katkısından yararlanmak amacıyla muvazaalı işlem tesisi ettiği anlaşılan veya sigortalıların prime esas kazançlarını 2019 yılı Ocak – Aralık dönemi için gecikme zammıyla geri alınacak, bu iş yerleri hakkında be madde hükümleri uygulanmayacaktır.
V- SONUÇ:
Emekli olup, Sosyal Güvenlik Destek Primine tabi olarak çalışanlar hariç, 5510 sayılı Kanun’un 4/a maddesi kapsamında haklarında uzun vadeli sigorta kollarına tabi sigortalıları çalıştıran işverenlerin, 2019 yılında uygulanmak üzere, 2018 yılının aynı ayına ait Kuruma vermiş oldukları aylık prim ve hizmet belgelerinde ortalama işçi sayısı 1- 500 olan işyerleri için toplam prim ödeme gün sayısını geçmemek üzere, günlük 5 TL ile çarpımı sonucu bulunacak tutar, ortalama işçi sayısı 500 ve üzerinde olan işyerleri için ise günlük 3,36 TL ile çarpımı sonucu bulunacak tutar, SGK’ya ödeyecekleri sigorta primlerinden mahsup edilecek ve tutar İşsizlik Sigorta Fonundan karşılanacaktır.
İşverenlerin bu destekten yararlanabilmeleri için, aylık prim ve hizmet belgelerini yasal süresi içinde Kuruma vermeleri ve geçmiş dönemlere ilişkin Kuruma herhangi bir borcunun bulunmaması veya taksite bağlanmış olması gerekmektedir.
29.01.2019
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.