YAZARLARIMIZ
Ahmet Ağar
Sosyal Güvenlik Müşaviri
agarahmet@turmob.org.tr



Mesleki Eğitim Almamış İşçiler Ağır İşlerde Çalıştırılmayacak. İşçi Ücretleri Banka Aracılığıyla Ödenmesi Zorunlu Olacak

I- GİRİŞ

1- 01 Ocak 2009 tarihinden sonra mesleki eğitim almamış işçiler, ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılamayacak. İşçilere, mesleki eğitimle birlikte iş sağlığı ve güvenliği eğitiminin de verilmesi zorunlu olacaktır.

2-  İşyerleri ve işletmelerinde İş Kanunu hükümlerinin uygulandığı    işverenler ile üçüncü kişiler, Türkiye genelinde çalıştırdıkları işçi sayısının en az 10 olması halinde, çalıştırdıkları işçiye o ay içinde yapacakları her türlü ödemenin kanuni kesintiler düşüldükten sonra kalan net tutarını, bankalar aracılığıyla ödemekle yükümlü bulunmaktadır.

           

            II- AĞIR VE TEHLİKELİ  İŞLERDE ÇALIŞANLAR ZORUNLU OLARAK EĞİTİLECEKTİR 

01.01.2009 tarihinden itibaren yeni işe alınacak işçiler işe alınmadan önce, halen işyerlerinde çalışmakta olan işçiler ise çalıştığı işle ilgili eğitilmeden, ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılamayacak.

5763 sayılı Kanunun 5. maddesiyle 4857 sayılı kanunun 85. maddesine eklenen ve 01.01.2009 tarihinden itibaren yürürlüğü girecek olan yeni hükme göre, 16 yaşını doldurmamış genç işçiler ve çocuklar ile çalıştığı işle ilgili mesleki eğitim almamış işçiler ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılamayacak. Ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırabilmek için, mesleki eğitim yanında, iş sağlığı ve güvenliği eğitiminin de verilmesi zorunlu olup, bu eğitimlerin verildiğine ilişkin işçinin imzasını havi tutanak düzenlenmesi ve bu tutanağı işçi özlük dosyasında muhafaza edilmesi yasal zorunluluktur. 

            Ayrıca, ağır ve tehlikeli işlerde çalışacak işçilerin işe girişinde veya işin devamı süresince en az yılda bir, bedence bu işlere elverişli ve dayanıklı oldukları işyeri hekimi, işçi sağlığı dispanserleri, bunların bulunmadığı yerlerde sırası ile en yakın SGK, sağlık ocağı, hükümet veya belediye hekimleri tarafından verilmiş (ağır işlerde çalışabilir) raporları olmadıkça, bu gibilerin işe alınmaları veya işte çalıştırılmaları yasaktır.

4857 sayılı İş Kanununa aykırı olarak ağır ve tehlikeli işlerde 16 yaşından küçükleri çalıştıran veya buna ilişkin yönetmelikte gösterilen yaş kayıtlarına aykırı işçi çalıştıran işveren veya işveren vekiline  her işçi için 1.000,00 YTL,   Söz konusu kanunun 85. maddesinde belirtilen mesleki eğitim almamış işçi çalıştıran işveren veya işveren vekiline her işçi için 500,00 YTL idari para cezası uygulanacaktır. ( 2007 yılında İşçi Sağlığı ve Güvenliğine ilişkin hükümlere aykırı hareketten  dolayı işverenlerden toplam:  68.378.834,31 YTL ceza  kesilmişti. )

Bu tür cezalara muhatap olunmaması bakımından, yeni işe alınacak işçilere, işe başlatılmadan önce mesleki eğitim ile işçi sağlığı ve güvenliği eğitiminin verilmesi,  halen çalışmakta olan işçilere de keza bu eğitimlerin verilmesi ve eğitim gördüklerine ilişkin işçinin imzasını havi tutanak düzenlenmesi ve bu tutanakların işçi özlük dosyalarında saklanması gerekmektedir.   işverenlerin gerekli  mesleki eğitim çalışmalarına başlamaları ve eğitim verildiğine ilişkin tutanak düzenlemeleri  kendi yararlarına olacaktır.
 

            III- İŞÇİ ÜCRETLERİNİN BANKALAR ARACILIĞIYLA ÖDENMESİ            

İşverenlerin acele etmeleri ve bankalarla görüşerek çalıştırdıkları işçiler adına birer hesap açtırmaları ve bankamatik kart çıkartmalarında büyük yarar vardır.

Zira, 01.01.2009 tarihinden itibaren yürürlüğü girecek olan “Ücret, Prim, İkramiye ve Bu Nitelikteki Her Türlü İstihkakın  Bankalar Aracılığıyla Ödenmesine Dair Yönetmelik” hükmüne göre, işyerleri ve işletmelerinde İş Kanunu hükümlerinin uygulandığı  işverenler ile üçüncü kişiler, Türkiye genelinde çalıştırdıkları işçi sayısının en az 10 olması halinde, çalıştırdıkları işçiye, gazeteciye, gemi adamına o ay içinde yapacakları her türlü ödemenin kanuni kesintiler düşüldükten sonra kalan net tutarını, bankalar aracılığıyla ödemekle yükümlü bulunmaktadır. 

           İşçiye ödenecek ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her türlü istihkak ödemelerinin bankalar aracılığıyla ödemek zorunda olan işverenler, işveren vekilleri veya üçüncü kişiler, işyerlerinin bulunduğu mahalde banka şubesi bulunmaması ya da çalışanlara banka aracılığıyla ödeme yapılmasına imkân bulunmaması halinde bu ödemeleri, T.C. Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü şubeleri aracılığıyla yapmak zorundadırlar.

            İşçiye, İş Kanunundan veya toplu iş sözleşmesinden veyahut iş sözleşmesinden doğan  ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit alacaklarını, zorunlu tutulduğu halde özel olarak açılan banka hesabına ödemeyen işveren, işveren vekili ve üçüncü kişiye, İş Kanununun 102. maddesi hükmüne göre  bu durumda olan her işçi ve her ay için  100,00 YTL idari para cezası  ödemek zorunda kalacaktır.
 

           IV- SONUÇ 

1- 31 Aralık 2008 tarihine kadar, ağır ve tehlikeli işyerlerinde halen çalışmakta olan işçilere, mesleki eğitim ile iş sağlığı ve güvenliği konusunda eğitimin verilmesi ve bunun mutlaka işçinin imzasını da taşıyan bir tutanağa bağlanması, işveren için  yasal yükümlülüğünü yerine getirdiğinin ispatı olacaktır.

2- Türkiye genelinde  toplam 10 işçi çalıştıran işverenlerin, 01.01.2009 tarihinden itibaren işçiye yapacakları her türlü ödemenin kanuni kesintiler düşüldükten sonra kalan net tutarını, bankalar aracılığıyla ödemek zorunda olacakları için  biran önce bankalarla görüşerek çalıştırdıkları işçiler adına birer hesap açtırmaları ve bankamatik kart çıkartmalarında büyük yarar vardır.

29.12.2008

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM