(1) Bağımsız denetim; Finansal tablo ve finansal bilgilerin, finansal raporlama standartlarına uygunluğu ve doğruluğu hususunda, makul güvence sağlamak, yeterli ve uygun bağımsız denetim kanıtlarını elde etmek, denetim standartlarında öngörülen gerekli bağımsız denetim tekniklerini uygulayarak defter, kayıt ve belgeler üzerinden denetlenerek rapora bağlanması şeklinde ifade edilebilir.
(2) Bağımsız Denetim Hadleri
Aktif toplam, Net satış hasılatı ve Çalışan sayısı olmak üzere 3 kriter belirlenmiş olup, geçmiş 2 yılda söz konusu 3 kriterden 2 sini sağlayan şirketler bağımsız denetime tabi olmaktadır.01.02.2015 tarihli R.G.’de yayınlanan
Bakanlar Kurulu Kararıyla
(2.1) 2015 yılı için bu hadleri; 50 milyon aktif toplam, 100 milyon net satış hasılatı ve 200 çalışan sayısı belirlenmiştir. 2013 ve 2014 yıllarında bu 3 hadlerden herhangi ikisini sağlayan şirketler 2015 yılında bağımsız denetime tabi olmaktadır.
(2016 yılı hadlerinin yayınlanmadığı bilinmektedir)
(3) Bağımsız Denetim Yaptırmamanın Yasal Yaptırımları ve Olumsuz Cezai
Sonuçları Nelerdir?
6102 Sayılı TTK’nın denetime ilişkin hükümlerine göre bağımsız denetim yaptırmamanın sonuçları şunlardır;
(3.1) Denetime tabi olanlar, hazırlanmış olan finansal tablolarının denetimden geçip geçmediğini, denetimden geçmiş ise denetçi görüşünü ilgili finansal tablonun başlığında belirtilmek zorundadır. Bu hüküm, yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporu için uygulanmaktadır.
(3.2) Denetime tabi olduğu hâlde, denetlettirilmemiş finansal tablolar ile yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporu, düzenlenmemiş hükmündedir. (TTK Md. 397/2)
-(3.3.) Finansal tabloların düzenlenmemiş sayılması, mali tabloların genel kurul tarafından incelenmesi, tartışılması ve ibrası yapılamaz.
(3.4) Finansal tabloların düzenlenmemiş sayılmasının sonucunda Bağımsız Denetim Yaptırmayan Şirket;
- Kar dağıtamaz
- Sermaye artıramaz,
- Sermaye azaltamaz,
(4) Fon sağlayan şirketlere ( Kredi verenler vb ) mali tablolar verilemez..Bu durum’da kredi alınamaz. Mali tabloları, Mali Müşavir tasdik edemez.
(5) Denetçi seçilmemesinden doğacak zararlardan yönetim kurulu sorumludur.
(Limited şirketlerde eski TTK’da sorumlu müdür veya müdürlerin, 6102 sayılı yeni TTK’da yönetim kurulunu oluşturduğu bilinmektedir.)
(6) Seçilen denetçinin bağımsız denetime tabi şirketlere ait internet siteleri üzerinden duyurulmaması durumunda Türk Ticaret Kanunun 562. maddesinin 12. bendi gereği 1524. maddede öngörülen internet sitesini oluşturmayan şirketlerin yönetim kurulu üyeleri, yüz günden üçyüz güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.
(Para cezası günlük 20 TL -100 TL, 300 gün 6.000 TL, 30.000 TL dir -TCK Md. 52/1-)
SONUÇ: Bağımsız Denetim’e yasal olarak geçen şirketlerimizin Bağımsız Denetim Sözleşmesi Yapmaları gerektiği sonucuna varılmıştır. Yaptırmama Durumunda 30.000(otozbin)TL’ye kadar tutarda ceza ile karşılaşılabileceklerdir.
18.12.2015
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.