Sosyal Güvenlik Hukuku yükümlülüklerini kanununda belirtilen şekil ve şartlarda yerine getirmeyen ya da işçi maliyetlerini azaltmak için kayıtdışı yöntemleri tercih eden işletmeler çok ciddi idari para cezaları ile karşı karşıya kalabiliyorlar. Halbuki; astarının yüzünü geçtiğini bilseler asla bu yola tevessül etmeyecek olduklarınadan en ufak şüphem bulunmamakta. Örneğin 3.000 ₺ ücretin SGK priminin işveren payı 615 ₺ iken işçinin bu ücreti Sosyal Güvenlik Kurumuna asgari ücret tutarından bildirilirse işveren payı 416₺ dir. Yani aradaki fark sadece 200₺ civarındadır. Hatta Prim bildirim ve ödeme yükümlülükleri yasal süresinde yapılırsa bu rakam 1/4 oranında daha da düşecek ve 615 ₺ 465 ₺’ye, 416 ₺ de 315 ₺’ ye düşecektir. Belki de istihdam artışı için sunulan teşvik unsurlarından yararlanılması durumunda hiç prim ödemeyecek ama ödemiş sayılacaklardır. Kısaca özetlemek gerekirse yasal bir şekilde 3.000 ₺ ücret bildirimi ile asgari ücretten bildirim yapmak arasında 150₺ fark vardır. Ancak aksine bir davranış durumunda göze alınan risk; olası idari para cezaları, eksik bildirilen sigorta prim farkları ve hatta varsa yararlanılmış ihtidam teşviklerinin geri ödenmesi ile birlikte işletmenin büyüklüğüne bağlı olarak çoğu zaman 100 bin ₺’leri bile rahatlıkla aşabilmektedir. Ayrıca kayıt dışı veya kısmi kayıtdışı olarak adlandırılan eksik prim bildirimi yöntemlerinin tercih edilmesi ve bu durumun tespit edilmesi durumunda, her ay için işverene en az 4,059₺ idari para cezası ve aradaki prim farkları borç çıkarılırken, söz konusu dönemde yararlanılmış istihdam teşvikleri indirimleri de Kurumca talep edilecektir. En önemlisi de buraya kadar hiç değinmediğimiz Kayıtdışı çalışanın olası iş kazası geçirmesi durumunda işverenin maddi varlıkları ile altından kalkamayacağı maddi bir bir külfetle karşı karşıya kalacak olmasıdır.
Görüldüğü üzere değerli işverenlerimizin işçi maliyetlerini azaltmalarının yasal yolları yasal olmayan yollardan daha fazla ve daha karlıdır.
04.06.2018
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.