YAZARLARIMIZ
Adem Karabacak
Sosyal Güvenlik Denetmen Yrd.
ademkarabacak@outlook.com



Yurtdışı Hizmet Borçlanmasında Hizmetlerin Begelendirilmesi Nasıl Yapılmalı?

Bilindiği üzere yurtdışında yaşayan ve gerekli şartları sağlayarak bu hizmetleri borçlandıktan sonra süresinde ödeyerek Türkiye’ de emekli olmak Türkiye ve yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız tarafından sıkça başvurulan yöntemlerden birisidir. Ancak Sosyal Güvenlik Mevzuatımız gereği bu hizmetlerin belgelendirilmesi esastır. Bu konuda yeterince bilgi sahibi olmayan vatandaşlarımız bazen sürecin uzamasına bağlı olarak aylık bağlama işlemlerinde zaman kaybı yaşayabiliyorlar.

Borçlanma başvurusunda bulunanlar, yurtdışında geçen ve borçlanmaya esas olacak sürelerine ait durumlarına uygun olan belgelerin asıllarını Kuruma ibraz etmek zorundadırlar. Sosyal Güvenlik sözleşmesi imzlamış ülkeler ve sözleşme imzalamamış ülkeler ile ev kadınlığı borçlanmalarında istenilen belgeler aşağıdaki gibidir.

1-) SOSYAL GÜVENLİK SÖZLEŞMESİ İMZALANMIŞ ÜLKELERDE GEÇEN SÜRELERE AİT BELGELER

a-) Islak mühür ve imza olup olmadığına bakılmaksızın, çalışılan ülkede bağlı bulunulan sosyal sigorta kurumundan alınacak hizmet cetveli veya sigorta kartları.

b-) Sigortalıların çalıştıkları işyerlerinde resmi kuruluşlara ait olması veya resmi kuruluşlarca ya da kamu kurumu olarak kabul edilen kuruluşlarca düzenlenmesi halinde, belgelerin ayrıca tasdikine gerek kalmaksızın, çalışılan ülkede işyerinin ait olduğu belediyelerce düzenlenmiş hizmet belgeleri, vergi dairelerince çalışılan sürelere ilişkin düzenlenmiş belgeler, iş bulma kurumlarınca işsizlikte geçen sürelere ilişkin verilen belgeler, ilgili meslek kuruluşları veya birliklerince veya diğer resmi kuruluşlarca verilen hizmet belgeleri.

c-) Yurtdışında kendi adına ve hesabına  çalışanların bağlı oldukları vergi dairesi, ilgili meslek kuruluşu veya birliklerince verilen hizmet belgesi.

d-) Bulunulan ülkelerdeki Türk konsoloslukları, çalışma ve sosyal güvenlik müşavirlikleri veya ateşelikler gibi temsilciliklerden alınacak ve yurtdışı borçlanma için kullanılacağı belirtilen hizmet belgeleri.

2- )SOSYAL GÜVENLİK SÖZLEŞMESİ AKDEDİLMEMİŞ ÜLKELERDE GEÇEN SÜRELERE AİT BELGELER

a-) Bulunulan ülkelerdeki Türk konsoloslukları, çalışma ve sosyal güvenlik müşavirlikleri veya ataşelikler gibi temsilciliklerden alınacak ve yurtdışı borçlanma için kullanılacağı belirtilen hizmet belgeleri.

b-) Yurtdışında çalıştıkları işyerlerinden alacakları hizmet sürelerini gösterir bonservisleri ile birlikte pasaportlarında bulunan çalışma izinlerinin tercümeleri.

c-) Gemi adamları, çalıştıkları geminin bayrağını taşıdıkları ülkelerde bulunan Türk konsoloslukları, çalışma ve sosyal güvenlik müşavirlikleri veya ateşelikler gibi temsilciliklerinden alacakları ve yurtdışı borçlanma için kullanılacağı belirtilen hizmet belgelerini veya işyerlerinden alacakları sigortalılık sürelerini gösterir bonservisleri ile gemilerde çalıştıklarını gösterir belgelerde kayıtlı bulunan çalışma izinlerinin tercümeleri ya da pasaportlarında çalışma süreleri ile örtüşen giriş-çıkış tarihlerini gösterir sayfa örnekleri.

3-) EV KADINI OLARAK GEÇEN SÜRELERE AİT BELGELER

a-) İkamet belgesinin Türkiye’ de yeminli tercüme bürolarınca veya yurtdışında bulunan Türk temsilciliklerince akredite edilmiş tercümanlarca yapılmış ve ilgili temsilcilikçe onaylanmış tercümesi.

b-) Çalışma ve sosyal güvenlik müşavirlik veya ateşeliğin bulunduğu Türk temsilciliklerince ikamet belgesine istinaden düzenlenecek belge.

c-) Yukarıda 1 ve 2 nci maddelerde belirtilen belegeler temin edilemiyorsa  yurtdışına çıkış ve yurda giriş tarihlerinin, fotoğraf ve künye bilgilerinin bulunduğu pasaport sayfalarının fotokopisi ya da emniyet müdürlüklerinden alınacak yurda giriş-çıkış çizelgesi.

Görüldüğü üzere yurtdışı borçlanmaya esas sürelere ait belgelendirme işlemlerinde borçlanma yapacak kişiler, yukarıda sayılanlardan kendi durumlarına uygun olan şekilde hareket etmeleri halinde, işlemleri  Kurum tarafından en kısa zamanda neticelendirilerek olası gecikmelerin önüne geçilebilecektir. Ayrıca söz konusu sigortalılar olası ikinci bir evrak düzenleme ve bürokratik temelli zaman kayıplarından da kurtulmuş olacaklardır.

02.10.2017

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM