YAZARLARIMIZ
Abdullah Tolu
Yeminli Mali Müşavir
abdullah_tolu@hotmail.com



AİRBNB’de KDV Oranı Netleşti!

Gerçek kişilerden kira sözleşmesi ile kiralanan ve mülk sahipleri ile intifa hakkı sözleşmesi yapılan konutlar için tapuda şerh işlemi gerçekleştirilerek, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan turizm amaçlı kiralanan konut izin belgesi alınıyor ve bu konutlar iki-üç günlük sürelerle kiralanıyor.

Uygulamada, bu kiralamalara uygulanacak KDV oranı konusunda tereddütlerle karşılaşılıyor.

Burada uygulanacak KDV oranının tespitinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın görüşü önem taşıyor. Çünkü, KDV oranlarının belirlendiği ana Kararname olan 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı (BKK) eki (II) sayılı listenin 25. Maddesi uyarınca, "Otel, motel, pansiyon, tatil köyü ve benzeri konaklama tesislerinde sunulan geceleme hizmeti" %10 oranında KDV'ye tabi bulunuyor.

Yani, uygulanacak KDV oranı, bu şekilde kiralanan konutların konaklama tesisi olarak değerlendirilip değerlendirilmemesine bağlı bulunuyor. Bu değerlendirmeyi yapacak olan kurum da, Kültür ve Turizm Bakanlığı!

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın görüşü ne?

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 7464 sayılı Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ve Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Faaliyetlerinin Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelik hükümleri doğrultusunda Kültür ve Turizm Bakanlığından izin belgesi alarak yerli veya yabancı kişilere tek seferde yüz gün veya yüz günden daha kısa süreyle turizm amaçlı kiralanan konutların, Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelikte konaklama tesisleri arasında belirtilmemesi nedeniyle bu kapsamda Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan "Turizm Amaçlı Kiralanan Konut İzin Belgesi" alan konutların konaklama tesisi olarak nitelendirilmesinin mümkün olmadığı görüşünde.

Peki, bu kiralamalarda uygulanacak KDV oranı ne olacak?

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan "Turizm Amaçlı Kiralanan Konut İzin Belgesi" alınan konutlarda verilen geceleme hizmetinin, (II) sayılı listenin 25. sırası kapsamında otel, motel, pansiyon, tatil köyü ve benzeri konaklama tesislerinde sunulan geceleme hizmeti olarak değerlendirilmesi mümkün bulunmadığından, bu konutlarda verilen hizmet bedelleri üzerinden genel oranda (%20) KDV hesaplanması gerekiyor (GİB. İzmir Defterdarlığı’nın 17.09.2024 tarihli ve E-21152195-130[28-2024.7318]-550725 sayılı özelgesi).

Dolayısıyla, konaklama tesisi olarak değerlendirilmeyen bu konutların Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan alınan "Turizm Amaçlı Kiralanan Konut İzin Belgesi" kapsamında kiralanması işlemleri de % 20 oranında KDV’ye tabi bulunuyor.

08.10.2024

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM