YAZARLARIMIZ
Abbas Coşar
Yeminli Mali Müşavir
Bir Bağımsız Denetim
a.cosar@birdenetim.com



100 Soruda Vergi Af Kanunu - 1

I.GİRİŞ

Covid-19 salgının seyri küresel ekonomik ve finansal gelişmelerin asıl belirleyici oldu. Hele ilk dalga etkisiyle dünya ölçeğinde tarihte görülmemiş bir ekonomik daralma kaydedilmiştir.

Muhtemelen 2020 yılında 4,4 oranında azalan küresel hasıla 2021 yılında 5,2 oranında büyüyeceği tahmin edilmektedir. Bizde de üç aşağı beş yukarı aynı süreç yaşandı. Bu yılın ilk üç ayında 29 bin esnaf, 2 bin 694 şirket kapandı. İşsiz sayısı 9 milyonu aştı.

Elbet her ülke iktidarları gibi bizde de birçok önlem koruma tedbirleri teşviklerle ekonomi ayakta tutulmaya çalışılmaktadır. İşte Af Kanununu bu koşuların bir sonucu gibi değerlendirmekte fayda var.

Yoksa Vergi Af Yasalarının fayda ve sisteme zararlarıyla ilgili çok kıymetli tezler öne sürmek mümkün. En azından son 20 yıllık zamanda her yıl af kanunu kapsamında değerlendirildiği için gel de işin içinden çık.

Bu bağlamda çalışmamızda, yeni af kanunuyla beraber yapılan düzenlemeler içerisinde; yeniden yapılandırılan kesinleşmiş alacaklar, tasfiye edilmek istenilen ihtilaflı alacaklar,Matrah artırımı ve matrah artırımı yapılan yılların incelenmemesi ve bu yıllara tarhiyat yapılmaması hususları işbu çalışmanın 1. Bölümde ayrıntılarıyla 50 soru cevap şeklinde irdelenecektir. Kalan diğer düzenlemeler ise Kayıt ve muhasebe düzeltmeleri yapılarak gerçek durumla kayıtların eşitlenmesi hususları ve İktisadi kıymetlerde yeniden değerleme imkanlar ve kanundaki diğer düzenlemelere ilişkin özellik arz eden hususlar ise 2. Bölüm yazımızda 50 soru ve cevaplar şeklinde tamamlanacaktır


II.YASAL DÜZENLEMELER

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin 7326 sayılı Vergi Affı Kanunu, 9 Haziran2021 tarih ve 31506 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.[1]

7326 sayılı Kanuna ilişkin Genel Tebliğle de usul ve esaslara ilişkin hususlar düzenlenmiştir.[2]

7326 sayılı Kanun ile aşağıdaki düzenlemeler yapılarak yürürlüğe konulmuştur.

-2. Maddesindeki düzenlemelere göre, kesinleşmiş alacaklar yeniden yapılandırılıyor.

-3. Maddesindeki düzenlemelere göre, ihtilaflı alacaklar tasfiye edilmek isteniyor.

-4.ve 5. Maddedeki düzenlemelere göre, matrah artırımı ve matrah artırımı yapılan yılların incelenmemesi ve bu yıllara tarhiyat yapılmaması amaçlanıyor.

-6. Maddedeki düzenlemelere göre, Kayıt ve muhasebe düzeltmeleri yapılarak gerçek durumla kayıtların eşitlenmesi öngörülmektedir. 

-7. Maddesindeki düzenlemelere göre, Kesinleşmiş Sosyal Güvenlik Kurumu Alacaklarını Yapılandırıyor.

-11. Madde şirket aktifinde kayıtlı taşınmazlar ile amortismana tabi iktisadi kıymetlere yeniden değerleme hakkı getiriyor.

Diğer maddelerle beraber bu kanun ile; Vergi ve vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları, taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı, gümrük vergileri, trafik, askerlik, nüfus, seçim, karayolu geçiş ücreti, RTÜK idari para cezaları, YURT-KUR öğrenim ve katkı kredisi alacakları, SGK ve belediyelerin alacakları yeniden yapılandırılmış olacak.

III. AF KANUNUNDA ÖZELLİK ARZ EDEN HUSUSLAR

100 SORU – 100 CEVAP

SORULAR VE CEVAPLARI

Soru.1 Af Kanunu’nun Getirdiği İmkanlar Nelerdir?

a. Kesinleşmiş alacaklar yeniden yapılandırılacaktır.

b.İhtilaflı alacaklar tasfiye edilmek üzere davadan vazgeçilerek vergi idaresi ile gelip anlaşılabilinecektir.

c. Matrah artırımı ve matrah artırımı yapılan yılların incelenmemesi ve bu yıllara tarhiyat yapılmaması öngörülmüştür.

d. Kayıt ve muhasebe düzeltmeleri yapılarak gerçek durumla kayıtların eşitlenmesi amaçlanmaktadır.

e. Taşınmaz ve amortismana tabi varlıklara yeniden değerleme imkanı getirilmiştir.

A- KESİNLEŞMİŞ ALACAKLARLA İLGİLİ DÜZENLEMELER

Soru.2 Hangi Kesinleşmiş Alacaklar Yapılandırılıyor?

Vergi dairelerin vergi, resim, harç ve bunlara ilişkin cezalar ile gecikme faizi ve gecikme

zammı alacakları, vergi dairelerince takip edilen vergi dışındaki diğer amme alacakları, bazı idari para cezası alacaklarıiçin başvurulabilmektedir.

Soru.3 Hangi Vergiler Kanun Kapsamındadır?

30 Haziran 2016 dahil bu tarihten önceki dönemi kapsayan vergilerden, bu tarihe kadar beyan edilmesi gereken yıllık gelir, kurumlar, katma değer, özel tüketim, gelir(stopaj), kurum(stopaj), damga vergisi gibi beyana dayalı vergiler ile 30 Haziran 2016 tarihinden önce tahakkuk eden yıllık harçlar ve motorlu taşıtlar vergisi ile verilen askerlik, seçim, trafik, nüfus, karayolu taşıma, otoyollar ve köprülerden ihlalli geçiş idari para cezaları ve RTÜK idari para cezaları, vb. alacakların tamamı yeniden yapılandırma kanunu kapsamındadır. 

Ayrıca vadesi kanunun yayımlandığı 19 Ağustos 2016 tarihinden önce olan vergi dairelerince takip edilen ancak vergi dışındaki diğer amme alacakları(ecrimisil, öğrenim ve katkı kredisi alacakları gibi) aynı zamanda kanun kapsamında aftan yararlanacaktır.

Soru.4 Diğer Amme Alacakları Nelerdir?

Yine vergi dairelerince takip edilen ancak vergi dışı amme alacakları ise vadesi kanunun yayım tarihi olan 19 Ağustos 2016 tarihinden önce gelen bu tarih dahil, aşağıdaki amme alacakları da yapılandırma kapsamına girmektedir.

Ecrimisil,Kaynak kullanımını destekleme fonu alacakları, Destekleme ve fiyat istikrar fonu alacakları, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından verilen ve süresinde ödenmediği için vergi dairelerine takip için intikal ettirilen öğrenim ve katkı kredisi alacakları, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından tespit edilen ve süresindeödenmediği için vergi dairelerine intikal ettirilen sulama tesisleri işletme ve bakım ücreti, sulama tesisleri yatırım bedeli gibi alacaklar,Doğrudan gelir desteği ödemelerinden geri alınması gereken alacaklar gibi amme alacakları yapılandırılacaktır.

Soru.5 Hangi İdari Para Cezaları Kanun Kapsamındadır? 

30 Nisan 2021 tarihinden önce verilen bu tarih dahil, aşağıdaki idari para cezaları yapılandırmadan yararlanmaktadır.

Trafik idari para cezası, Karayolu taşıma idari para cezası, Otoyol ve köprülerden ihlalligeçiş idari para cezası, Askerlik para cezası,Seçim para cezası, Nüfus para cezası

Soru.6 Af Kanunu İçin Başvuru Nereye ve Nasıl Hangi Sürede yapılmalıdır?

Gelir İdaresi Başkanlığı internet adresi(www.gib.gov.tr) üzerinden başvurular yapılabilmektedir.  Ancak borçlu, bağlı olduğu vergi dairesine 31 Ağustos 2021 tarihine kadar, bu tarih dahil, mesai saati bitimine kadar şahsen veya posta yoluyla da başvurabilmektedir.  Birden fazla vergi dairesine borcu olanlar ise her bir vergi dairesine ayrı ayrı başvurmaları gerekmektedir. Talep ettikleri dönem ve tür için sadece başvurup yararlanabilecekleri gibi tüm borçları için de başvuru yapabilirler.

Soru.7- Kesinleşmiş Alacakların Ödemeleri Nasıl Hangi Sürelerde ödenecektir?

Kanunun kapsamında hesaplanan ödemeler borçlunun tercihine göre ödeme Eylül/2021 ayından başlamak üzere peşin veya taksitler halinde yapılabilecektir.

Peşin ödemeler ilk taksit ödeme süresi olan 30 Eylül 2021 tarihine kadar yapılması gerekmektedir. Peşin ödemelerde haliyle herhangi bir faiz ve katsayı uygulanmayacaktır. 

Soru.8- İlk İki Taksiti Ödemek Zorunlu mu?

Taksitle ödeme seçeneğinde ilk 2 taksitin ödemesi zorunlu,yoksa yapılandırma bozulur.

Soru.9- Ödemede Diğer Yapılandırma Bozumu Nedir?

Her yıl iki taksit atlanıp yapılandırmanın son taksitini izleyen ayın sonuna kadar hesaplanacak gecikme zammıyla ödenirse yapılandırma ihlal edilmemiş oluyor.

Soru.10- Peşin Ödemenin Cazibesi Nedir?

Ayrıca Peşin Ödeme ile ilgili özel bir düzenleme daha vardır. Buna göre, İlk taksit ödeme süresi vergi içinde ödenirse Eylül / 2021 ve Sgk İçin Ekim / 2021 ayı içinde tamamen ödenmesi halinYİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın %90’ı ikinci taksit ödeme süresi içinde ödenirse %50’si daha silinecek, üstelik taksit katsayıları da uygulanmayacaktır. İdari Para cezalarında ise ilk taksit döneminde ödenirse ilave %25, ikinci taksit döneminde ödenirse ilave %5’i silinecektir.

Soru.11- Başvuru ve Ödeme Süresini Uzatma Yetkisi Kimde?

Cumhurbaşkanı başvuru ve ödeme sürelerini 1 ay uzatmaya yetkilidir.

Soru.12- Yapılandırması Devem Edenler Kanundan Yararlanır mı?

Eski kanuna göre katsayılar daha düşük ve haliyle daha avantajlı, ancak taksit süresini azaltmak isteyenler ya da ödeme güçlüğünden bozulanlar elbette ki yeni başvuru yapabilirler.

7256 sayılı kanuna göre

6 taksitte 12 ayda yapılacak ödemelerde 1,045(Yeni.1,09)

9 taksitte 18 ayda yapılacak ödemelerde 1,083(Yeni,1,135)

12 taksitte 24 ayda yapılacak ödemelerde 1,105(Yeni,1,18)

18 taksitte 36 ayda yapılacak ödemelerde 1,15(Yeni,1,27)

Soru.13- Borcu Yok Yazısı İçin %10 Ödeme Şartı mı Var?

Bu yeni bir uygulama tecil ve taksitlendirilen borcun %10’u ödenmek şartıyla Borcu Yok Yazısı alınabilecek.

Soru.14- Borç Yapılandırma İçin Başvurular Başladı mı?

10 Haziran itibarıyla borç yapılandırma İnteraktif vergi dairesi ekranları açıldı, 30 Ağustos 2021 son başvuru tarihi.

Soru.15- Kesinleşmiş Tarhiyatlarda Avantajlar Nelerdir?

Sadece vergi aslına Yi-ÜFE göre hesaplanacak tutara faiz uygulanacak. Vergi ziyaı cezası, gecikme faizi, gecikme zammı, diğer fer’iler silinecektir.

Vergi aslına bağlı olmayan usulsüzlük ve iştirak cezalarında, kanun yayım tarihine kadar hesaplanacak faizle birlikte %50 ödenirse %50’si silinecek.

Soru.16- Kredi Kartı İleveya Mahsuben Ödeme Yapılabilir mi?

Maliye artık bu konularda ileri bir aşamada elbette ki, kredi kartıyla ödeme yapılabilir. Başvurular Gelir İdaresi İnternet Sitesi üzerinden yapılıp ödenebilir.

Mükellefler iade alacaklarından yapılandırma borçlarına mahsup isteyebilirler, ancak belge ve usul yönünden özellikle iade mahsupla ilgili düzenlemeler açısından titiz davranmalarında fayda var, aksi halde hüsranla karşılaşmaları olasıdır.

Örnek1:AbbaMadencilik Ltd. Şti.’nin geçmişten gelen (2015 yılı) 300.000 TL KDV borcuna, ve 334.920 TL gecikme zammına aşağıdaki avantajlar sağlanacaktır. Şirket araçlarından birine 15 Şubat 2021 tarihinde 652 TL trafik cezası kesilmiştir.

-indirimli Yİ-ÜFE’ye göre  72.600 TL faiz eklenerek 372.600 TL borç yapılandırılacaktır. Eğer 18 taksit seçeneğini seçerse şirket, 1,27 katsayı uygulanarak bu borç 18 taksit her iki ayda bir ödenerek 36 ayda kapanacaktır.

-Peşin ödeme seçeneğinde ilk taksit döneminde tamamı ödenirse 307,060 TL olarak ödenecektir.(%90 avantaj)

-Yine eğer ikinci ödeme taksidiyle peşin ödenirse 336.300 TL olarak ödenecektir.(%50 avantaj)

  • Taksit seçeneğinde ihaleye girecek şirketin borcu yok yazısını alması için toplan yapılandırılan tutarın %10’nu ödemesi misal 2. Taksitten sonra bu yazıyı alabilecektir.

Trafik cezasıyla ilgili af kanunu başvurusuyla; 815 TL ödemesi gerekirken 663,41 TL ödemesi gerekecektir.

Soru.17-  Ödemelere ilişkin Kırmızı Çizgiler Nelerdir?

İlk 2 taksiti ödemek gerekmektedir.

Taksitlerin bir takvim yılında en fazla 2 tanesi süresinde ödenmezse veya eksik ödenirse Kanun hala ihlal edilmiş sayılmaz. Ancak bir takvim yılında 3 tanesi ödenmediği durumda yapılandırma bozulur. 

Eğer bir takvim yılında en fazla 2 taksit aksatılarak ödeme yapılmış olsa bile ödemeye devam edebilirsiniz ve süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarları ise en geç son taksiti izleyen ay sonuna kadar ödenirse, yapılandırma bozulmadan, geç ödenen süre için gecikme zammı oranında bir zamla ödeme yapılabilecektir. 

Eğer yapılandırma bozulursa, borçlular ödedikleri tutarlar kadar Kanundan yararlanmış olacaktır.

Artık bu af kanununda güncel vergi borçlarının ödenmemesi bozulma sebebi olarak sayılmıyor. En isabetli düzenlemelerden birisi bu olmuştur.

Ödenecek alacaklarla ilgili olarak, tatbik edilen hacizler yapılan ödemeler nispetinde kaldırılacaktır. Buna isabet eden teminatlarda iade edilecektir. Ancak haczedilmiş mallar borçlunun talep etmesi halinde idarece satılabilecektir.

Ayrıca Ekonomi Bakanlığı tarafından olağanüstü politik riskin gerçekleştiği tespit edilen ülkelerde faaliyette bulunan ve Vergi usul Kanununa göre mücbir sebep hali kabul edilenlerin, ödenmesi gereken ödeme sürelerini mücbir sebep hali bittiğinden itibaren 1 yıl uzatmaya Bakanlar Kuruluna yetki verilmiştir. Ayrıca mücbir sebep hallerine dair başka düzenlemelerde mevcuttur.

Soru.18 Yapılandırma Nasıl Yapılacak, Devlet Hangi Alacaklarından Vazgeçmiş Olacak?

Öncelikle şunu belirtmekte fayda var ki, kesinleşmiş kamu alacaklarının asıl tutarlarının tahsilinden asla vazgeçilmeyecektir.

Sadece bu asıllara uygulanan gecikme faizi, gecikme zammı, ve gecikme cezasından vazgeçilecek ve bunun yerine yurt içi ÜFE esas alınarak belirlenecek tutarlar ödenecektir.

Eğer kamu alacağının aslı yoksa, sadece gecikme faizi, gecikme zammı gibi fer’i alacağın ödenmemesi halinde ise Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutarın belirtilen süre ve şekilde tamamen ödenmesi şartıyla vergilere bağlı gecikme faizi ve gecikme zammı gibi alacaklar, ödenmiş olanlar dahil olmak üzere asla bağlı kesilen vergi cezaları ve bunların gecikme zamlarından vazgeçilecektir.

Kesinleşmiş alacaklarda;Alacak asıllarının tamamı,gecikme faizi ve gecikme zammı yerine güncelleme oranı (Yİ-ÜFE) esasalınarak belirlenen tutar, alacak aslına bağlı olmayan vergi cezalarının (usulsüzlük cezaları) %50’si, kapsam dahilindeki trafik idari para cezaları ve diğerlerinin tamamı ile faizleriyerine güncelleme oranı (Yİ-ÜFE) esas alınarak belirlenecek tutartahsil edilecektir.

Bu durumda;Vergi aslına bağlı olarak kesilen cezaların tamamının,alacak aslına bağlı olmayan vergi cezalarının kalan % 50’sinin, gecikme faizi ve gecikme zammı gibi fer’i alacakların tamamınıntahsilinden vazgeçilecektir.

B.KESİNLEŞMEMİŞ VEYA DAVA SAFHASINDA BULUNANAN

ALACAKLARLA İLGİLİ DÜZENLEMELER

Soru.19- Hangi Alacaklar bu kapsamdadır?

Dava aşamasındaki; Gelir, kurumlar, KDV gibi tüm vergiler, gümrük vergi ve gümrük idari para cezaları, ecrimisil, İdari para cezası, vergi aslına bağlı olmayan usulsüzlük cezaları ve kaçakçılık suçuna iştirak cezaları af kanunundan yararlanabiliyor.

Soru.20-  7326 Sayılı Kanun Dava Konusu Vergilere İlişkin Hangi Avantajlar Getiriyor?

Dava Eğer Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla vergi mahkemesindeyse;

-Alacak asıllarının % 50’si,

- Gecikme faizi ve gecikme zammı yerine güncelleme oranı (Yİ-ÜFE)esasalınarak hesaplanacak tutar,

- Alacak aslına bağlı olmayan vergi cezalarının(usulsüzlük ve özel usulsüzlük) % 25’i,

-İdari para cezalarının %50’si,

tahsil edilecektir.

Kalan alacak asılları ile alacak aslına bağlı olmayan vergi cezalarının kalan kısmıve alacak aslına bağlı olarak kesilen vergi cezalarının tamamı ile gecikme faizi vegecikme zammı gibi fer’i alacakların tahsilinden vazgeçilecek ve silinmiş olacaktır.

Dava Eğer Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla Danıştay veya Bölge İdare Mahkemesindeyse Vergi Mahkemesince Verilmiş En Son Karara Bakılması Gerekir.

1-Eğer Karar TERKİN ise; 

-Alacak asıllarının %20’si ve Gecikme Faizi ve Gecikme Zammı yerine güncelleme oranı (Yİ-ÜFE)esasalınarak hesaplanacak tutar,

-Alacak aslına bağlı olmayan vergi cezalarının(usulsüzlük ve özel usulsüzlük) ise %10’u,

-İdari para cezalarının terkin edilen cezanın %20’si,

tahsil edilecektir.

2-Eğer Karar TASDİK VEYA TADİLEN TASDİK ise;

-Tasdik edilen alacak asıllarının tamamı, Gecikme faizi ve gecikme zammı yerine güncelleme oranı (Yİ-ÜFE) esas alınarak hesaplanacak tutar,

-Alacak aslına bağlı olmayan vergi cezaların(usulsüzlük ve özel usulsüzlük) tasdik edilen kısmının %50’si ve terkin edilen kısmın %10’u,

-İdari para cezalarının tasdik edilen cezanın tamamı, terkin edilen cezanın %20’si tahsil edilecektir.

Kalan alacak asılları ile alacak aslına bağlı olmayan vergi cezalarının kalan kısmıve alacak aslına bağlı olarak kesilen vergi cezalarının tamamı ile gecikme faizi vegecikme zammı gibi fer’i alacakların tahsilinden vazgeçilecek ve silinmiş olacaktır.

Soru.21- Hangi Tarih Öncesi Alacaklar Affa Giriyor?

9 Haziran tarihi itibariyle ilk derece yargıda dava açılmış olanlar veya henüz dava süresi geçmemiş olan alacaklar,

30 Nisan 2021 tarihinden önceki döneme ait olması gerekiyor,

31 Ağustos 2021 tarihine kadar ise başvuru yapılması gerekmektedir.

Soru.22- Başvuru Dilekçesi Nereye Verilecek?

Davadan vazgeçme dilekçesi vergi dairesine verilecektir. İdare yargı merciine gönderecektir.

Soru.23- Ödeme Emirlerine Karşı Açılan Davalar bu kapsamda mıdır?

Ödeme emrine karşı açılan davalar ile ilgili olarak 9 Haziran 2021 tarihinden önce dava konusu yapılmış ödeme emri ile amme alacağının tarhiyatına ilişkin karar verilmiş ise mükellef ihtilaflı alacaklarla ilgili 3. Madde hükmünden yararlanabilecektir. Eğer böyle bir karar verilmemişse kanunun 2. Madde hükmündeki kesinleşmiş alacaklarla ilgili hükümlerden yararlanacaktır.

Soru.24- Davadan Vazgeçip Yapılandırma ödenmezse Ne olur?

Davadan vazgeçip borç taksitlerini(6 taksit, yılda ikiden fazla ödememe bozulma sebebi))ödemeyen mükellefe ilk tarhiyat ve ihbarnameye göre vergi ceza fer’i alacaklar için 6183 sayılı kanuna göre takibat başlatılır.

Ancak kanundan önceki son yargı kararı tarhiyatın tasdikine ilişkinse o karara istinaden tahakkuk tutarı dikkate alınacak yani değişiklik olmayacaktır.

Örnek.2 Abba Otomotiv San ve Tic. A.Ş.’nin2017 yılına ilişkin defter ve belgelerinin incelenmesi neticesinde 6.000.000 TL kurumlar vergisi re’sen tarh edilmiş ve bir kat vergi ziyaı cezası kesilmiştir.

Bu verg/ceza ihbarnamesi 28 Şubat 202 tarihinde mükellefe tebliğ edilmiştir. Vergi mahkemesinde dava açılmış kanunun yayım tarihinde henüz bir karar çıkmamıştır.

Mükellef 6736 sayılı kanundan yararlanmak üzere davadan vazgeçip idareye başvurduğunda aşağıdaki avantajları sağlamış olacaktır.

Alacak vergi aslı %50 silinecek ve 3.000.000 TL olarak ödenecektir. Vergi ziyaı cezası olan 6.000.000 TL silinecektir. Ve üstelik gecikme faizi ve zammından vazgeçilerek Yİ-ÜFE oranında bir tutar hesaplanarak ödenecektir.

Eğer örneğimizde verilen en son karar terkine ilişkin olsaydı vergi aslının %80’i silinecek sadece 1.200.000 TL ve hesaplanan Yİ-ÜFE ödenecektir.

Soru.25-  Araç Muayenesi Yaptırabilecekler mi?

Motorlu TaşıtlarVergi, trafik cezası veya otoyol – köprü geçiş ücreti borcu bulunan araçların fenni muayenesi yapılmıyor. Yapılandırılan motorlu taşıtlar vergisi, trafik para cezası ve köprü otoyol geçiş ücretleri ile idari para cezalarının yüzde 10’unun ödenmesi halinde araç muayenesi yaptırılabilecek. Vadeli ödemeyi tercih edenlerin sonraki süreçte araç muayenesini yaptırabilmeleri için başvuruyu Emniyet birimine yapılması gerekiyor.

Örnek.3-Abba Turizm A.Ş.’ne ait araçlardan birine 488 TL trafik cezası kesilmiş. 30 Haziran 2020 tarihinde tebliğ edilmiş. Dava açılmış süresinde hala dava devam ederken af kanunu başvurusu yapılıyor davadan vazgeçiliyor.

İşte şirket 30 Ağustos 2021 tarihine kadar Emniyet birimine başvuracak. Üç nüsha dilekçe verecek. Mahkeme ve vergi dairesine emniyet gönderecek.

Cezanın yarısı silinecek kalanı için Yİ-ÜFE’ye göre faiz hesaplanacak tutar peşin ya da 6 taksit imkanlarından seçenek hakkını kullanacaktır.

C.KANUNİ DEFTER VE BELGELERİ İNCELEMEDE OLAN MÜKELLEFLER

Soru.26- Kanunun Yayımı Tarihi İtibarıyla Uzlaşmalar Kanuna Girer mi?

9 Haziran 2021 tarihinde uzlaşma için başvurmuş, uzlaşma günü verilmemiş ya da gelmemiş veya uzlaşma sağlanamamış ancak dava açma süresi geçmemiş alacaklar af kanunundan yararlanabilecektir.

Bu durumdaki mükellefler uzlaşma talebinden vazgeçecek ya da dava açmayacaktır.

Örnek.4-Abba Gemicilik A.Ş. 2019 yılı hesapları kurumlar ve KDV açısından incelenmiş 5 milyon vergi aslı ve bir o kadar vergi ziyaı cezası istenmiştir. 9 Mayıs 2021 tarihinde ihbarnameler tebliğ edilmiştir. Mükellef tarhiyat sonrası uzlaşma talep etmiş 2 Haziran 2021 tarihine gün verilmiştir. Ancak uzlaşma sağlanamamıştır. Bu durumda dava açma süresi uzlaşma gününden itibaren 15 günden az olamaz hükmü gereğince 15 gün uzayacaktır. Bu durumda af kanundan yararlanacak mükellef. Vergi aslının yarısı silinecek ve Yİ-ÜFE faizi hesaplanan tutar ya peşin ya da 6 eşit taksitte ödenecektir.

Soru.27-  7326 Sayılı Kanun İle İnceleme Aşamasında Olan Mükellefler Neler Yapabilir?

30 Nisan 2021 tarihinden önceki dönemlere ilişkin olarak anılan kanunun Resmi Gazete’de yayımlandığı 9 Haziran 2021 tarihinden önce başlanılan ve tamamlanmamış devam eden  incelemeler ve takdir, tarh tahakkuk işlemleri sonuçlandığında Kanundan yararlanılacaktır.

İnceleme veya takdir işlemleri neticesinde hesaplanmış vergi ve cezalar için tebliğ edilen “Vergi ve/veya Ceza İhbarnamesi” üzerine tebliği tarihinden itibaren 30 gün içinde vergi dairesine başvuruda bulunmak gerekmektedir.

Örnek.5 AbbaOtelcilik Ltd. Şti. 2018 yılı defter ve belgelerikatma değer vergisi yönünden incelemededir. 9 Haziran 2021 tarihinde inceleme sonuçlanmamıştır. Mükellef ise matrah artırımından yararlanmamıştır.

İnceleme sonucunda ise 20 Temmuz 2021 tarihinde Nisan/2018 vergilendirme dönemi için 3.500.000 TL KDV re’sen tarh edilmiş bir kat vergi ziyaı cezası kesilerek ihbarnameyle tebliğ edilmiştir.

Mükellef 30 gün içinde bağlı vergi dairesine başvurduğunda; vergi aslının yarısı olan 1.750.000 TL silinecek, bir kat vergi ziyaı olan 3.500.000 TL silinecek ve hesaplanacak gecikme faizi yerine sadece Yİ-ÜFE oranında hesaplanan bir tutar istenilecektir.

Örnek.6 Abba Otomotiv San ve Tic. A.Ş.’nin 2016 yılı defter ve belgelerisahte fatura kullanmak fiilinden katma değer vergisi yönlü müfettişler tarafından incelenmektedir. 9 Haziran 2021 tarihinde inceleme devam ediyor.

Kanunun yayım tarihi olan 9 Haziran 2021 tarihinden önce başlanılan incelemelerden olduğu için bu incelemenin raporlarının 2 Ağustos 2021 tarihine kadar vergi dairesine ulaşması gerekmektedir.

Eğer mükellef matrah artırımında bulunursa 2016 yılına ilişkin sadece KDV Beyanları için bile olsa yeterli 30 Eylül 2016 tarihinden sonra ki, vergi dairesi kayıtlarına intikal eden raporlar veya kararlar(takdir komisyonu kararları) üzerine tarhiyat yapılamayacağından incelemeye devam edilmeyecektir. 

Örnek.7 Abba Otomotiv A.Ş.’nin 2017yılı defter ve belgeleri kurumlar vergisi yönünden incelenmiş ve 2017 yılı kurum matrahı 3.000.000 TL’dan 5.000.000 TL’na çıkarılmak üzere 2.000.000 TL re’sen matrah takdir edilmiş vergi ve ceza ihbarnameleri mükellefe tebliğ edilmiş, mükellef ise 9 Haziran 2021 tarihinden önce vergi mahkemesine başvurmuş, henüz bir karar çıkmamıştır.

Bu durumda matrah artırımına giderken mükellef 2017 yılı matrahını 3.000.000 TL değil 5.000.000 TL olarak dikkate alarak matrah artırımına gitmesi gerekmektedir.

Kanun hükmüne göre matrah artırımı için öncelikle kanunun yayım tarihine kadar kesinleşmemiş olanlar da dahil önce düzeltme beyannamesi vererek matrahı bu tarhiyata göre düzeltip bu matrah üzerindenartırımı gerçekleştirmelidir.

D.KANUN KAPSAMINDA PİŞMANLIK HÜKÜMLERİ

Soru.28- Kanun Kapsamında Pişmanlıkla veya Kendiliğinden Beyanname Verilebilir mi?

Kanun; kapsadığı dönemlere ilişkin pişmanlıkla veya kendiliğinden beyanname vermeye engel değildir. Yani 30 Nisan 2021 tarihinden önceki dönemlere ait beyan edilmemiş gelir ve kazançların(tapu harcı, kira geliri, değer artış kazancı, vb…) pişmanlık veya kendiliğinden beyannameye konu edilerek bu kanundan yararlanması mümkün hale getirilmiştir. Ancak pişmanlık veya kendiliğinden yapılacak beyanların 30Ağustos 2021 tarihi mesai saati bitimine kadar bağlı olan vergi dairesine verilmesi gerekmektedir. 

Bu beyannameler üzerine tahakkuk eden;

-Vergilerin tamamı,

-Pişmanlık zammı ve gecikme faizi yerine güncelleme oranı (Yİ-ÜFE)esasalınarak hesaplanacak tutar,

Tahsil edilecektir.

Vergi cezalarının, pişmanlık zammının ve gecikme faizinin tahsilinden vazgeçilmiş ve silinmiş olacaktır.

Soru.29- Kendiliğinden Yapılan Beyanlar Af Kanunundan Yararlanır mı?

30 Nisan 2021 tarihinden öncesiyle ilgili Vergi Usul Kanunu 30/4. Maddesine istinaden kendiliğinden verilen beyannameler üzerinden tarh ve tahakkuk edilen tutarlar istenecek %50 vergi ziyaı silinecek gecikme faizi silinecek yerine Yİ-ÜFE’ye göre hesaplanacak tutar ilave edilecektir.

Soru.30- Kanunun Yayım Tarihinde 9 Haziran 2021’de Kesinleştiği Halde Henüz Ödeme Süresi Geçmemiş Alacaklar Nasıl Yararlanır Af Kanunundan?

Uzlaşma Hükümlerine Göre Kesinleşen Ödenecek Alacaklar

Uzlaşmayla kesinleşmemiş ancak kanunun yayım tarihi itibarıyla ödeme süresi geçmemiş alacaklar kanundan yararlandırılır.

Örnek.8 AbbaTekstil Ltd. Şti.’nin24 Ekim 2019 tarihinde verilmesi gereken KDV beyannamesi süresinde verilmemiştir. Defter ve belgeler inceleme sonucu 80.000 TL KDV tarh edilerek bir kat vergi ziyaı cezası ve 2.500 TL özel usulsüzlük cezası kesilmiştir. Vergi/ceza ihbarnamesi 20Mayıs 2021 mükellefe tebliğ 29 Mayıs 2021 tarihi uzlaşma tarihi olarak verilmiştir.

Ve uzlaşma günü Vergi aslı için 50.000 TL, Vergi ziyaı için 20.000 TL, Özel Usulsüzlük Cesası2.500 TL ve Gecikme Faizi için 9.500 TL olmak üzere 82.000 TL tahakkuk etmiştir. Ancak henüz vade tarihi geçmeyen bir alacak olduğu için, vade tarihi 29Haziran 2021 olduğundan mütevellit, 7326 sayılı bu kanunun 2. Maddesine istinaden eğer vergi dairesine başvurup af kanunundan yararlanmak isterse ödenecek tutarlar aşağıda ki gibi değişecektir.

Vergi aslı KDV Tutarı 50.000 TL, vergi ziyaı tutarı sıfır(0), Özel Usulsüzlük cezası(2.500 x%50=) 1.250 TL ve Yİ-ÜFE Tutarı(Gecikme Faizi Yerine) 1.500 TL olmak üzere 52.800 TL ödeyecektir. Ve neticede (82.000 – 52.800 =) 29.200 TL daha alacaktan İdare vazgeçmiş olacaktır.

VUK 376. Madde Kapsamında Ödenecek Alacaklar

9 Haziran 2021 tarihi itibarıyla dava süresi geçmiş ödeme süresi geçmemiş alacaklar indirimli ceza tutarları dikkate alınarak af kanunundan yararlanacaktır.

Örnek.9 Abba Otomotiv San ve Tic. A.Ş.’nin 2017 yılına ilişkin Ba-Bs vermeme fiilinden dolayı 2.500 TL özel usulsüzlük cezasıkesilmiştir.10 Mayıs 2021 tarihinde tebliğ edilmiştir. Mükellef VUK 376. Maddeden yararlanmak üzere 7Haziran 2021 tarihinde vergi dairesine başvurmuştur. Vergi Dairesi ise 1/3 indirim yaparak kalan 1.666,66 TL cezayı 7 Eylül 2016 tarihine kadar ödemesi gerektiğini bildirmiştir.

Mükellef 7326 sayılı kanun kapsamında vergi dairesine başvurduğunda bu 1.666,66 TL ceza %50 indirilerek 1.333,33 TL olarak vergi dairesine ödenecektir.

VUK 371. Madde Kapsamında Pişmanlık Hükümlerine Göre Tahakkuk Eden Alacaklar

9 Haziran 2021 tarihi itibarıyla 371. Maddeden yaralanılmış ancak 15 günlük ödeme süresinde ödenmemiş olan alacaklar pişmanlık bozulacağı için 7326 sayılı kanun kapsamında af kanunundan yaralanacaktır.

İkmalen ve Resen Tarh Edilmiş Kesinleşmiş Ancak Ödeme Süresi Gelmemiş Alacaklar 

İkmalen, re’sen veya idarece tarhiyatlarda 9 Haziran 2021 tarihi itibarıyla dava açma süresi geçmiş ancak ödeme süresi henüz geçmemiş alacaklarda 7326 sayılı kanun kapsamında af kanunundan yararlanabilecektir.

Soru.31- Kanunun Yayım Tarihinde 9 HAZİRAN 2021 Tarihinden Önce Asılları Kısmen Ya Da Tamamen Ödenmiş Vergiler Kanundan Yararlanabilir mi?

-Asılları kısmen ödenmiş olan vergilerin ödenmemiş kısımları af kanunundan yararlanabilir.

-Asılları tamamen ödenmiş ancak fer’ileri ödenmemiş alacaklar kadar kanunundan yararlanabilir

-Asılları tamamen ödenmiş gecikme faizi ve zammı kısmen tahsil edilmiş olan alacaklar ise kalan fer’i kısım için af kanunundan yararlanabilecektir.Bu durumda Gecikme faizi veya zammı tutarı, Yİ-ÜFE oranına göre hesaplanacak tutardan fazla ise zaten artı bir alacak talebi olmayacaktır.

-Bu tarih itibarıyla sadece vergi aslına bağlı kesilen cezalardan(vergi ziyaı cezaları, kaçakçılık, ağır kusur ve kusur cezaları) ve bunlara ilişkin gecikme zamlarından ibaret olması ve herhangi bir ihtilafın olmaması şartıyla başvuruya bağlı olmaksızın re’sen; ihtilaf bulunması halinde ise borçlunun müracaat etmesi ve ihtilafından vazgeçmesi şartına bağlı olarak bu cezların ve bunlara ilişkin gecikme zamlarının tahsilinden vazgeçilmiş olunacaktır.

-Vergi aslına bağlı olmayan cezalarda ise; usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının %50’si silinecektir.

-İştirak nedeniyle kesilen cezalarda da %50’si silinecektir.

-İhtirazi kayıtla beyana konu edilmiş vergiler de dava konusu yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın kanundan yararlandırılacaktır.

E.MATRAH ARTIRIMINA İLİŞKİN DÜZENLEMELER

Soru.32-Gelir ve Kurumlar Vergisinde Matrah Artırımı Nasıl Yapılacaktır?

Gelir ve Kurumlar Vergisi mükellefleri 30AĞUSTOS 2021 tarihi mesai saati bitimine kadar bağlı olunan vergi dairesine başvurarak, yıllık beyannamelerinde(ihtirazi kayıtla verilenler dahil) beyanettikleri matrahlarını;

-2016 yılı için %35

-2017 yılı için %30

-2018 yılı için %25

-2019 yılı için %20

-2020 yılı için %15

Oranından az olmamak üzere artıracaklardır. Artırılan matrahlar üzerinden %20 oranında vergi hesaplanıp ödenecektir.

Bu nedenle matrah artırımı yapılan yıllar için gelir ve kurumlar vergisi yönünden vergi incelemesi ve tarhiyat yapılamayacaktır.

Soru.33- Gelir Vergisi Mükellefleri Arasında Matrah Artırımında %20 Yerine %15 Vergi Oranı Hangi Mükelleflere Uygulanacaktır?

%20 vergi oranı; matrah artırımında bulunulan yıla ait vergiler(ilk beyan zamanında normal vade tarihinde) zamanında beyan edilmiş ve ödenmişse ve bu vergi(Gelir ve Kurumlar Vergisi) türleri için Kanunun birikmiş borçlara ilişkin hükümleri ile ihtilaflı alacaklara ilişkin hükümlerinden yararlanılmamış ise bu oran %15 olarak uygulanır. 

İlgili yıllar için artırılan matrahın %20 yerine %15 vergi hesaplanarak ödenir. Vergisini zamanında ödeyen mükelleflere bir tür %5indirim oranlı vergisel teşvik gibi düşünülebilir bu düzenleme. Hatta bu indirimli vergi istisnası  indirim ve mahsuplar nedeniyle bu beyannameler üzerinden ödenmesi gereken verginin bulunmaması hâlinde de bu hüküm uygulanır.

Soru.34-Gelir Vergisi Mükellefleri İçin artırılacak Matrah Tutarları Nedir?

GELİR VERGİSİ MÜKELLEFLERİ İÇİN ASGARİ MATRAH ARTIRIM TUTARLARI

Yıl

İşletme Hesabı(TL)

Bilanço Esası ve Serbest Meslek(TL)

Basit Usul(TL)

Gayrimenkul Sermaye İradı(TL)

Diğer Gelir Unsuru(TL)

2016

31.900

47.000

4.700

9.400

31.900

2017

33.200

49.800

4.980

9.960

33.200

2018

35.250

52.900

5.290

10.580

35.250

2019

37.500

56.200

5.620

11.240

37.500

2020

42.500

63.700

6.370

12.740

42.500

Soru.35-Gayrimenkul Sermaye İradından Matrah Artırımında İstisna Dikkate Alınacak mı?

Gayrimenkul Sermaye İradından matrah artırımında bulunan mükellefler için ilgili yıllar itibarıyla gayrimenkul sermaye iratları için belirlenen istisna tutarları dikkate alınmaz.

Soru.36-Ücret Menkul Sermaye İradı ve Diğer Kazanç ve İrat Elde Eden Mükelleflerin Asgari Matrahlarını Ne kadar Artırmaları Gerekmektedir?

Ticari ve zirai kazanç ve serbest meslek kazancı dışında ücret, menkul sermaye iradı ve diğer kazanç ve irat( bu kazanç veya iratların biri veya birkaçını birden elde etmiş olsa bile) beyan eden gelir vergisi mükelleflerince, işletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler için belirlenen asgari matrahlar esas alınacaktır.

Soru.37-Basit Usul ve Gayrimenkul Sermaye İradı Mükelleflerinin Başka Gelir Unsuru Elde Etmeleri Halinde Asgari Matrahlarını Ne Kadar Artırmaları Gerekmektedir?

Normal koşullarda Basit Usul veya Gayrimenkul Sermaye İradı mükelleflerini tek başına elde eden mükellefler için asgari matrak tutarları yukarıda ki tabloda görüldüğü üzere farklı olmasına rağmen; Basit usul Mükellefi ticari kazancı yanında diğer gelir unsurlarını da birlikte elde ediyorsa, ya da Gayrimenkul Sermaye İradı mükellefi, ayrıca ücret, menkul sermaye iradı ve diğer kazanç ve iradı beyan eden gelir vergisi mükellefleri, işletme hesabı esasına göre belirlenen asgari matrahları artırmaları gerekmektedir.

Soru.38-Kurumlar Vergisi Mükellefleri İçin artırılacak Matrah Tutarları Nedir?

KURUMLAR VERGİSİ MÜKELLEFLERİ İÇİN ARTIRILACAK ASGARİ MATRAH TUTARLARI

Yıl

Matrah Artırım Oranları

Asgari Artırım Tutarları(TL)

2016

%35

94.000

2017

%30

99.600

2018

%25

105.800

2019

%20

112.400

2020

%15

127.500

Soru.39- Kurumlar Vergisi Mükellefleri Arasında Matrah Artırımında %20 Yerine %15 Vergi Oranı Hangi Mükelleflere Uygulacaktır?

%20 vergi oranı; matrah artırımında bulunulan yıla ait vergiler(ilk beyan zamanında normal vade tarihinde) zamanında beyan edilmiş ve ödenmişse ve bu vergi(Gelir ve Kurumlar Vergisi) türleri için Kanunun birikmiş borçlara ilişkin hükümleri ile ihtilaflı alacaklara ilişkin hükümlerinden yararlanılmamış ise bu oran %15 olarak uygulanır. 

İlgili yıllar için artırılan matrahın %20 yerine %15 vergi hesaplanarak ödenir. Vergisini zamanında ödeyen mükelleflere bir tür %5indirim oranlı vergisel teşvik gibi düşünülebilir bu düzenleme. Hatta bu indirimli vergi istisnası  indirim ve mahsuplar nedeniyle bu beyannameler üzerinden ödenmesi gereken verginin bulunmaması hâlinde de bu hüküm uygulanır.

Soru.40- Kurumlar Vergisi Mükellefleri 193 sayılı GV Kanunun 61. Maddesine Göre Vergi Tevkifatına Tabi Tutulmuş Kazançlar İçin Matrah Artırımı Uygulanacak mı?

Matrah artırımı aynı şekilde beyan edilen matrahın 2016 yılı için %35, 2017 yılı için %30, 2018 yılı için %25, 2019 yılı için %20 ve 2020 yılı için %15 şeklinde olacaktır. Bu kapsamda ilgili vergi tevkifatını beyan etmemiş olan mükellefler, herhangi bir vergi incelemesine ve tarhiyata muhatap olmamaları için ayrıca ilgili yıllar için Kurumlar Vergisi mükellefleri için belirlenen asgari matrah tutarlarının %50’sinden az olmamak üzere matrah beyan edecekler ve %15 oranında hesaplanan vergisi ödemeleri gerekecektir.

Soru.41- Gelir ve Kurumlar Vergisi Mükellefleri İçin Matrah Artırımında Tevkif Yoluyla Ödenmiş Vergiler Mahsup Edilebilir mi?

Gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin bu fıkra hükmünden yararlanarak beyan ettikleri matrahları artırmaları hâlinde, daha önce tevkif yoluyla ödemiş oldukları vergiler, artırılan matrahlar üzerinden hesaplanan vergilerden mahsup edilmez.

Soru.42- Gelir ve Kurumlar Vergisi Mükellefleri İçin Matrah Artırımında Zarar Mahsubuna İlişkin Sınır Nedir?

- Gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin matrah artırımında bulundukları yıllara ait zararların %50’si, 2016 ve izleyen yıllar kârlarından mahsup edilmez.

- İstisna ve indirimler nedeniyle gelecek yıllarda matrahtan indirim konusu yapılabilecek tutarlar ile geçmiş yıl zararları bu fıkra hükmüne göre artırılan matrahlardan indirilemez.

Soru.43- Gelir ve Kurumlar Vergisi Mükellefleri İçin Tevkif Yoluyla Ödene Vergiler’de Matrah Artırımında Bulunması İncelemeden Kurtarır mı?

Matrah artırımında bulunan mükelleflerin yıllık gelir ve kurumlar vergisine mahsuben daha önce tevkif yoluyla ödemiş oldukları vergilerin iadesi ile ilgili taleplerine ilişkin inceleme ve tarhiyat hakkı saklıdır.

Soru.44- Kar Dağıtımına Bağlı Tevkifat Matrah Artırımı Kapsamında Mı?

Kar Dağıtımına bağlı tevkifat uygulaması matrah artırımı kapsamında değildir.

Soru.45-Gelir(Stopaj) ve Kurum(Stopaj) Vergisinde Matrah Artırımı Kapsamında Hangi Ödemeler Vardır?

Vergi tevkifatı yapmakla sorumlu olanlarca;

-Ücret ödemeleri,

-Serbest meslek erbabına yapılan ödemeler,

Kira ödemeleri

-Yıllara sari inşaat ve onarım işlerine ilişkin ödemeler,

-Çiftçilere yapılan ödemeler,

-Vergiden muaf esnafa yapılan ödemeler,

Üzerinden yapılan tevkifatlar nedeniyle matrah ve vergi artırımında bulanabileceklerdir.

Soru.46-Katma Değer Vergisi Mükellefleri İçin artırılacak Matrah Tutarları Nedir?

Katma Değer Vergisi mükellefleri 1 No.lu KDV beyannamelerinde yer alan hesaplanan katma değer vergilerinin yıllık toplamı üzerinden;

-2016 yılı için %3

-2017 yılı için %3

-2018 yılı için %2,5

-2019 yılı için %2

-2020 yılı için %2

Oranında hesaplayacakları katma değer vergisini ödemeyi kabul etmeleri halinde, katma değer vergisi incelemesine ve tarhiyatına muhatap olmayacaklardır.

Soru. -Katma Değer Vergisi Mükellefleri İçin 2 No.lu KDV Beyannamesinde Matrah Artırım Mümkün mü?

2 No.lu KDV beyannameleri için matrah artırımından yararlanılması mümkün değildir.

Soru.47- Artırımda Bulunulacak Yıl İçindeki Dönemlere İlişkin KDV Beyannamelerinin Tamamını Vermemiş, Ancak Üçten Fazla Beyanname Vermiş Olanlar Bu Kanundan Yararlanabilir mi?

Verilmiş olan KDV beyannamelerinin “Hesaplanan KDV Toplamı” satırlarında yer alan tutarlar toplanacak ve beyanname verilen dönem sayısına bölünecek ve ortalaması bulunacaktır. Bulunan ortalama tutar yıla iblağ edilerek bulunacak toplam tutara ilgili yıl için belirlenen KDV artırım oranı uygulanarak artırım tutarı hesaplanması gerekmektedir.

Örnek10:AbbaDemirÇelik Ltd. Şti. 2019 yılı içinde 4 vergilendirme döneminde katma değer vergisi beyannamesi vermiş 8 aylık dönemde ise mali müşavir beyannameyi vermemiştir. Verilen 4 dönem beyannamedeki matrah toplam 160.000.-TL’dir. Buna göre şirketin KDV Matrah artırımı aşağıdaki gibi hesaplanacaktır.

Her Bir Dönem İçin Dikkate Alınacak Hesaplanan KDV= 160.000 / 4 = 40.000 TL.

 2019 yılı KDV Artırımına Esas Tutar= 40.000 x 12 = 480.000 TL.

2019 Yılı KDV Artırım Tutarı= 480.000 x %2 = 9.600 TL

Soru.-Katma Değer Vergisinden Matrah Artırımında Bulunabilmek İçin Gelir veya Kurumlar Verginden de Artırım Zorunlu mudur?

Mükellefler, KDV matrah artırım imkanından yararlanmak için gelir veya kurumlar vergisi bakımından matrah artırımında bulunmaları şart değildir.

Soru.48- Artırımda Bulunulacak Yıl İçindeki Dönemlere İlişkin Hiç KDV Beyannamesi Vermemiş veya En Fazla İki Dönem KDV Beyannamesi Vermiş Mükellefler Artırım İmkanından Yararlanabilir mi?

Bu mükelleflerin ilgili yıla ilişkin olarak gelir veya kurumlar vergisi bakımından matrah artırımında bulunmaları şart olacaktır. KDV artırım tutarı ise, gelir veya kurumlar vergisi matrah artırım tutarına %18 oranı uygulanarak bulunması gerekmektedir.

Örnek11:Abba Otomotiv San ve Tic. A.Ş. 2017 yılı içinde 2 vergilendirme döneminde katma değer vergisi beyannamesi vermiştir. 10 aylık dönemde ise beyanname verilmemiştir. Şirket 2017 yılına ilişkin olarak ise asgari tutar kurumlar vergisi matrah artırımında bulunmuştur. Bu durumda KDV Matrah artırım beyanı aşağıdaki gibi hesaplanacaktır.

Her ne kadar iki dönem KDV beyannamesi verilse de bu beyannameler hiç dikkate alınmayacaktır. KDV artırım tutarı ise, kurumlar vergisi matrah artırım tutarına %18 oranı uygulanarak bulunması gerekmektedir. 

2017 Yılı Kurumlar Vergisi Matrah Artırım Tutarı              99.600TL

2017 Yılı KDV Artırım Tutarı       99.600 x%18 =             17.928 TL

Soru.49- Artırımda Bulunulacak Yıl İçindeki Dönemlere İlişkin En Az Üç Dönemde KDV Beyannamesi Veren 1 No.lu KDV Beyannamelerinde, Hesaplanan KDV Bulunmayan veya Hesaplanan KDV Beyanları Sadece Tecil-Terkin Uygulaması Kapsamındaki Teslimlere İlişkin Olan Mükellefler Artırım İmkanlarından Yararlanabilecek mi?

Bu mükelleflerin ilgili yıla ilişkin gelir veya kurumlar vergisi bakımından matrah artırımında bulunmaları şart olacaktır. KDV artırım tutarı ise, gelir veya kurumlar vergisi matrah artırım tutarına %18 oranı uygulanarak bulunması gerekmektedir.

Soru.50- Matrah Artırımına İlişkin Özellikli Diğer Hususlar Nelerdir?

-Matrah artımında ayrıca artırılan matrahlardan geçici vergi hesaplanmayacak. Artırım için verilen beyannamelerde damga vergisi hesaplanmayacaktır.

-Artırım dönemlerine ilişkin vergi inceleme ve takdir işlemleri kanunun yayımını izleyen ayın başından itibaren bir ay içinde yani 2 Ağustos 2021 tarihine kadar sonuçlandırılmazsa eğer inceleme ve takdir işlemine devam edilemeyecektir.

-Ödenen vergi gider ve maliyet kabul edilmez, mahsup ve iade yapılmaz.

Hesaplanan vergi süresinde ödenmezse eğer 2 kat gecikme zammı yani aylık %2,80 olarak uygulanacak takip ve tahsil edilecektir. Buradan şu sonuç çıkabilir; matrah artırımında bulunup tahakkuk ettikten sonra ödem yapılmadı veya eksik ödeme yapıldı diye sen matrah artırımından yararlanamazsın hakkın kayboldu denilemez.

-Sahte fatura düzenleyenler matrah artırımından yararlanamazlar. Ancak Sahte fatura kullananlar matrah artırımından yaralanabilecektir.

-Matrah artırımı başvuruları 30 Ağustos 2021 tarihine kadar bağlı vergi dairesine yapılması gerekmektedir.

-Matrah artırımı sonucu hesaplanan vergiler Eylül/2021 ayından başlayarak peşin veya iki ayda bir 6 eşit taksitle ödenebilecektir. Taksit seçeneğinde (1.09) katsayı uygulanacaktır.

Eğer ödenmezse taksitler matrah artırımı bozulacaktır. Alacağa ilk taksit ödeme süresinin son günü olan 30 Eylül 2021 tarihi vade tarihi kabul edilerek 6183 sayılı kanuna göre gecikme zammıyla beraber takip başlayacaktır.

-Matrah artırım tutarı peşin ödenirse (ilk taksit ödeme süresi içinde)bu vergilerden %10 indirim yapılacak katsayı uygulanmayacaktır.

-İncelemesi süren raporlar ve kararlar matrah artırımında bulunan mükellefler açısından 2 Ağustos 2021 tarihindensonravergi dairesi kayıtlarına intikal eden raporlar ve kararlar üzerine tarhiyat yapılamayacaktır.

IV SONUÇ:

Çağımızda vergi, tarihte olduğu gibi sadece mali amaçlarla kamu finansmanını sağlamak için değil, artık ekonomik ve sosyal amaçlar için de kullanılmaya başlanılmıştır. Dolayısıyla vergiye verilen önem artmış vatandaş ile idarenin daha etkin bir iletişim içerisine girmesine yol açmıştır.

Gelecek dünyada vergi politikaları belirlenirken, mükelleflerin tutumlarının tam olarak anlaşılmaya çalışılması, ekonomik faktörler dışında, psikolojik, ahlaki, siyasal, kurumsal, dinsel, hukuksal, ve idari yönetimsel faktörlerin hep birlikte değerlendirilmesi gerekecektir.

Son sözümüz Vergi İdaresinin mükellef odaklı bir vergi politikasına doğru felsefesini yönlendirmesiyle beraber, insan odaklı bir idare anlayışına adım adım yürümesi kadar da doğal bir süreç kaçınılmaz olacaktır.


[1]. 9 Haziran 2021 tarih ve 31506 sayılı Resmi Gazete.

[2] . 14 Haziran 2021 tarih ve 31511 sayılı Resmi Gazete.

23.06.2021

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM