GİRİŞ
Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik koşulların zorluğu dikkate alındığında piyasa aktörlerinin başında yer alan iş çevresinin ekonomik ve mali düzenlemelerle nefes aldırılması haliyle en isabetli politika olacaktır.
Hele ki, son yıllarda sık sık yeniden yapılandırma Af Kanunlarıyla toplumdaki vergiye uyum kültürünün biraz zedelendiği ortamda vergisini düzenli ödeyen mükeleflere indirim öngörülmüş olması adil ve Anayasa’daki eşitlik ilkesine de uygun bir tavır olacaktır.
Bu bağlamda “vergiye uyumlu mükelleflere vergi indirimi” müessesinin vergi sistemimize girmiş olması çok memnuniyet vericidir.
İşte biz de bugünkü çalışmamızda 1 Ocak 2018 tarihinde uygulaması başlayacak ve ilk 2017 yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyannamesinde yararlanılacak Uyumlu Mükelleflere % 5 Vergi İndiriminin detaylarını irdelemiş olacağız.
I.YASAL DÜZENLEMELER
6824 sayılı Bazı alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 4. Maddesi ile 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun mülga mükerrer 121. Maddesi hükmü aşağıda ki gibi düzenlenmiştir.[1]
“(6824 sayılı kanunun 4 üncü maddesiyle başlığıyla birlikte değişen mükerrer madde; Yürürlük: 01.01.2018)Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle gelir vergisi mükellefi olanlar ile kurumlar vergisi mükelleflerinden (finans ve bankacılık sektörlerinde faaliyet gösterenler, sigorta ve reasürans şirketleri ile emeklilik şirketleri ve emeklilik yatırım fonları hariç olmak üzere), bu maddenin ikinci fıkrasında belirtilen şartları taşıyanların yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanan verginin %5'i, ödenmesi gereken gelir veya kurumlar vergisinden indirilir. Şu kadar ki hesaplanan indirim tutarı, her hâl ve takdirde 1 milyon Türk lirasından fazla olamaz. İndirilecek tutarın ödenmesi gereken vergiden fazla olması durumunda kalan tutar, yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihi izleyen bir tam yıl içinde mükellefin beyanı üzerine tahakkuk eden diğer vergilerinden mahsup edilebilir. Bu süre içinde mahsup edilemeyen tutarlar red ve iade edilmez. Gelir vergisi mükelleflerinin yararlanacağı indirim tutarı, ticari, zirai veya mesleki faaliyet nedeniyle beyan edilen kazançların toplam gelir vergisi matrahı içerisindeki oranı dikkate alınmak suretiyle hesaplanan gelir vergisi esas alınarak tespit edilir.
Söz konusu indirimden faydalanabilmek için;
1. İndirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile bu yıldan önceki son iki yıla ait vergi beyannamelerinin kanuni süresinde verilmiş (Kanuni süresinde verilen bir beyannameye ilişkin olarak kanuni süresinden sonra düzeltme amacıyla veya pişmanlıkla verilen beyannameler bu şartın ihlali sayılmaz.) ve bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin kanuni süresinde ödenmiş olması (Her bir beyanname itibarıyla 10 Türk lirasına kadar yapılan eksik ödemeler bu şartın ihlali sayılmaz.),
2. (1) numaralı bentte belirtilen süre içerisinde haklarında beyana tabi vergi türleri itibarıyla ikmalen, re'sen veya idarece yapılmış bir tarhiyat bulunmaması (Yapılan tarhiyatların kesinleşmiş yargı kararlarıyla veya 213 sayılı Vergi Usul Kanununun uzlaşma ya da düzeltme hükümlerine göre tamamen ortadan kaldırılmış olması durumunda bu şart ihlal edilmiş sayılmaz.),
3. İndirimin hesaplanacağı beyannamenin verildiği tarih itibarıyla vergi aslı (vergi cezaları dâhil) 1.000 Türk lirasının üzerinde vadesi geçmiş borcunun bulunmaması,
şarttır.
İndirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile önceki dört takvim yılında 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 359 uncu maddesinde sayılan fiilleri işlediği tespit edilenler, bu madde hükümlerinden yararlanamazlar.
Bu madde kapsamında vergi indiriminden yararlanan mükelleflerin, öngörülen şartları taşımadığının sonradan tespiti hâlinde ilgili vergilendirme döneminde indirim uygulaması dolayısıyla ödenmeyen vergiler, vergi ziyaı cezası uygulanmaksızın tarh edilir. Bu hüküm, indirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile bu yıldan önceki son iki yılda herhangi bir vergiye ilişkin beyanların gerçek durumu yansıtmadığının indirimden yararlanıldıktan sonra tespiti üzerine yapılan tarhiyatların kesinleşmesi hâlinde de uygulanır ve bu takdirde indirim uygulaması dolayısıyla ödenmeyen vergiler açısından zamanaşımı, yapılan tarhiyatın kesinleştiği tarihi takip eden takvim yılının başından itibaren başlar.
Bu maddede geçen vergi beyannamesi ve vergi ibareleri, Maliye Bakanlığına bağlı vergi dairelerine verilmesi gereken vergi beyannameleri ile bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergileri ifade eder.
Birinci fıkrada yer alan tutar, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirlenen yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle uygulanır. Bu şekilde hesaplanan tutarın %5'ini aşmayan kesirler dikkate alınmaz. Bakanlar Kurulu, birinci fıkrada yer alan oranı ve tutarı iki katına kadar artırmaya, sıfıra kadar indirmeye, kanuni oran ve tutarına getirmeye; Maliye Bakanlığı, maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.”
.
II. VERGİYE UYUMLU MÜKELLEFLERE VERGİ İNDİRİMİ MÜESSESESİ
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun mülga(eskimiş, varlığı kaldırılan, kapatılan demektir…) mükerrer 121. Maddesi “Vergiye uyumlu mükelleflere vergi indirimi” başlığıyla yeniden düzenlenmiş olup maddede belirtilen şartları taşıyan gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine yıllık beyannameleri üzerinden hesapladıkları gelir veya kurumlar vergisinin % 5’ni indirebilme imkanı sağlanmıştır.
Hangi Mükellefler İndirim Kapsamındadır?
Vergi İndirimi tam ve dar mükellef kapsamında vergilendirilen aşağıdaki mükellefleri kapsamaktadır
1.Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle gelir vergisi mükellefi olanlar
2.Kurumlar vergisi Mükellefleri
Fakat finans ve bankacılık sektörlerinde faaliyet gösterenler, sigorta ve reasürans şirketleri ile emeklilik şirketleri ve emeklilik yatırım fonları bu vergi indiriminden yararlanamayacaktır.
Ayrıca yıllık beyan vermekle birlikte değer artış kazancı, MSİ, GMSİ, ücret gibi gelir unsurları varsa bunlar dolayısıyla vergi indirimi uygulanmayacaktır.
Gelir Ve Kurumlar Vergisinde % 5 Vergi İndirimi Nasıl Uygulanacaktır?
Yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanan verginin %5'i, ödenmesi gereken gelir veya kurumlar vergisinden indirilir.
İndirim Tutarı En Fazla Ne Kadar Olabilir?
Vergi İndirimi her bir mükellef için yıllık 1 milyon Türk lirasından fazla olamaz. Ancak bu tutar her yıl yeniden değerleme oranında artırılacaktır.
Vergi İndiriminde İade Sistemi Var mıdır?
İndirilecek tutarın ödenmesi gereken vergiden fazla olması durumunda kalan tutar, yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihi izleyen bir tam yıl içinde mükellefin beyanı üzerine tahakkuk eden diğer vergilerinden(Geçici Vergi, KDV, muhtasar, özel tüketim vergisi, damga vergisi ve diğer vergilerinden) mahsup edilebilir.
Vergi İndiriminde Nakten İade Mümkün mü?
Yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihi izleyen bir tam yıl içinde mahsup edilemeyen tutarlar red ve iade edilmez.
Gelir Vergisi Mükellefinin İndirim Kapsamında Başka Kazançları Varsa Ne Olur?
Gelir vergisi mükelleflerinin yararlanacağı indirim tutarı, ticari, zirai veya mesleki faaliyet nedeniyle beyan edilen kazançların toplam gelir vergisi matrahı içerisindeki oranı dikkate alınmak suretiyle hesaplanan gelir vergisi esas alınarak tespit edilir.
Vergi İndiriminden Yararalanmanın Koşulları Nelerdir?
1.Beyannameler Kanuni Süresinde Verilmeli Ödeme Zamanında Yapılmalıdır.
İndirim uygulaması zaten 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren başlayacağı için 2017 yılı gelir veya kurumlar vergisi beyannameleri ile geriye yönelik yıllık 2016 ve 2015 yılı gelir veya kurumlar vergisi beyannamelerini kanuni süresinde bağlı oldukları vergi dairesine vermiş olmaları gerekmektedir. Ancak kanuni süresinde verilen bir beyannameye ilişkin olarak kanuni süresinden sonra düzeltme amacıyla veya pişmanlıkla verilen beyannameler bu şartın ihlali anlamına gelmemektedir. Öte yandan verilen yıllık beyannameler üzerinden tahakkuk eden vergilerin kanuni süresinde ödenmiş olması gerekmektedir. Fakat her bir beyanname için 10 TL tutarına kadar yapılan eksik ödemeler yine bu şartın bozmayacaktır.
Örnek.1. İstanbul Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığının 9801 388 7546 hesap numaralı vergi mükellefi olan ABBA İnşaat Ticaret ve Gıda A.Ş. Gayrettepe’de dayanıklı tüketim maddeleri ticaretiyle iştigal etmektedir. Mükelelf kurum 2015, 2016 ve 2017 kurumlar vergisi beyannamelerini kanuni süresinde vergi dairesine vermiştir. Ancak 30 Haziran 2016 tarihinde 2015 yılı kurumlar vergisi beyannamesinde amortisman giderlerinden kaynaklı hata nedeniyle bir düzeltme beyannamesi vermiştir. 15 Eylül 2017 tarihinde ise kayıtdışı bırakılan faiz gelirlerine ilişkin mükelelf kurum pişmanlıkla kurumlar vergisi beyannamesi vermiştir.
Bu koşullarda şirket % 5 kurumlar vergisi indiriminden yararlanabilecektir. Çünkü yıllık beyannamelerini kanuni süresinde vermiş olduğu için daha sonraki tarihlerde verilen düzeltme ve pişmanlıkla verilen yıllık beyannameler vergi indirimi koşulunu bozmamaktadır.
2. İlgili Yıllar İçin İkmalen, Re’sen ve İdarece bir Tarhiyat Bulunmamalıdır.
Mükellef hakkında ilgili yıllar, kanunun başlayacağı 2017 yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannamesi olduğu için misal 2015, 2016 ve 2017 yılına ait beyana tabi vergi türleri (Kurumlar vergisi, geçici vergi, KDV, muhtasar, damga vergisi, ÖTV) ikmalen, re’sen ve idarece yapılmış bir tarhiyat yapılmış olmamalıdır. Ancak yaapılan tarhiyatların kesinleşmiş yargı kararlarıyla veya uzlaşma ya da düzeltme hükümlerine göre tamamen ortadan kaldırılmış olması durumunda vergi indirimi hakkı bozulmayacaktır.
Örnek.2. İstanbul Bakırköy Vergi Dairesi’nin 1032 045 6034 vergi numaralı mükellefi olan Adnan Beyazıt İncirli’de Turkcell bayisi olarak cep telefonu sektöründe faaliyet göstermektedir.
Mükelellefin 10 Ocak 2018 tarihinde incelemeye başlanılmış ve 2015 ve 2016 yılları faturasız satışlar yönlü Vergi Denetim Kurulunca incelenmiş ve vergi müfettişlerince ilk yıl için 3 milyon Türk lirası(2 milyon gelir vergisi ve vergi ziyaı cezası, 1 milyon ise katma değer vergisi ve 1 kat vergi ziyaı cezasıdır.) ve 2016 yılı için ise 500 bin Türk lirası(300 bin gelir vergisi ve 200 bin katma değer vergisi ve cezasıdır.) vergi ve ceza re’sen tarhiyat yapılmıştır. 2017 yılı için ise şifahen sözle uyarılarak 100 bin Türk lirası farkı kayıtlarını düzeltmesi istenilmiştir.
Mükellef 12 Mart 2018 tarihinde Tarhiyat Öncesi Uzlaşmaya katılarak ilgili yıllarla ilgili vergi ve cezalarda toplam 2 milyon Türk lirasına uzlaşma sağlanmıştır. Vergi asılları tamamı cezaların ise %20 oranına uzlaşılmıştır. Ve mükellef uzlaşılan bu tutarı 20 Mart 2018 tarihinde gecikme faiziyle birlikte ödemiştir. 2017 yılına ilişkin fark ise zaten yıllık gelir vergisi beyannamesi verilmediği için kayılarını düzelterek 25 Mart 2018 tarihinde 2017 yıllık gelir vergisi beyannamesini vermiştir. İşte bu durumda mükellef Adnan Bey % 5 gelir vergisi indiriminde yararlanacaktır. Ve % 5 daha az yıllık gelir vergisi ödemiş olacaktır.
3. Yıllık Beyanname Tarihinde Borcu Bulunmamalıdır.
Mükelleflerin % 5 Vergi İndiriminin hesaplanacağı beyannamenin verildiği tarih itibarıyla vergi aslı (vergi cezaları dâhil) 1.000 Türk lirasının üzerinde vadesi geçmiş borcunun bulunmaması gerekmektedir.
4. Mükellef Vergi Usul Kanununun 359. Maddesinde Düzenlenen Kaçakçılık Suçlarını İşlemiş Olmamalıdır.
İndirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile önceki dört takvim yılında (misal;2013, 2014, 2015, 2016, 2017) 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 359 uncu maddesinde sayılan fiilleri işlediği tespit edilenler, bu madde hükümlerinden yararlanamazlar. Bu kaçakçılık fiilleri aşağıdaki gibidir.
1.Defter ve kayıtlarda muhasebe hileleri yapmak
2.Gerçek Olmayan Hesaplar Açmak
3.Tamamen veya kısmen başka defter tutmak
4.Defter, kayıt ve belgeleri tahrif etmek veya gizlemek veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenlemek veya bu belgeleri kullanmak
5.Faturaların , defterlerin kayıt ve belgelerin gizlenmesi
6.Yanıltıcı Belge Düzenleyenler veya Bu Belgeleri Kullananlar
7.Defter kayıt ve belgeleri yok etme veya defter sayfalarını koparmak
Mükellefin Şartları Taşımadığı veya İhlal Ettiği Sonraki Durumda Ne olacak?
İlgili YıldaŞartların İhlali
Süresinde Ödenmeyen Vergi Cezasız Tarh Edilir.
İlgili vergilendirme döneminde(misal 2017 yılı beyannemesi için 25 Nisan 2018) indirim uygulaması dolayısıyla ödenmeyen vergiler, vergi ziyaı cezası uygulanmaksızın tarh edilir.
Önceki İki Yılda Şartların İhlali
İlgili Yıldan Önceki İki Döneme(misal 2015 ve 2016yıllarına) ait herhangi bir vergiye ilişkin beyanların gerçek durumu yansıtmadığının incelemeler sonucu ortaya çıkması durumunda şartlar ihlal edilmiş sayılacaktır. Ve cezasız tarhiyat yapılacaktır.
Ödenmeyen Vergiler İçin Zamanaşımı Süresi Ne zaman Başlar?
Haksız yararlanılan vergi indirimi dolayısıyla ödenmeyen vergiler açısından zamanaşımı, yapılan tarhiyatın kesinleştiği tarihi takip eden takvim yılının başından itibaren başlar.
Örnek.3. Ankara Kızılbey Vergi Dairesi’nin 7233 048 2364 vergi numaralı mükellefi olan ABBA Kozmetik Kimya San ve Tic. Ltd. Şti. Kızılay’da kozmetik ve temizlikİürünleri imalatı ile uğraşmaktadır. Mükelelf kurum 2015, 2016 ve 2017 kurumlar vergisi beyannamelerini kanuni süresinde vergi dairesine vermiştir.
Ancak 15 Nisan 2019 tarihinde Ankara Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’nca ihbarlı bir inceleme talebiyle işyerleri ve depolarına baskın düzenlenmiş ve geçmiş 5 yılın defter ve belgelerine el konularak sahte fatura düzenlemek ve kullanmak ünlü markaların emitasyonunun üretilmesine ilişkin suçlamalarla bir inceleme başlatılmıştır.
Yapılan vergi İncelemesi sonucunda Vergi Müfettişlerince; tanzim edilen 22 Temmuz 2018 tarihli vergi inceleme raporlarının sonuçları aşağıdaki gibidir.
- 2015 yılı için re’sen ( 2 milyon Türk lirası Kurumlar Vergisi, 4 milyon Türk lirası KDV tarhiyatı ve 18 milyon Türk lirası 3 kat vergi ziyaı cezası ile 106.000 TL özel usulsüzlük cezası kesilmesi istenilmiştir.
- 2016 yılı için re’sen ( 1 milyon Türk lirası Kurumlar Vergisi, 2milyon Türk lirası KDV tarhiyatı ve 9 milyon Türk lirası 3 kat vergi ziyaı cezası ile 110.000 TL özel usulsüzlük cezası kesilmesi istenilmiştir.
- 2017 yılı için re’sen ( 500 bin Türk lirası Kurumlar Vergisi, 1 milyon Türk lirası KDV tarhiyatı ve 4,5 milyon Türk lirası 3 kat vergi ziyaı cezası ile 110.000 TL özel usulsüzlük cezası kesilmesi istenilmiştir.
3 yıl için de sahte fatura düzenlemek ve kullanmaktan Suç Duyurusu Raporları düzenlenmiştir. 2 yıl içinse herhangi bir matrah farkı ve vergi ziyaı oluşmamıştır.
Mükellef kurumun 25 Nisan 2018 tarihinde Vergi Dairesine verdiği 2017 hesap dönemi kurumlar vergisinin özeti aşağıdaki gibidir.
I.Ticari Bilanço Katı : 20.000.0000 TL
II.Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler : 1.000.000 TL
III.Toplam : 21.000.000 TL
IV.İndirimler Toplamı : 15.000.000 TL
1.İştirak Kazançları 3.000.000 TL
2.Geçmiş Yıl Zararları 5.000.000 TL
3.Yurtdışı İnşaat İstisnası 4.000.000 TL
4.Gayrimenkul Satış Kazancı İstisnası 2.000.000 TL
5.Bağış ve Yardımlar 1.000.000 TL
Kurumlar Vergisi Matrahı : 6.000.000 TL
Hesaplanan Kurumlar Vergisi :1.200.000 TL
Yıl İçinde Ödenen Geçici Vergiler : : 850.000 TL
Ödenecek Kurumlar Vergisi : 350.000 TL
Vergi İndirimi (1.200.000 x %5) : 60.000 TL
Ödenecek Kurumlar Vergisi(350.000 -60.000=) : 290.000 TL
Gelecek yıl içinde kullanılabilecek vergi indirim hakkı : 0 TL
Mükelelef kurum söz konusu inceleme raporlarında tarhı istenilen vergi ve salınan cezalar için düzenlenen ihbarnameleri( vergi ziyaı 3 kat düzenlendiği için idare ile uzlaşma hakkı olmayacaktır firmanın) 5 Eylül 2018 tarihinde tebliğ almıştır. Uzlaşma hakkı olmayan mükellef 2 Ekim 2018 tarihinde vergi ve cezalara karşı vergi mahkemesinde dava açmıştır.
Vergi Mahkemesi dava konusu vergi ve cezaları 10 Mart 2019 tarihinde aynen onamıştır. Vergi mahkemesi kararına istinaden, vergi dairesince düzenlenen vergi-ceza ihbarnameleri firmaya 24 Mart 2019 tarihinde tebliğ edilmiştir.
Mükellef ise onama kararını “yürütmeyi durdurma talepli, olarak” 15 Nisan 2019 tarihinde Danıştay’a temyiz etmiştir. Danıştay mükellefin talebini kabul etmiş 22 Nisan 2019 tarihinde yürütülmenin durdurulmasına karar verilmiştir.
Yürürtmeyi durdurma kararına rağmen Danıştay vergi kararları yönlü vergi mahkemesi kararını onamıştır. Vergi ziyaını 1 kat olarak özel usulsüzlükleri ise kaldırarak kısmen red kısmen onama kararını 10 Şubat 2020 tarihinde vermiştir.
Karar mükelelf kuruma 9 Mart 2020 tarihinde tebliğ edilmiştir. Mükellef kurum ise 5 Nisan 2020 tarihinde vergi dairesine tüm vergi ve cezaları ödemiştir.
Mükelelef Vergi İndiriminden Yararalanma Hakkını Ne zaman İhlal Etmiştir?
İlgili yıllar için Vergi İncelemesine başlanılması ve re’sen tarhiyat yapılması kanunda şartların ihlali olarak sayılmıştır. Ancak yargı kararlarıyla bu tarhiyatların ortadan kaldırıldığının kesinleşmesi gerekmektedir. Her ne kadar mükelelf yargı sonucu kesinleşen vergi ve cezaları ödemiş olsa da 2017 yılı kurumlar vergisi beyanı için yararlandığı 60.000 TL vergi indirimini cezasız olarak vergi dairesine geri ödemelidir.
Ancak 2022 yılı kurumlar vergisini 25 Nisan 2023 tarihinde verdiği beyannamede %5 vergi indiriminden ancak yararlanabilecektir. Çünkü ait olduğu yıl 2022 ile önceki dört takvim yılında(2018, 2019, 2020 ve 2021) Vergi Usul Kanununun 359. Maddesinde sayılan fiilleri işlediği tespit edilenler vergi indiriminden yararlanamadığı için.
İlgili vergi dairesi ise ödenmeyen 60.000 TL vergi indirimi için takibat işlemlerini başlatabilecek ve zamanaşımı ise 01.01.2021 tarihinden itibaren başlayacaktır. (yapılan tarhiyatın kesinleştiği tarihi takip eden takvim yılının başından itibaren)
Vergi İndiriminde Özellik Arz Eden Hususlar Nelerdir?
-Düzenlemeye göre en erken uygulanacak yıl olan 2017 yılına ilişkin kurumlar vergisi beyannamesini 2018 yılı Nisan ayında veren ve % 5 indirimden yararlanan bir mükellef adına, inceleme zaman aşımının son yılı olan 2023 yılında herhangi bir tarhiyat yapılırsa eğer, daha önce yararlandığı indirim iptal edilecektir. İyi tarafı cezasız tarhiyat istenilecektir.
-Eğer mükellef bir de bu hususu yargıya taşıdığında en az 2 ve 3 yıl sürdüğünü varsayarsak tarhiyatın kesinleşmesi 2027 yılını bulacaktır. Yargılama sonucu tarhiyat terkin edilse bile indirim hakkı 8 – 9 yıl sonra tekrar kazanılmış olacaktır.
-İade sistemi sadece mahsuben geçerli sayılmıştır. Oysa ki nakden iade süreci de işletilebilirdi. Çünkü iade edilebilecek tutarın geçici vergiden kaynaklanması halinde, iade için vergi incelemesi yapılmasına ve teminat alınmasına gerek kalmaksızın arta kalan tutar nakden veya mahsuben derhal iade edilebilmektedir. Zaten iadenin hangi kaynaktan ortaya çıktığını belirleyen husus ise hesaplanan vergiden öncelikli hangi tutarın mahsup edileceğidir.
- Geçmiş af kanunlarından yararlanan mükelleflerin kesinleşmiş alacaklarla ilgili yapılandırma yaptırmış olmaları hasebiyle şartların ihlali hususunda mükellef lehine düşünülmesi gerekmektedir.
-Yine af kanunuyla Kesinleşmemiş veya dava safhasında bulunan alacaklar ve İnceleme ve tarhiyat safhasında bulanan işlemler ile ilgili hükümlerinden yararlananlar bakımından bu tarhiyatların ortadan kaldırılmış sayılıp sayılmayacağı, diğer bir anlatımla af yasasının bu hükümlerinden yararlanmanın, vergi indirimi şartlarını ihlal etmeyeceği düşüncesinde olduğumu ifade etmek isterim.
SONUÇ
Vergi evet bir zor alım ilkesine dayanır. Ancak Anayasanın 73. Maddesinde ki, temel ilkeyi de hep hatırlamak gerekir. Buna göre, vergi, herkesin ödeme gücüne göre, eşitlik ilkesi dahilinde yerine getirilmesi gereken bir ödev ve yükümlülüktür.
Özellikle son yıllarda ki af kanunları ödeme bilincini biraz sulandırmışken toplumun vicdanlarını hafifleten vergisini düzenli ödeyen mükelleflere vergi indirimi şeklinde ki uygulamanın en azından vergi sistemimize girmesi gerçekten çok adaletli ve hakkaniyetli olmuştur.
Son söz, keşke çoğunluğu oluşturan çalışan sınıfların asgari ücretlinin bile yıl içinde vergi oranlarının yükseldiği sistemden toplum olarak kurtulacak ekonomik akla ve refah seviyesine gelebilseydik yönetimler olarak. Ortalama zekaya ve vicdana sahip her düşünen bilir ki çalışanların vergi yükü hep en öncelikli düşünülmelidir. Duruma göre vergi yükü peyder pey azaltıla azaltıla eninde sonunda asgari ücretliden ve çalışanların asgari ücret kadar kısmından vergi almamak gerekir, nokta…
[1] 6824 sayılı Torba Kanun 8 Mart 2017 tarih ve 30001 sayılı Resmi Gaze’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
07.06.2017
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.