YAZARLARIMIZ
Abbas Coşar
Yeminli Mali Müşavir
Bir Bağımsız Denetim
a.cosar@birdenetim.com



İndirimli Teminat Uygulamasında Özellik Arz Eden Hususlar

I. GİRİŞ :

Teminat kelime anlamıyla; “garanti, güvence, inandırmak ve emniyet vermek için veya muhtemel zararı ödemek için verilen söz veya para, gösterilen kefil.[1]” Anlamına gelmektedir.

Bilindiği gibi 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanuna göre; İade hakkı doğuran işlemler için yüklenilen vergiler, öncelikle indirim konusu yapılacaktır. İndirimle giderilemeyen bir miktarın kalması halinde ise, kalan tutar iade hakkı doğuran işlemin gerçekleştiği dönemde iade edilecek vergi olarak dikkate alınacaktır. Bu aşamada mükelleflerin nakden iade taleplerinde Vergi İdaresi iadeye hak kazananlara daha hızlı ve kısa sürede iadesini öderken, her ihtimale karşı kendini(hazine) güvene alma ve muhtemel bir zarara önlem için teminat göstermesini istemektedir. İstenen o teminat ise öyle böyle bir teminat değil, bankalardan alınmış kesin ve kayıtsız şartsız hemen paraya çevrilebilecek bir mektup, adeta nakit paradır.

İşte biz de bugünkü yazımızda; katma değer vergisi nakden iade uygulamasında eskiden beri uygulaması olan teminat sisteminde ancak daha özelde İndirimli Teminat Uygulaması Sisteminde(İTUS)  özellik arz eden hususları detaylı bir şekilde irdelemeye çalışacağız.

II. YASAL DÜZENLEMELER:

Eski düzenlemede Teminat karşılığı nakden iade talepleri, 84 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinde[2] sayılan (mahsup dilekçesi yerine nakit iade talebine ilişkin dilekçe) belgelerin ibrazı, gümrük beyannameleri ve usulüne uygun olarak gösterilmiş teminat mektupları ile varsa onaylı fatura ya da özel faturaların Tebliğdeki açıklamalar göre teyidinin alınmasından sonra karşılanırdı. Aynı tebliğde kolaylaştırılmış bir teşvik uygulaması içeren İndirimli teminat sistemine dair hükümler de mevcut olup teminat, belirlenen sınırı aşan kısmın % 4'ü veya % 8'i olarak verilirdi.

Yeni düzenleme de İndirimli Teminat Uygulama Sistemi varlığını biraz daha mükelleflerin lehine geliştirilerek varlığını korumaya devam etmiştir. İşte bu yeni düzenlemelerin yer aldığı; Katma Değer Vergisi Kanunu Uygulamasına ilişkin olarak önceki uygulama genel tebliğleri birleştirilerek(dolayısıyla1 ila 123 seri numaralı Katma Değer Vergisi Uygulama Genel Tebliğleri yürürlükten kaldırılmıştır.) tek bir tebliğe dönüştürülmüş ve 01 Mayıs 2014 tarihi itibarıyla yürürlüğe girmiştir.[3]

 

 III- İNDİRİMLİ TEMİNAT UYGULAMASI SİSTEMİNDE ÖZELLİK ARZ EDEN HUSUSLAR:

İndirimli Teminat ve Diğer Teminat Uygulamaları Nelerdir?

Katma Değer Vergisi Kanunu’nun iadeye ilişkin hükümler içeren 9, 11, 29 ve 32’nci maddelerinde, nihai aşamada vergiden istisna edilen işlemler nedeniyle gerçek bir mal veya hizmet hareketine dayalı ve dayandığı işlemi mahiyet ve miktar itibarıyla doğru olarak yansıtan belgelere istinaden yüklenilen ve indirim yoluyla telafi edilemeyen KDV’nin iadesi öngörülmüştür. Maliye Bakanlığı ise yaptığı düzenlemelerle nakden iade taleplerinde teminat karşılığı iade sistemini getirmiştir. Teminat karşılığı yapılan iade sisteminde; firmaların bankalardan temin ederek vergi dairesine verdikleri “Kesin Teminat Mektubu” karşılığında erkenden iadeleri nakden alabilmektedir. Çoğu firma için ciddi bir fon olan bu iade tutarları yabancı kaynak fonlarının alternatif maliyet bedeli olarak hatırı sayılır bir avantaja dönüşebilmektedir. Yapılan düzenlemelerle Vergi İdaresi, iadenin yapılmasında imzaya yetkililer dahil tüm sorumlu memurların(haksız iade yapılmasından mütevellit mali sorumlulukları dahil) kendilerini ve dolayısıyla hazineyi güvenceye almak ve muhtemel bir zarara önlem için teminat göstermesini istemektedir.

Katma Değer Vergisi Nakden İade Uygulamasında; Normal Teminat, Yükseltilmiş Teminat ve İndirimli Teminat Uygulaması olmak üzere üç farklı sistem mevcuttur.

84 Seri No.lu KDV Genel Tebliği ve Yeni Uygulama KDV Genel Tebliğinde de yine bu üç tür teminat uygulaması benzerlikler ve gelişerek mevcudiyetini korumuştur.

Normal Teminat Uygulaması; belirlenen sınırı aşan ve YMM tasdik raporu ibraz edilmeyen nakden iade talepleri normal de iade tutarının %100’ü kadar teminat gösterilmesiyle en kısa sürede nakden iadesini alabilmektedir. Daha sonra(bu Vergi Dairesinin yoğunluğu, tatiller dönemi, çalışanların, seminer ve eğitim zamanları, tabi asıl firmanın istenilen evrakları temini ve eksikliklerin tamamlanması vs… 3 ay ile 4 ay hatta İndirimli Oran İade Talepleri en az 6 ay ile 1 yıl arasında ancak sonuçlanabilmektedir.)Teminat, vergi inceleme raporu veya YMM tasdik raporuna dayanılarak çözülür.

Yükseltilmiş Teminat Uygulaması; Sahte ve Muhteviyatı İtibarıyla Yanıltıcı Belge Düzenleyen ve/veya Kullanan mükelleflerden mal ve hizmet alımında bulunulması, Olumsuz tespit ve/veya rapor bulunan mükelleflerden mal ve hizmet alımı nedeniyle “özel esaslara tabi mükellefler” listesine dahil olmak, yani Kod’a girmek suretiyle kara listeye girmiş olan mükellefler için geçerli bir uygulamadır. Yani bir nevi olumsuz mükellefleri güvenilmeyecek mükellefler kategorisinde düşünerek hazineye zarar verme ihtimali yüksek, itibarı zayıf statüsünde değerlendirilerek getirilmiş bir uygulamadır. örneğin, Haklarında sahte belge veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge düzenlediği konusunda tespit bulunan mükelleflerin iade talepleri; Sahte belge düzenleme tespitinde 4 kat, Muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge düzenleme tespitinde ise 3 kat, teminat karşılığında yerine getirilir.

İndirimli Teminat Uygulaması; 84 No.lu Tebliğ ve yeni KDV Uygulama Genel Tebliğinde de düzenlenmiş olduğu üzere mükellef için adeta bir teşvik uygulaması olarak görülen indirimli teminat sisteminde, iade miktarının belirlenen sınırı aşan kısmının (% 8)’i (dış ticaret sermaye şirketleri ve sektörel dış ticaret şirketleri için %4’ü) için teminat verilir, ve bu teminat karşılığı mükellef erkenden ve en kısa süre içinde nakden iadesini almaktadır.

İTUS Sertifikası Nedir ?

Firmalar İndirimli Teminat Uygulamasından faydalanmak için belli koşulları sağladıklarını gösterir belgelerle birlikte bağlı oldukları Vergi Dairesi Başkanlığa, başkanlık olmayan yerlerde Defterdarlığa başvurarak bir sertifika almaktadırlar. İşte bu sertifika İTUS(İndirimli Teminat Uygulama Sertifikası) sertifikasıdır.

KDV Uygulama Tebliği, İTUS Konusunda Yeni Neler Getirmiştir?

Eski düzenlemede, o meşhur 84 No.lu KDV Genel Tebliğinde, ihracat istisnasına istinaden iadeye hak kazanan firmaların yaralanabildiği bir sistem mevcuttu. İmalatçılar ve imalatçı ihracatçılar, özel finans kurumları, ihracatçılar %8 teminat karşılığı iadeyi nakden kısa sürede alabilmekteydi. Dış ticaret Sermaye Şirketleri ve Sektörel Dış ticaret Şirketleri ise nakit olarak talep ettikleri iade miktarının % 4'ü kadar teminat vererek alabilmekteydiler.   

En son 1 Mayıs 2014 tarihiyle yürürlüğe giren Katma Değer Vergisi Uygulama Genel Tebliği ile İTUS artık çok daha kapsamlı ve bir çok mükellefin yararlanabileceği vergisel bir teşvik uygulamasına dönüşmüştür. Bu tebliğ ile sadece ihracat istisnasından kaynaklı iade taleplerinde değil indirimli oranlı KDV İade talepleri, Kısmi tevkif KDV İadesi vs. diğer iade türleri içinde genişletilerek daha fazla mükellefin yararlanabileceği bir uygulamaya dönüşmüştür. Belki de yeni İTUS Sistemi, HİS(Hızlandırılmış İade Sistemi) Uygulamasından sonraki en konforlu, birinci sınıf mükellef hizmet kalitesindeki bir uygulamaya dönüşebilecektir. Tabi ki, sistemlerin en kalitesini hak eden insanımız ve mükellefler için önemli bir adım olarak görülüp daha da geliştirilmesi yoluna gidilmelidir. Biliyorsunuz, HİS sertifikası sahibi mükelleflerin iade talepleri tutarına bakılmaksızın, teminat, VİR veya YMM raporu aranılmadan yerine getirilir. İade talebi bir standart iade talep dilekçesi ile yapılır. Talep, iade hakkı doğuran işlemin beyanına ilişkin beyanname ve iade talep dilekçesinin verilmiş olması şartıyla, ilgili belgelerin ibraz edildiği tarihte geçerlik kazanır.

Hangi Mükellefler Sertifika Kapsamındadır?

Bu sertifika için tebliğde genel ve özel şartlar belirlenmiştir. Bu koşulları sağlayan her mükellef sertifikaya hak kazanabilecektir.

Genel Şartlar Nelerdir?

1.Firmalar bu başvuruyu yapmadan önceki son üç yıl içinde aşağıdaki şartları sağlamış olmalıdır.

-  Vergi mükellefiyetinin bulunması,
-Mücbir sebep sayılan haller dışındaki nedenlerle, defter ve belgelerin ibrazından imtina edilmemiş olması gerekmektedir.
-Gelir veya kurumlar vergisi, geçici vergi, gelir vergisi stopajı, ÖTV ve KDV (tevkifat hariç) uygulamalarından her birine ait beyanname verme ödevinin her bir vergi türü itibarıyla ikiden fazla aksatılmamış olması (süresinden sonra kendiliğinden verilen beyannameler hariç), gerekir.
- Sahte belge veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge düzenleme veya kullanma fiili nedeniyle özel esaslara tabi tutulmamış veya tutulmuşsa genel esaslara dönülmüş olması gerekmektedir.
- Cari takvim yılı da dahil olmak üzere son iki takvim yılına ilişkin tam tasdik sözleşmesi bulunması.

 

2.Yukarıdaki şartlara ilave olarak firmaların ayrıca başvuru tarihinde aşağıdaki koşuları da sağlamaları gerekmektedir.

- KDV iade taleplerinde özel esaslara tabi olmayı gerektiren bir durumunun bulunmaması gerekir.
- Ödenmesi gereken vergi borcunun bulunmaması (vergilerin tecil edilmiş olması bu şartın ihlali sayılmaz).gerekir.
Sertifika başvurusundan önceki, iade talebinin bulunduğu birbirini izleyen son beş vergilendirme dönemi itibarıyla haklarında yazılmış YMM ve/veya vergi inceleme raporlarının olumlu olması gerekmektedir.

Özel Şartlar Nelerdir?

İTUS Sertifikasına sahip olabilmek için mükelleflerin yukarıdaki genel şartlardan sonra ilave olarak aşağıdaki özel şartları da yerine getirmiş olmaları gerekmektedir.

 

1.İhracat İstisnasında İmalatçı ve İmalatçı İhracatçılar İçin Özel Şartlar Nelerdir?

 

Genel şartların yanında aşağıdaki özel şartları yerine getiren imalatçı-ihracatçılar ile ihraç kaydıyla teslimde bulunan imalatçılara, Başkanlıkça başvuru dilekçesini izleyen 15 gün içerisinde İTUS sertifikası verileceği belirtilmektedir.

-İlgili sicile kayıtlı olmak gerekir.
- Ödenmiş sermayelerinin veya son bilançolarında kayıtlı ATİK’lerinin (gayrimenkuller hariç) amortisman düşülmeden önceki toplam tutarı 100.000 TL’yi aşması gerekmektedir.
-Üretim kapasitesi ile bu kapasitenin gerektirdiği iktisadi kıymetlere sahip olduğu kapasite raporuyla teyit edilmelidir.
-İmalat işinde 20 veya daha fazla işçi çalıştırılması gerekmektedir. (İşçi sayısının tespitinde bizzat imalat işinde çalışan işçiler dikkate alınır. Bunlar dışında kalan yönetici, büro personeli ve muhasebeci gibi personel dikkate alınmaz. Hesaplamada, ihracatın gerçekleştiği dönemden önceki 12 aylık ortalama esas alınır.)

 

Örnek1: ABBA Tekstil Ürünleri A.Ş İstanbul Bakırköy Vergi Dairesinin mükellefidir. Konfeksiyon imalatı ve aynı zamanda bu ürünleri değişik ülkelere ihraç etmektedir. TopIam ÇaIışan sayısı 25 kişidir.İmalat işinde  ortama her ay 21 işçi çaIışmaktadır. Şirketin ATİK tutarı 800.000.TI’dir. Diğer koşuIIarı da  sağIayan mükeIIefin 23 Haziran 2014 tarihIi başvuru diIekçesi aşağıdaki gibidir.

 

T.C

MALİYE BAKANLIĞI

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞINA

                                               İSTANBUL

            HESAP NUMARASI      : ……………

            KONU                          : İNDİRİMLİ TEMİNAT UYGULAMASI HAKKINDA

 

            Bakırköy Vergi Dairesi mükellefi olarak, …………. İncirIi -Bakırköy/İstanbul adresinde tekstil ürünleri imaIatı ve ihracatı ile ana sözleşmede belirtilen işler dahilinde iştigal etmekteyiz.

            26.04.2014 tarih 28983 sayılı resmi gazetede yayınlanan Katma Değer Vergisi Uygulama Genel Tebliği kapsamında indirimli teminat uygulamasından yararlanmak istiyoruz. KDV Genel Tebliği kapsamında şirketimiz;

            1.Genel şartların tamamını taşımakta olup; a)Şirketimizin vergi borcu bulunmamaktadır.(Ek:1) b)Hakkımızda olumsuz bir rapor düzenlenmemiştir. c)Şirketimiz 2012, 2013 ve 2014 dönemleri Tam Tasdik Sözleşmesi kapsamında çalışmaktadır.(Ek:2)

            2. Özel şartlar açısından ise (İhracat İstisnası Kapsamındaki İade Talepleri bakımından İmaIatçı ve İmaIatçı-İhracatçıIar İçin Geçerli Olan Özel Şartlar Grubu); a)Şirketin Kapasite Raporu ve Sanayi SiciI BeIgeIeri mevcuttur.(EK:3) b)Şirketin 2013 dönem sonu ATİK tutarı 800.000.TI’dir.(Ek:4) c)Şirketimizde 25 kişi çaIışmaktadır. ÇaIışanIardan 21 kişi imaIatta çaIışmaktadır.(Ek:5)

            Açıklanan bilgiler çerçevesinde indirimli teminat uygulamasından yararlanmak istiyoruz. Tarafımıza indirimli teminat uygulaması ve oranı ile ilgili İTUS Sertifikasının verilmesi gereğini bilgilerinize arz ederiz.

 

                                                                                   ABBA Tekstil Ürünleri A.Ş

 

EK:

1-Borcu Yok Kağıdı

2-Üç Yıllık Tam Tasdik Sözleşmeleri

3-Kapasite Raporu ve Sanayi SiciI BeIgesi

4-Mali Tablolar (2013 YıIı)

5-Çalışan Listeleri(SGK, Muhtasar)

 

1.İhracat İstisnasında Diğer İhracatçılar (Hizmet İhracatı YapanIar Hariç)İçin Özel Şartlar Nelerdir?

Genel şartların yanında aşağıdaki özel şartları yerine getiren diğer ihracatçıIar(Hizmet İhracatı YapanIar Hariç) son üç takvim yılı itibarıyla yıllık 4 milyon ABD Doları veya son beş takvim yılı itibarıyla yıllık iki milyon ABD Doları ve üzerinde ihracat yapanlara, bu şartları sağladıkları tarihi takip eden yılbaşından itibaren geçerli olmak üzere Başkanlıkça başvuru dilekçesini izleyen 15 gün içerisinde İTUS sertifikası verileceği belirtilmektedir.

 

Örnek2: ABBA Dış Ticaret Itd. Şti. İstanbul GüneşIi Vergi Dairesinin mükellefidir. Pastik ürünIerin ticareti iIe uğraşmaktadır. Piyasadan  tedarik ettiği pIastik ürünIeri Ortadoğu ÜIkeIerine ihraç etmektedir.Şirketin 5 çaIışanı mevcuttur. Diğer koşuIIarı da  sağIayan mükeIIefin 5 Şubat 2015 tarihIi başvuru diIekçesi aşağıdaki gibidir.

 

Konfeksiyon imalatı ve aynı zamanda bu ürünleri değişik ülkelere ihraç etmektedir. TopIam ÇaIışan sayısı 25 kişidir.İmalat işinde  ortama her ay 21 işçi çaIışmaktadır. Şirketin ATİK tutarı 800.000.TI’dir. Diğer koşuIIarı da  sağIayan mükeIIefin 23 Haziran 2014 tarihIi başvuru diIekçesi aşağıdaki gibidir.

T.C

MALİYE BAKANLIĞI

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞINA

                                               İSTANBUL

            HESAP NUMARASI      : ……………

            KONU                          : İNDİRİMLİ TEMİNAT UYGULAMASI HAKKINDA

            GüneşIi Vergi Dairesi mükellefi olarak, …………. GüneşIi-BağcıIar/İstanbul adresinde PIastik ürünleri ticareti ve ihracatı ile ana sözleşmede belirtilen işler dahilinde iştigal etmekteyiz.

            26.04.2014 tarih 28983 sayılı resmi gazetede yayınlanan Katma Değer Vergisi Uygulama Genel Tebliği kapsamında indirimli teminat uygulamasından yararlanmak istiyoruz. KDV Genel Tebliği kapsamında şirketimiz;

            1.Genel şartların tamamını taşımakta olup; a)Şirketimizin vergi borcu bulunmamaktadır.(Ek:1) b)Hakkımızda olumsuz bir rapor düzenlenmemiştir. c)Şirketimiz 2012, 2013 ve 2014 dönemleri Tam Tasdik Sözleşmesi kapsamında çalışmaktadır.(Ek:2)

            2. Özel şartlar açısından ise (İhracat İstisnası Kapsamındaki İade Talepleri bakımından Diğer İhracatçılar İçin Geçerli Olan Özel Şartlar Grubu); a)2011, 2012 ve 2013 yılı itibarıyla(Son Üç Takvim Yılı)  4 milyon ABD Doları veya b) Son beş takvim yılı itibarıyla yıllık iki milyon ABD Doları ve üzeri koşullarını sağlamaktadır. (Ek:3)

            Açıklanan bilgiler çerçevesinde indirimli teminat uygulamasından yararlanmak istiyoruz. Tarafımıza indirimli teminat uygulaması ve oranı ile ilgili İTUS Sertifikasının verilmesi gereğini bilgilerinize arz ederiz.

 

                                                                      ABBA Dış Ticaret Itd. Şti.

 

EK:

1-Borcu Yok Kağıdı

2-Üç Yıllık Tam Tasdik Sözleşmeleri

3-Mali Tablolar (Son Beş Yılın) İhracat Rakamları

3.Diğer İade Hakkı Doğuran İşlemler Bakımından Özel Şartlar Nelerdir?

İmalatçılar ve İhracatçılar kapsamına girmeyen yani daha doğru ifade ile ihracat istisnasından kaynaklanan iade dışındaki diğer iade doğuran işlemler için bütün mükelleflerin yukarıda sayılan bildik genel şartlar yanında aşağıdaki özel şartlarında sağlanması sonucu İTUS Sertifikasına hak kazanacaklardır. Bu mükelleflerin KDV iade talepleri, sertifika tarihini içine alan dönemden başlamak üzere, aşağıdaki açıklamalar çerçevesinde yerine getirilir.

A- Başvuru tarihinden önce vergi dairesine verilmiş olan son yıllık kurumlar vergisi veya gelir vergisi beyannamesinin ekinde yer alan bilânçoya göre en az;

- Aktif toplamı 40.000.000 TL,
- Maddi duran varlıkları toplamı 10.000.000 TL,
- Öz sermaye tutarı 20.000.000 TL,
- Net satışları 50.000.000 TL,
Olması gerekmektedir.

B- Cari yıl dahil, başvuru tarihinden önceki takvim yılında vergi dairesine verilmiş muhtasar beyannamelere göre aylık ortalama çalıştırılan kişi sayısı 50 veya daha fazla, (Hesaplamada işlemin gerçekleştiği dönemden önceki 12 aylık ortalama esas alınır.) çalışanı olması gerekir.

Örnek3: ABBA İNŞAAT A.Ş.’nin, 2013 yılında başlanan özel konut yap-sat işinden mütevellit 150m2’nin altında gerçekleşen konut satışlarından kaynaklı 2014 yılında hak kazandığı ve Ocak/2015 vergilendirme dönemi KDV Beyannamesi ile(24 Şubat/2015 tarihinde vergi dairesine vermiştir.) indirimli oranda vergiye tabi teslim ve hizmetlerinden kaynaklanan 500.000.-TL, iade tutarı mevcut olup bu tutarı nakden vergi dairesinden almak istemektedir. Firmanın 2013 Yılı Aktif toplamı 42.000.000 TL, Maddi duran varlıkları toplamı 10.500.000.TL, Öz sermaye tutarı 25.000.000.TL Net Satışları 51.000.000.TL olarak gerçekleşmiştir.Firmanın ortalama çalışan sayısı ise 55 kişidir.

Diğer koşuIIarı da  sağIayan mükeIIefin 27 Şubat 2015 tarihIi başvuru diIekçesi aşağıdaki gibidir.

T.C

MALİYE BAKANLIĞI

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞINA

                                               İSTANBUL

            HESAP NUMARASI      : ……………

            KONU                          : İNDİRİMLİ TEMİNAT UYGULAMASI HAKKINDA

            Beylikdüzü Vergi Dairesi mükellefi olarak, …………. Beylikdüzü/İstanbul adresinde inşaat işleri özel konut inşaatı ana sözleşmede belirtilen işler dahilinde iştigal etmekteyiz.

            26.04.2014 tarih 28983 sayılı resmi gazetede yayınlanan Katma Değer Vergisi Uygulama Genel Tebliği kapsamında indirimli teminat uygulamasından yararlanmak istiyoruz. KDV Genel Tebliği kapsamında şirketimiz;

            1.Genel şartların tamamını taşımakta olup; a)Şirketimizin vergi borcu bulunmamaktadır.(Ek:1) b)Hakkımızda olumsuz bir rapor düzenlenmemiştir. c)Şirketimiz 2013, 2014 ve 2015 dönemleri Tam Tasdik Sözleşmesi kapsamında çalışmaktadır.(Ek:2)

            2. Özel şartlar açısından ise (Diğer İade Doğuran İşlemler Bakımından Geçerli Olan Özel Şartlar Grubu); a)2013 yılı itibarıyla Aktif toplamı 40.000.000.TL, Maddi duran varlık toplamı 10.000.000.TL, Öz sermaye tutarı 20.000.000.TL, Net satışlar 50.000.000.TL(Ek:3) b) Şirketimizde ortalama 55 işi çalışmaktadır. (Ek:4)

            Açıklanan bilgiler çerçevesinde indirimli teminat uygulamasından yararlanmak istiyoruz. Tarafımıza indirimli teminat uygulaması ve oranı ile ilgili İTUS Sertifikasının verilmesi gereğini bilgilerinize arz ederiz.

 

                                                                      ABBA İNŞAAT A.Ş.

 

EK:

1-Borcu Yok Kağıdı

2-Üç Yıllık Tam Tasdik Sözleşmeleri

3-Mali Tablolar (2013 Yılı)

4-Çalışan Listeleri(SGK, Muhtasar)

 

Örnek4:ABBA Yapı İnşat Taahhüt Ltd. Şti. TOKİ ihalelerinde alt taşeron olarak çalışan bir mimar ve inşaat mühendisinden ortaklı bir mimarlık, mühendislik ve inşaat firmasıdır. Yapım İşleri kapsamında her ay KDV Tevkifatı dolayısıyla nakden iade almaktadır. Firmanın 55 ve 60 civarında her ay ortalama çalışanı mevcuttur. Firmanın 2014 Yılı Aktif toplamı 50.000.000 TL, Maddi duran varlıkları toplamı 15.000.000.TL, Öz sermaye tutarı 20.000.000.TL Net Satışları 58.000.000.TL olarak gerçekleşmiştir.

Diğer koşuIIarı da  sağIayan mükeIIefin 25 Haziran 2015 tarihIi başvuru diIekçesi aşağıdaki gibidir.

 

T.C

MALİYE BAKANLIĞI

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

MALATYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞINA

                                               İSTANBUL

            HESAP NUMARASI      : ……………

            KONU                          : İNDİRİMLİ TEMİNAT UYGULAMASI HAKKINDA

            Fırat Vergi Dairesi mükellefi olarak, …………. Çavuşoğlu,Merkez/Malatya adresinde inşaat ve taahhüt işleri ve ana sözleşmede belirtilen işler dahilinde iştigal etmekteyiz.

            26.04.2014 tarih 28983 sayılı resmi gazetede yayınlanan Katma Değer Vergisi Uygulama Genel Tebliği kapsamında indirimli teminat uygulamasından yararlanmak istiyoruz. KDV Genel Tebliği kapsamında şirketimiz;

            1.Genel şartların tamamını taşımakta olup; a)Şirketimizin vergi borcu bulunmamaktadır.(Ek:1) b)Hakkımızda olumsuz bir rapor düzenlenmemiştir. c)Şirketimiz 2013, 2014 ve 2015 dönemleri Tam Tasdik Sözleşmesi kapsamında çalışmaktadır.(Ek:2)

            2. Özel şartlar açısından ise (Diğer İade Doğuran İşlemler Bakımından Geçerli Olan Özel Şartlar Grubu); a)2013 yılı itibarıyla Aktif toplamı 40.000.000.TL, Maddi duran varlık toplamı 10.000.000.TL, Öz sermaye tutarı 20.000.000.TL, Net satışlar 50.000.000.TL(Ek:3) b) Şirketimizde ortalama 55 ve 60 işçi çalışmaktadır. (Ek:4)

            Açıklanan bilgiler çerçevesinde indirimli teminat uygulamasından yararlanmak istiyoruz. Tarafımıza indirimli teminat uygulaması ve oranı ile ilgili İTUS Sertifikasının verilmesi gereğini bilgilerinize arz ederiz.

 

                                                                      ABBA Yapı İnşat Taahhüt Ltd. Şti.

EK:

1-Borcu Yok Kağıdı

2-Üç Yıllık Tam Tasdik Sözleşmeleri

3-Mali Tablolar (2013 Yılı)

4-Çalışan Listeleri(SGK, Muhtasar)

Sertifikaya Göre İade Talebi Nasıl Yerine Getirilecektir?

İTUS sertifikasına sahip mükelleflerin iade talepleri teminat karşılığında talep edilmesi halinde, iade miktarının tebliğde belirlenen sınırı aşan(5.000 TL) kısmının (% 8)’i (dış ticaret sermaye şirketleri ve sektörel dış ticaret şirketleri için %4’ü) için teminat verilir. Teminat, Tebliğde aksi belirtilmedikçe, iadenin yapıldığı tarihten itibaren altı ay içinde ibraz edilecek YMM raporu ile çözülür. Bu süre içerisinde YMM raporu ibraz edilmemesi halinde veya mükellefin talep etmesi durumunda teminat vergi inceleme raporu sonucuna göre çözülecektir. İTUS sertifikasının iptalini gerektiren bir neden olmadığı sürece, sonraki iade taleplerinde indirimli teminat uygulamasına devam edileceği ve YMM raporunun da yine altı ay içinde ibraz edilmesinin isteneceği tebliğde ayrıca vurgulanmıştır.

İTUS Sertifikasının İptal Edilmesi Halleri ve Sonuçları Nelerdir?

Sertifika Vergi İdaresince verilmiş bir vergisel avantajı teyit eden sertifika olduğu için belli şartların ihlal edilmesiyle elbette ki, sertifika iptal edilecektir. Sertifikanın iptal edildiği, gerekçesiyle birlikte mükellefe bildirilir. Mükellefin, bu durumun bildirildiği tarihi içine alan ve sonraki dönemlere ait olan veya önceki dönemlere ait olup bu tarihe kadar henüz sonuçlandırılmamış iadelerinde indirimli teminat uygulanmaz.

1. Uygulama Genel Tebliğinin  (IV/B-1.2.) ayrımında belirtilen koşullardan tutarlarla ilgili olanlar dışındaki şartları kaybeden mükellefler ile anılan bölümde belirtilen tutarlarda ve çalıştırılan işçi sayılarında  % 25'i aşan bir azalma meydana geldiği anlaşılan mükelleflerin sertifikaları iptal edilir.

Örneğin5; Yukarıdaki 1. Örneğimizde yer alan ABBA Tekstil Ürünleri A.Ş’nin toplam çalışan sayısı Avrupada’ki mali krizden etkilenerek Aralık/2014 vergilendirme dönemi muhtasar beyannamesinde  10 kişiye düşmüştür. 2Nisan 2015 tarihinde vermiş olduğu kurumlar vergisi ve mali tablolarında ise Aktif toplamı 99.000.TL tutara düştüğü tespit edilmiştir.

 
Mükelleflerin Tebliğin (IV/B-1.2.) ayrımındaki tutarlar karşısındaki durumu, yıllık kurumlar vergisi beyannamesinin verildiği tarihi, ortalama işçi sayısına ilişkin şart karşısındaki durumu ise her bir muhtasar beyannamenin verildiği tarihi izleyen 15 gün içinde mükellefin bağlı olduğu vergi dairesi müdürlüğünce/malmüdürlüğünce tespit edildiği için ABBA Tekstil Ürünleri A.Ş’nin sertifikası iptal edilmiştir.

 

2. Defter ve belgelerini 213 sayılı Kanundaki süreler içinde ibraz etmeyen mükelleflerin sertifikaları sürenin dolduğu günü takip eden gün iptal edilir.

 

Örnek6:Yukarıdaki 2. Örneğimizde yar alan ABBA Dış Ticaret Itd. Şti.’nin 2014 yılı kanuni defter ve belgeleri İstanbul GüneşIi Vergi Dairesi Müdürlüğü tarafından yazı ile istenmiştir. Defter Belge İbraz yazısı iş yerindeki sigortalı bekçi 10 Mart 2015 tarihinde tebliğ almıştır. Ancak yöneticilere bunu bildirmeyi unutmuştur. Patron bu durumu 27 Mart 2015 tarihinde ibraz aldığı İTUS Sertifikasının iptal edildiği yazı ile öğrenmiştir.

 

3. Vergi borçlarını, vadesinde ödemediği anlaşılan mükelleflere, vade tarihinden itibaren 7 gün içinde 6183 sayılı Kanunun 55 inci maddesinde öngörülen ödeme emri veya alacağın teminata bağlanmış olması halinde 56 ncı maddesinde öngörülen yazı tebliğ edilir. Tebliğ tarihinden itibaren 7 gün içinde vergi borcunu ödemeyen mükelleflerin sertifikası iptal edilir.

 

Örnek7: Yukarıdaki 3.Örneğimizde yer alan ABBA İNŞAAT A.Ş.’nin Antalya Manavgat şantiyesine ait muhtasar beyannamesinden mütevellit 10.000.TL muhtasar vergi borcu 7 gün içerisinde gönderilen ödeme emrine de itiraz edemediği ve/veya ödeyemediği için firmanın sertifikası iptal edilmiştir.

Ancak, takip edilen vergi borcunun nihai yargı kararı veya düzeltme işlemiyle tamamen kaldırılması halinde; yargı kararının İdare'ye tebliğ edildiği veya düzeltme işleminin yapıldığı tarihi içine alan dönem ve izleyen dönemlerdeki iadeler ile bu tarihe kadar henüz sonuçlandırılmamış iadelerde “İTUS Uygulaması” kapsamında işlem yapılır.

ç) Mükellef hakkında sahte belge veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge düzenlediği veya kullandığı konusunda vergi dairesine “olumsuz rapor” intikal etmesi halinde, raporun vergi dairesine intikal ettiği tarihten sonraki ve bu tarihe kadar henüz sonuçlandırılmamış iade taleplerinde indirimli teminat hükümleri uygulanmaz ve sertifika iptal edilir.

Olumsuz Rapor Nedir? Mükellefler hakkında sahte belge veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge düzenledikleri ve/veya kullandıkları konusunda belirlemelerin yer aldığı vergi incelemesine yetkili olanlarca düzenlenen tüm raporlar (vergi inceleme raporu, vergi tekniği raporu, basit rapor gibi) "olumsuz rapor" sayılır.

Örnek8: Yukarıdaki 4. Örneğimizde ki, ABBA Yapı İnşat Taahhüt Ltd. Şti. TOKİ ihalelerinde alt taşeron olarak çalışan bir mimar ve inşaat mühendisinden ortaklı bir mimarlık, mühendislik ve inşaat firmasıdır. Yapım İşleri kapsamında her ay KDV Tevkifatı dolayısıyla nakden iade almaktadır. Firmanın 55 ve 60 civarında her ay ortalama çalışanı mevcuttur. Firmanın 2013 yılı hesaplarının Vergi Müfettişince incelenmesi neticesinde grup şirketler arasındaki işlemlerden dolayı Sahte belge veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge düzenleme tespiti kapsamında  30 Ağustos 2014 tarihinde özel esaslara alınmıştır. Şirketin olumsuz raporu vergi dairesine intikal ettiği 30 Ağustos 2014 tarihinde İTUS Sertifikası iptal etmiştir.

-Şirket ABBA Yapı İnşat Taahhüt Ltd. Şti. bu  vergi  ceza ihbarnamelerini yargıya taşımış ve yargı bu işlemin iptalini istemiş ve 3 yıl sonra genel esaslara geçiş sağlanmıştır.

Olumsuz rapora dayanılarak yapılan tarhiyatın nihai yargı kararları ile terkin edilmesi halinde mükellefe tekrar sertifika verilir. Yapılan tarhiyatın nihai yargı kararları ile kısmen veya tamamen onaylanması halinde mükellefin Sertifika alabilmesi belirtilen genel ve özel şartları tekrar sağlaması gerekir. Yargı kararından önce, mükellefin gerekli şartları yerine getirerek genel esaslara geçmesi halinde, genel esaslara tabi olduğu tarihten sonraki 2 yıl (24 ay )süresince özel esaslara tabi olmayı gerektirecek şartların ortaya çıkmaması ve belirtilen genel ve özel şartları taşıması kaydıyla, 2 yıl (24 aylık) sürenin sonunda mükellefe tekrar sertifika verilir. Sonradan nihai yargı kararının gelmesi halinde yukarıda (c) numaralı ayrımın ikinci paragrafındaki açıklamalara göre işlem yapılır.

IV SONUÇ:

Belli koşulları sağlayan firmaların vergi dairesinden olan KDV İade alacaklarını %8 (ve/veya %4) oranında bir teminat karşılığında en kısa süre içerisinde nakden alabilmeleri uygulaması olan İTUS sistemi vergi mevzuatımızdaki en önemli teşvik uygulamalarından biridir. Hatta bir öneri olarak vergi dairesi bu koşulları sağlayan(genel ve özel şartları) firmalara bizzat kendisi yazı göndererek bu uygulamadan yararlanabileceklerini bile bildirebilir.

Son söz vergi sisteminde pozitif ayrımcılık ilkesinin, vergi kanunları önünde eşitliği belki de gerçek adaleti sağlamaya yönelik politikaların bir gereği olarak görülüp uygulanabileceğinin, en güzel örneklerinden birisi, İTUS uygulaması(zaman içerisinde temennimiz, her mükellefin vergi dairesinden olan alacağı ve borcunu tek hesap üzerinden hemen mahsup edebileceği daha çağdaş uygulamalar olsun.) olmuştur.


[1] http://www.nedirnedemek.com/teminat-nedir-teminat-ne-demek.

[2] 84 Seri No.lu KDV Genel Tebliği, 23.11.2011 tarih ve 24592 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

[3] Katma Değer Vergisi Uygulama Genel Tebliği, 26.04.2014 tarih ve 28983 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

16.06.2015

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM