YAZILI TALEP İLE BORÇLANMA YAPILACAK
Hizmet borçlanmasına ilişkin talepler, örneği SGK’ca hazırlanan hizmet borçlanması başvuru belgesi veya borçlanma isteğini belirtir dilekçe ile SGK’na yapılır. 5510 sayılı Kanunun yürürlük tarihi olan EKİM/2008 öncesi veya sonrası geçen ve 5510 sayılı Kanunun 41 inci maddesinde belirtilen sürelerin borçlanılması için 5510 sayılı Kanun veya mülga sosyal güvenlik kanunlarına (SSK,Bağ-Kur,Emekli Sandığına) göre tescil edilmiş olmak yeterli olup, borçlanma talep tarihi veya ölüm tarihi itibarıyla sigortalı olma şartı aranmaz.
PRİME ESAS KAZANÇ DİKKATE ALINIR,BİR AY İÇİNDE ÖDENİR
Sigortalıların veya hak sahiplerinin yazılı talepte bulunmaları ve talep tarihinde 5510 sayılı Kanunun 82 nci maddesine göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt ve üst sınırları arasında olmak üzere, kendilerince belirlenecek günlük kazancın %32'si , (i) bendi kapsamında borçlanılacak sürelere ilişkin genel sağlık sigortası primlerinin ödenmiş olması halinde, genel sağlık sigortası primi ödenmiş bu sürelere ilişkin borçlanma tutarının % 20’si üzerinden hesaplanacak primlerini borcun tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde ödemeleri şarttır.
PTT ALINDISI BORÇLUYA TEBLİĞ EDİLDİĞİ TARİHDİR
Tahakkuk ettirilen borç tutarı, ilgiliye iadeli taahhütlü olarak tebliğ edilir. PTT alındısının ilgiliye teslim edildiği tarih borcun tebliğ tarihidir. Bir ay içinde ödenen tutara isabet eden süre geçerli sayılır. Tebliğ edilen borcunu süresi içinde ödemeyenler ile kısmi ödeme yapanların kalan sürelerinin borçlandırılması için yeni başvuru şartı aranır.
SİGORTALILIK BAŞLANGIÇ TARİHİ
Kanuna göre tespit edilen sigortalılığın başlangıç tarihinden önceki süreler için borçlandırılma hâlinde, sigortalılığın başlangıç tarihi, borçlandırılan gün sayısı kadar geriye götürülür. Prim ödeme gün sayısı ve prime esas kazançlar ise borçlanma yapılan ilgili aylara mal edilir.
NELER BORÇLANDILIR
Kanunları gereği verilen ücretsiz doğum ya da analık izni sürelerinin borçlanması,
Er veya erbaş olarak silah altında veya yedek subay okulunda geçen sürelerin borçlandırılması,
Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında olanların, personel mevzuatına göre aylıksız izin sürelerinin borçlandırılması,
Sigortalı olmaksızın doktora öğrenimi veya tıpta uzmanlık için yurt içinde veya yurt dışında geçirdikleri normal doktora veya uzmanlık öğrenim sürelerinin borçlandırılması,
Sigortalı olmaksızın avukatlık stajını yapanların normal staj sürelerinin borçlandırılması,
Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında geçen süreler hariç, sigortalı iken herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınanlardan, bu suçtan dolayı beraat edenlerin tutuklulukta veya gözaltında geçen primi ödenmemiş sürelerin borçlandırılması,
Grev ve lokavtta geçen süreler,
Hekimlerin fahri asistanlıkta geçen sürelerinin borçlandırılması,
Seçim kanunları gereğince görevlerinden istifa edenlerin, istifa ettikleri tarih ile seçimin yapıldığı tarihi takip eden aybaşına kadar açıkta geçirdikleri sürelerinin borçlandırılması,
Yukarıdaki yazılı koşullara sahip olan sigortalılar borçlanma yapmak adına ellerini çabuk tutmaları gerekir.
886,50 TL olan taban borçlanma rakamı olan %6,10 oranında artış meydana geleceği için bugün için bu rakam ortalama olarak günlüğü 9,45 TL. olarak uygulanıyor.
Bu rakam 2012/Temmuz ayından itibaren günlüğü 10,03 TL. ödeyecektir.
Aradaki farkı değerlendirdiğimizde günlük 0,58 TL, aylık olarak 17,40 TL. fark edecektir.
Devlet memurları için borçlanma da Mülga 5434 tabi olanlar için Emekliliğe esas kesenekler dikkat alınacaktır.
Son düzenleme ile memur maaşlarındaki %4 artışa göre borçlanmalar da bu oranda zamlanacaktır.
Tavana göre borçlanma yapacaklar 6,5 katı oranında prim ödemesi yapacağından bu oranda artışlarda dikkate almaları gerekiyor.
YURTDIŞI BORÇLANMA
3201 sayılı Kanununa göre Yurtdışı Borçlanması yapacaklarda Temmuz/2012 artışından etkilenmemek adına Haziran sonuna kadar SGK yazılı talep de bulunmak suretiyle 3 ay içinde öderlerse %6,10 artıştan etkilenmeyeceklerdir.
KAZANÇ TABLOSU
Haziran 12 |
Temmuz 12 |
ARTIŞ ORANI |
AYLIK KAZANÇ |
886,5(Taban) |
940,5(Taban) |
6,10% |
17,2 |
5762,4(Tavan) |
6113,4(Tavan) |
6,10% |
112,3 |
(Kaynak: Alitezel.com | 05.06.2012)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.