BASINDAN YAZILAR
Ticarette Yol Haritası - MuhasebeTR

Ticarette Yol Haritası

 İş dünyasını yakından ilgilendiren Yeni Türk Ticaret Kanunu uygulama tarihi yaklaşıyor.

 

 

Yapılan açıklamalara göre bazı maddelerin değişikliği gündemde ancak erteleme yok. Uygulama süresinin kanunun yayım tarihinden itibaren yaklaşık 1,5 yıl sonra başlıyor olması bir bakıma iyi oldu. Kanun geniş çevrelerce tartışıldı ve aksayacak yönler baştan ortaya çıktı. Yani ilk defa kervan yolda düzelmedi.

Gündemde erteleme yok. Değişiklik yapılacak maddeler aşağı yukarı belli. Geçen haftaki yazımızda bu konulara değinmiştik. Bu nedenle şirketlerin yeni Türk Ticaret Kanunu ile ilgili bir yol haritası yapması gerekir.

Yol haritasını belirlerken Yeni Ticaret Kanunu'nda yer alan yürürlük tarihlerinin dikkate alınması gerek. Ticaret Kanunu'nun bir kısmı 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girecek. Ancak birçok şirketi ilgilendiren, ana sözleşme değişikliği, web sitesi kurulması, Türk Muhasebe Standartları/Türkiye Finansal Raporlama Standartları'na geçiş,bağımsız denetim gibi hükümler daha sonraki tarihlerde yürürlüğe girecek.

Şirket yönetimine ilişkin düzenlemeler

Bu hususlara ilişkin yürürlük tarihi 1 Temmuz 2012. Genel hükümlerden başlıcaları şöyle:

- Yönetim kurulu ve üst yönetim kadrolarının hukuki ve cezai olarak kusurları oranında sorumlu tutulmaları için kurumsal yönetim ilkelerinin uygulanması,

- Genel kurul ve yönetim kurulu toplantılarının elektronik ortamda yapılması,

- Kayıtlı sermaye sistemine geçmek isteyenlerin hazırlıklarını yapması,

- Ortakların şirkete karşı kişisel borçlanma yasağının başlaması, (Mevcut borçların kapatılmasının son günü ise 30.06.2015'tir.) Bu madde yapılacak değişiklikle muhtemelen biraz daha uygulanabilir hale gelecek.
- Tek ortaklı şirkete dönüşmenin başlaması,

- Yönetim kurulu ve genel kurula ilişkin değişikliklerin yapılması.

Esas sözleşme değişikliği

Şirketlerin esas sözleşmelerdeki genel hükümlerin bu kanuna göre revizyon ve/veya tamamlanması için son gün13 Ağustos 2012.

Yönetim kuruluna ilişkin yapılacak düzenlemelerin 30 Eylül 2012 tarihine kadar tamamlanması gerekir.

- Yönetim kurulu üyeleri arasında tüzel kişi temsilcisi bulunan şirketlerde, bu üyelerin istifası ve yerine -tüzel kişi veya başkası olarak- yeni atamaların yapılması için son gün.

- Kanunun yürürlüğe girdiği tarih olan 01.07.2012'de görevde bulunan yönetim kurulu üyeleri (limitet şirket müdür veya müdürleri) sürelerinin sonuna kadar görevlerine devam edebilir.

Yönetim kurulu üyelerinin en az dörtte birinin yükseköğrenim görmüş olması zorunlu. Tek üyeli yönetim kurulunda bu zorunluluk aranmaz. Bu maddede değişikliğe gidilecek ve bu şart kaldırılacak.

Muhasebe uygulamaları

- Şirketlerin defterlerini Türkiye Muhasebe Standartları'na (TMS) ve Türkiye Finansal Raporlama Sistemi'ne (TFRS) uygun tutması ve finansal raporlamanın başlama tarihi 1 Ocak 2013. Bu konuda Kamu Gözetim Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu tebliğ ve düzenlemelerinin yakından takip edilmesi gerekir.

Bağımsız denetçi

- Bağımsız denetçilerce denetlenme zorunluluğu olan şirketlerde, denetçi atanmasının son günü 1 Mart 2013. Bağımsız denetim serbest muhasebeci mali müşavir, yeminli mali müşavir veya bu kişilerin kuracakları bağımsız denetim şirketleri tarafından yapılacak.

Nama yazılı hisse senetleri 

- Nama yazılı hisselerin devri ile ilgili esas sözleşmelerdeki hükümlerin yeni kanunla uyumlu hale getirilmesinin son günü 30 Haziran 2013.

İnternet sitesi 

- Yeni kanuna uygun internet sitesinin (web sayfası) açılmasının son günü 1 Temmuz 2013.

Sermaye artırımları 

- Sermaye tutarlarının, yeni asgari sermaye tutarlarına (A.Ş'lerde 100 bin TL, Ltd'lerde 10 bin TL) yükseltilmesinin son günü 13 Şubat 2014.
- İmtiyazlı hisselerde mevcut imtiyazların yeni kanunla uyumlu hale getirilmesinin son günü.

Ortakların şirketlerine olan borçlarını ödemeleri 

- Ortakların şirkete olan borçlarını -nakdi olmak kaydıyla- kapatmaları için son gün 30 Haziran 2015.

Görüldüğü gibi her ne kadar kanunun genel yürürlük tarihi 1 Temmuz 2012 olsa da birçok düzenlemenin takvimi daha sonraki tarihlere bırakılmış. Şirketlerin yol haritasını yaparken bu takvimi dikkate almalarında fayda var.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 28.05.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM