Aydın Sekman, asitli ve zehirli işlerde çalışanların erken emeklilik hakları olup olmadığını ve erken yaşlanma belirtisi olanların hangi koşullarda emekli olabileceğini soruyor? Ağır ve yıpratıcı olan bazı iş kollarında çalışanlar, diğer çalışanlardan farklı olarak erken emeklilik hakkından yararlanmaktadır. Basın, denizcilik, azotlu gübre ve şeker sanayiinde, çelik, demir ve tunç döküm, zehirli, boğucu, yakıcı öldürücü ve patlayıcı gaz, asit, boya işleriyle gaz maskesi ile çalışmayı gerektiren işlerde, patlayıcı maddeler yapılmasında, kaynak işlerinde çalışanlara her yıl için 90 gün itibari hizmet verilmektedir. Kesirlerin hesaplanmasında tam yıl 360 gün olarak alınmaktadır. Bu işlerde çalışanlarla ilgili aylık prim ve hizmet belgesi üzerine ‘2098 sayılı Kanuna Tabidir’ kaşesi vurulmaktadır. Fiilen çalışılmış güne eklenecek itibari hizmet günü sayısının bulunmasında (çalışılan gün sayısı x 0.25) formülü uygulanmaktadır. Yukarıdaki mesleklerde çalışanların itibari hizmet süresinden yararlanabilmesi için en az 3600 gün bu işlerde çalışmaları gerekmektedir.
8 Eylül 1999 tarihindeki kademeli geçiş süreci için öngörülen sigortalılık sürelerinin tesbitinde bu tarihe kadar olan itibari hizmet süresi dikkate alınacak, tahsis talep tarihine göre aylığa hak kazanmada ise itibari hizmet süresinin tamamı alınarak sigortalının sigortalılık süresine eklenecek ayrıca ilgili maddelerde öngörülen yaş hadlerinden de indirim yapılacaktır.
Yine bir diğer düzenlemede erken yaşlananlarla ilgili. Buna göre; 50 yaşını dolduran ve erken yaşlanmış olduğu tesbit edilen SSK sigortalıları; en az 5000 gün prim ödeme veya 15 yıldan beri sigortalı olup en az 3600 gün prim ödeme şartıyla emekli aylığına hak kazanabilirler.
Emeklilik için yaşını bekleyen kıdem tazminatı alabilir mi?
Okurumuz Hakan Biner 1964 doğumlu olduğunu ve 1.11.1981’den beri sigortalı olduğunu, yedek subaylık dahil 9.246 gün prim ödediğini, kıdem tazminatı alıp alamayacağını soruyor?
1999 yılında emeklilikte kademeli geçişle ilgili düzenleme yapılıncaya kadar, emeklilik için yaş şartını bekleyenlere kıdem tazminatı verilebilmesine ilişkin bir düzenleme yapılmamıştı. Emeklilik için öngörülen yaş dışındaki sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayarak kendi istekleri ile işten ayrılmaları halinde yaşını doldurmasını beklemeden kıdem tazminatı alma imkanı sağlanmıştır. Kendi istekleriyle işlerinden ayrıldıklarını ilgili işverence düzenlenen sigortalı hesap fişleri ile belgelendiren sigortalılara, talepleri halinde işyerlerine ibraz edilmek üzere sigorta müdürlükleri tarafından bir yazı verilmektedir. Hem gün sayısını hem de sigortalılık süresinin doldurulmuş olması gerekmektedir.
Okurumuz, 25 yıllık sigortalılık süresini ve emeklilik için gereken 5075 gün sayısını doldurmuş olup, emeklilik için 46 yaşını beklemektedir. Dolayısıyla, okurumuz ilgili sigorta müdürlüğünden sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamladığını ve yaş şartını beklediğini belirten bir yazı alarak kıdem tazminatını alabilecek.
Habersiz gelen ölüm topluma çimento oldu
Geçtiğimiz haftaya Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesi damgasını vurdu. Hepimiz etkilendik, hem de çok derinden. Onbinler sevgili Hrant Dink’in ölümü sonrasında teröre, karanlık ellere lanetler okudu. Habersiz gelen ölüm topluma çimento oldu, hain suikast tüm toplumu kenetledi. Güle güle güzel insan.
(Kaynak: Star Gazetesi | 24.01.2007)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.