Soru: Sadettin Bey, ben bir süpermarkette çalışmaya başladım. Ancak işe girişte bana bir belge imzalattılar.
Belgede özet olarak "İşverenden her türlü hak ve alacaklarımı aldım. Hiçbir alacağım yoktur" ibaresi yer alıyor. Bu belge ileride benim için sorun oluşturur mu? Yasal haklarımı talep etme hakkım yok mudur? Rumuz: Marketçi
Cevap: Değerli okurum, maalesef kimi kötü niyetli işverenlerin daha işe girişte bu tür belgeler imzalattıklarını duyuyoruz. Bu tür genel ifadeler içeren belgeler Yargıtay tarafından kabul edilmiyor. Birincisi, iş akdinin başında veya devam ederken ibraname imzalanamayacağı için bu belgeler geçersiz sayılıyor. (Yargıtay 9. H.D. 2006/17698 E. 2007/1786 K.) Ayrıca ibranamede kıdem, ihbar, fazla mesai, ücretli izin gibi işçilik alacaklarının kalem kalem belirtilmesi gerekir. (Yargıtay HGKK. 2004/9-380 E. 2004/101 K.) Dolayısıyla ileride dava açmanız durumunda imzalamış olduğunuz belge aleyhinize sonuç doğurmaz.
Borçlanma yapamazsınız
Soru: Sadettin Bey, şimdiye kadar hiç sigortam olmadı. Üç tane çocuğum var. Çocuklarımdan dolayı herhangi bir borçlanmayla emekli olma şansım var mıdır? Bana ne tavsiye edersiniz? Hava M.
Cevap: Hava Hanım, çocuklarınızın doğumundan önce sigorta (SSK) başlangıcınız olmadığı için doğum borçlanması yapamazsınız. Emekli olabilmeniz için tek şansınız, bugünden itibaren prim ödemeye başlayıp 5400 günü doldurmaktır.
SSK'lı olarak emekli olursunuz
Soru: 22.10.1970 doğumluyum. İlk işe giriş tarihim SSK'da 01.06.1989'dur. TSK'da 16 yıl (1993-2009) arası uzman çavuş olarak çalıştım. Askerlik borçlanması yapsam ve 1260 gün SSK'ya prim ödesem Emekli Sandığı'ndan emekli olabilir miyim? E. Şahin Ö.
Cevap: Şahin Bey, SSK'lı (4/a) olarak 1260 gün prim öderseniz Emekli Sandığı'ndan değil SSK'lı olarak emekli olursunuz. Emekli Sandığı'ndan emekli olabilmeniz için SSK'da 1260 günü doldurmadan ayrılmanız gerekir.
İki maaş birden ödenmez
Soru: Sadettin Bey, vefat eden emekli bir amcamızın %75 özürlü raporlu eşi tek başına kaldı. Kendisi bakıma muhtaç ve bakıcısı var. Bu teyzemizin vefat eden amcamızın maaşının yanında özürlü maaşı alıp alamayacağını merak ediyoruz. Kendisi çok zor durumda ve vefat eden amcanın mal varlığı kendisine kalmadı. Hilmi Y.
Cevap: Hilmi Bey, 2022 Sayılı Kanun kapsamında muhtaç yaşlılara, engellilere ve engelli ailelerine aylık bağlanır. Fakat bahsettiğiniz teyzemiz eşinden dul aylığı aldığı için ayrıca muhtaçlık aylığı bağlanmaz.
Malulen emekli olunca çalışamazsınız
Soru: Sadettin Bey, şu anda malulen emekli olma durumum var. Normalde de 2 yıl sonra emekli olabiliyorum. Şimdi malulen emekli olup, sigorta primlerimi yatırmaya devam edersem, 2 yıl sonra normal emekli olabilir miyim? Mürşit T.
Cevap: Mürşit Bey, normal emekli olan kişiler maaşlarını alarak çalışmaya devam edebilirken, malulen emekli olan kişiler hem malullük aylığı alıp hem çalışamazlar. Ayrıca malullük aylığı bağlandıktan sonra isteğe bağlı sigorta primi de ödeyemezsiniz. Dolayısıyla ya şimdi malulen emekli olmayı ya da iki yıl daha bekleyip normal emekliliği tercih edeceksiniz.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 23.05.2012)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.