* Çalıştığımız firma yeni bir işveren tarafından satın alındı. 3.5 yıldır halkla ilişkiler biriminde görev yapıyorum. İşveren işyerinde dekolte kıyafet giymememizi yasakladı. Çalışanların tek tip pantolon, ceket giymesini şart koştu. Aksi takdirde bu kurallara uymayanların istifa dilekçesini hazırlamasını istedi. İşverenin böyle bir yaptırım hakkı var mı? A.B.
İş Kanunu'na göre kılık ve kıyafet nedeniyle işverenin işçinin iş sözleşmesini fesh etme hakkı yoktur. Ancak işin niteliği gereği giyilmesi gereken uniforma veya kıyafet varsa işçi bunu giymek zorundadır. Bu nedenle işveren işçiyi işten çıkartırsa tazminat ödemek zorundadır.
* Kendime ait işyerim ve limited şirket ortaklığımdan dolayı Bağ-Kur sigortalısıyım. Bağ-Kur'dan emekli olmama da yaklaşık 6 yıl var. Ancak SSK'ya geçip 3.5 yıl SSK primi ödersem, emekli olabiliyorum. Kayıtlarım devam ederken SSK primi ödeyebilir miyim? SSK primlerini ortağı olduğum şirketten ödesem sayılır mı? E.ARSLAN
Bağ-Kur kapsamındaki kayıtlarınız devam ederken SSK'lı bir işte çalışabilirsiniz. Bu durumda SSK'lı çalışmalarınız geçerli olacak, Bağ-Kur sigortalılığınız durdurulacaktır. Ancak ikinci sorunuzdaki gerek kendinize ait işyerinizden gerekse ortağı olduğunuz şirketten adınıza çalışan sigortalı primi (4/a) ödeyemezsiniz. Bu durumda da adınıza yatacak olan SSK (4/a) primleri geçerli olmaz. Dolayısı ile eğer SSK'ya geçecekseniz, başkasına ait işyerinde çalışmanız gerekmektedir.
* Mesai ücreti saat ücretinin yüzde 50 zamlı ödenmesidir 3 yıldır bir işyerinde çalışıyorum. Haftalık çalışma sürem 65 saat. 1 yıldır zam vermiyorlar. Çalışma Bakanlığı'na veya İş Mahkemesi'ne gitsem beni haklı bulurlar mı? Taner K.
İş Kanunu'na göre haftalık çalışma süresi 45 saattir. 45 saatten fazla yapılan çalışmalar fazla çalışmadır. Her saat ücretinin yüzde 50 arttırılması suretiyle zamlı olarak fazla mesailerin ödenmesi gerekir. Fazla çalışma ücretleriniz ödenmiyor ise Çalışma Bakanlığı'na veya İş Mahkemesi'ne başvurabilirsiniz. Fazla çalışma yaptığınıza ilişkin belgeleri de dilekçenize eklemeniz gerekir. Eğer delilleriniz sağlamsa haklı bulunursunuz. Sözleşmenizde her yıl yapılacak zam oranı belirtilmemişse ve ücretinizde asgari ücretin altında değilse işverenden zam talep edemezsiniz.
4/B'Lİ SÖZLEŞMELİYE HARCIRAH VİZESİ
Diyanet-Sen tarafından; 4/B statüsünde sözleşmeli Kur'an Kursu Öğreticisi olarak görev yapan personele, atanması sebebiyle verilmeyen harcırah için Van İdare Mahkemesi'nde açılan davada harcırah verilmesine karar verildi. Naklen atanan 4/B'li sözleşmeli personel görev yeri değişikliği sebebiyle sürekli görev yolluğu alabilecek.
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
* 01.06.1964 doğumluyum. Bağ-Kur girişim 20.07.1988 ve kesintisiz devam ediyorum. Ne zaman emekli olacağım? 5...910695 Nolu SMS:
Bağ-Kur'dan 9000 prim gün ve 51 yaşa tabisiniz. 2.5 aylık askerlik öderseniz 50 yaşa tabi olursunuz. Bu durumda 50 yaşınızın dolacağı 01.06.2014 tarihinde emekli olabilirsiniz.
* 03.04.1968 doğumluyum. 01.06.1992 sigorta giriş tarihim, 2007'de 18 ay olarak askerliğimi ödedim. Ne zaman emekli olurum? İsmail OGAN
SSK girişiniz ve ödemiş oluğunuz askerlikle beraber 25 yıl, 52 yaş ve 5525 prim gün şartlarına tabisiniz. Prim günü tamamlamanız şartı ile 52 yaşınızın dolacağı 03.04.2020 tarihinde emekli olabilirsiniz.
(Kaynak: Takvim Gazetesi | 22.05.2012)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.