BASINDAN YAZILAR
Sözleşmeyle Hamilelik Yasaklanır Mı? / Arif Temir - MuhasebeTR

Sözleşmeyle Hamilelik Yasaklanır Mı? / Arif Temir

  Çalışma hayatının dinamik yapısı içerisinde çok değişik uygulamalarla karşılaşılabiliyor. Bu tür uygulamalardan biride kadın işçilerin hamilelikleri ile ilgili. Okuyucularımdan F.K ' akrabasının  bir bankanın şubesinde müşteri temsilcisi olarak çalıştığını, banka ile yapmış olduğu sözleşmede 5 yıl hamile kalamaz hükmünün bulunduğunu, böyle bir düzenlemenin  geçerli  olup olmayacağını soruyor. 
Çalışma   mevzuatı katı kurallar içermiyor.  İşçi ve işveren çalışma koşullarını yasal sınırlar içerisinde serbestçe belirleyebiliyor. Ancak bazı konular sözleşme ile düzenlense bile bunun geçerliliği bulunmuyor.  Bu konulardan biride   kadın çalışanların hamile kalamayacakları yönünde yapılan iş sözleşmeleridir. Bu tür sözleşmeler temel insan hakları ile ilgili olduğundan geçerli olarak kabul edilmiyor.  İş sözleşmesinde hamile kalamaz şeklinde hüküm bulunan bir işçi hamile kalırsa işveren bu işçiyi tazminatsız olarak işten çıkaramaz. İşveren, işten çıkardığı takdirde işçiye tazminat ödemesi gerekiyor. İşçi iş güvencesi kapsamında ise  işe iade davası açabilir.

Okur sorularına cevaplar

Kapıcıya ikramiye ödenmesi zorunlu mu?
Soru: 
Sitemizde görevli bir kapıcımız var. Bu kişiye yasal olarak ikramiye verme zorunluluğu var mı? M.A.Ünal
Cevap: Sayın Ünal, kanunlarda kapıcılara ikramiye ödenmesi yönünde bir hüküm bulunmuyor. İş sözleşmesinde kapıcıya  ikramiye ödeneceğine ilişkin bir hüküm yoksa kapıcıya ikramiye ödenme zorunluluğu yoktur. 

Toplu İş Sözleşmesi İle Haklar Değiştirilebilir
Soru: 
Bir önceki toplu iş sözleşmesinde  iki adet elbise yardımı yapılıyordu. Yeni toplu iş sözleşmesinde ise bir adet elbise yardımı yapılıyor. Yeni sözleşmede bir adet elbise hakkımız kaldırılmış oldu. Bu hakkımızı geri alabilir miyiz? A.7Önal
Cevap: Sayın Önal, toplu iş sözleşmesi ile  getirilmiş bir hak bir sonraki sözleşme ile kaldırılabilir, artırılabilir veya eksiltilebilir.  Yeni yapılacak toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde bu hakkınızın geri alınabilmesi için sendika yetkililerinizle görüşmenizde fayda var.

Günde 8 saatten fazla çalışılır mı?
Soru: 
İşveren işçiyi günde 8 saatten fazla çalıştırabilir mi? G.Yılmaz
Cevap: Sayın Yılmaz,  işveren bir işçiyi  günde 11 saate kadar çalıştırabilir. İş sözleşmesi ile çalışma saatleri daha düşük olarak belirlenebilir. Bu gibi durumlarda iş sözleşmeleri geçerlidir. Günde yedibuçuk saat ve daha az çalışılması gereken işler kapsamında  olan işlerde mevzuat hükümleri geçerli oluyor.

İş kazası bildirimi
Soru: 
İşçi işyerinde iş kazası geçiriyor 3 gün sonra işverene ve işyeri yetkililerine iş kazası geçirdiğini söylüyor. işverende işçiden bu yönde bir ifade alıyor. İşverenin iş kazasını bildirim süresi nedir? S.Hisar
Cevap:Sayın Hisar, iş kazasının bildirimi işverenin haberdar olduğu tarihten itibaren  başlar. Sosyal Güvenlik Kurumuna 3 işgünü, çalışma ve iş kurumu il müdürlüğüne 2 işgünü içerisinde  bildirilmesi gerekiyor.

Fiili hizmet zammı alanlar erken emekli oluyor
Soru: 
 Elektrik enerjisi üretim santralinde kül ve kömür taşıyorum. Daha erken emekli olma durumum var mı? S. Özel
Cevap: Elektrik enerji üretim santrallerinin kül ve kömürlerin taşınması işlerinde çalışanlara fiili hizmet zammı uygulanıyor. Sizin gibi bu işlerde çalışanlara  360 günlük çalışmalarına karşı 60 gün fiili hizmet zammı ekleniyor. Bu sürelerin, üç yılı geçmemek üzere yarısı emeklilik yaş hadlerinden indiriliyor.

(Kaynak: Güneş Gazetesi | 21.05.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM