Yunanistan seçimlerinden sonra, geçen zaman içerisinde yeni hükümetin kurulamamış olması özellikle bu ülkeye yönelik tartışmaların artmasına neden oldu...
Aslında kriz; geçen yıl İrlanda'nın ardından İtalya ve Yunanistan'da da mevcut başbakanların ayrılmasına, hükümetin başına teknokratların gelmesine neden olmuştu. Bu durum yapılan yeni seçimlerde de devam ediyor. En son Fransa'daCumhurbaşkanı Sarkozy ikinci turda Francois Hollande'a karşı seçimi kaybederek şimdilik siyaset sahnesinden çekildi. Şimdi gözler 10 ve 17 Haziran tarihlerinde yapılacak milletvekili genel seçimlerine çevrilmiş durumda. Çok olağanüstü bir gelişme olmazsa bu seçimlerde de Sosyalist Parti'nin önde çıkması bekleniyor.
Gelişmeleri hatırlayalım
· Fransa'nın yeni Cumhurbaşkanı Hollande yemin töreninin ardından Almanya Başbakanı Merkel'le buluştu.
· Bu buluşmanın ardından AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Yunanistan için hazırlanan 130 milyar euro'luk ikinci kurtarma paketi karşılığında bu ülkeden istenen şartların değiştirilmesinin söz konusu olmadığını söyledi.
· Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas, üç parti lideri ile bir araya geldi. 17 Haziran'da seçim yapılması ve bu süre için başbakan olarak Danıştay Başkanı Panayotis Pikrammenos'un atanması kararlaştırıldı.
· Yeni başbakan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas'ın da hazır bulunduğu dini törenle yemin ederek görevine başladı.
· Avrupa Merkez Bankası, yeterince sermayeleri olmadığı gerekçesiyle dört Yunan bankasına fonlamayı durdurduğunu açıkladı.
· AB ülkeleri Yunanistan'da yapılacak seçimleri euro'dan çıkıp çıkmama oylamasına dönüştürmeye çalışıyorlar.
Yunanistan'da fatura ağırlaşıyor
Yapılan seçimler sonucu ortaya çıkan tablonun arkasından öncelikle Yunanistan'ın euro'dan çıkmasının konuşulmaya başlanması ile Yunan bankalarından önemli ölçüde mevduat çekilmeye başlandı. Bu durum euro'dan çıkmanın Yunanistan'a maliyetinin daha büyük olacağının açık göstergesidir. Güçlü bir şekilde euro'dan çıkışın konuşulduğu bir ortamda mevduat kaçışı elbette gayet doğal olacaktır. Çünkü Yunanistan'ın euro'dan çıkması demek, mevcut mevduat sahiplerinin yapılacak devalüasyon sonucu para kaybetmeleri anlamına gelecek. Para sahiplerinin bunu kuzu kuzu kabul etmesi söz konusu olamaz. Oysa euro'dan çıkılsa bile Yunanistan'ın dış borcu yine euro olarak devam edeceği için durum daha da kötüleşebilecektir.
Peki AB ülkeleri Yunanistan'ın euro'dan çıkmasını istiyor mu? Aslında AB'nin önde gelen ülkeleri konunun sadece Yunanistan'ın euro'dan çıkması ile kalmayabileceği, arkasından durumu kötüleşen İspanya gibi daha büyük ekonomilerin de euro'dan çıkmasının gündeme gelebileceği, bunun euro'nun rezerv para olma iddiasını önemli ölçüde zedeleyeceğini düşündükleri için gerçekte Yunanistan'ın euro'dan çıkmasını istememektedirler. Esasen Yunan halkının büyük bölümünün de euro'dan çıkmayı istemediği ortada. Şu anki görünüm siyasilerin AB'den biraz daha borç sildirmeyi sağlama çabası gibi görünüyor.
Üçüncü parasal genişleme kaçınılmaz
AB'nin önde gelen ülkelerinin başında gelen Almanya'da Merkel'in yapılan yerel seçimlerdeki oy kaybını dikkate alarak kolay kolay Yunanistan'a daha fazla taviz vermeye yanaşmayacağı, aynı durumun yapılacak milletvekili genel seçimleri nedeniyle Fransa için de söz konusu olduğu bir gerçek. Hollande'ın da bunu dikkate alan bir hareket tarzı içerisinde olacağı, Merkel'le görüşmelerinin ardından AB Komisyonu Başkanı Baroso'nun
Yunanistan'a dönük açıklamasıyla biraz daha açıklığa kavuşmuş oldu.
AB ülkelerinde açıklanan ilk çeyrek büyüme rakamlarının sıfır veya negatif çıkması en son Almanya ilk çeyrek büyümesinin de nispeten beklentilerin üzerinde olsa da sadece %0,5 çıkması sonucunda AB'de kemer sıkma uygulamalarının biraz gevşetilmesi ve AB Merkez Bankası'nın üçüncü bir parasal genişlemeye gitmesi kaçınılmaz gibi görünüyor.*-
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 18.05.2012)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.