İçinde bulunduğumuz hafta "Sosyal Güvenlik Haftası" olarak her yıl kutlanıyor. Sosyal güvenliğin bireyler ve toplum için ne kadar önemli olduğu bu hafta boyunca düzenlenen etkinliklerle bir kez daha anlatılacak. Klasik söylemlerin dışında, günceli yakalayan, vatandaşın ilgisini çekecek programlar özellikle bu yıl gerçekleştirilen etkinliklerde yerini bulacak. Kayıt dışılıkla mücadelede vatandaşın sorumluluklarının anlatılması, sosyal güvenlik hakkının temel anayasal haklar arasında olduğu söyleminin kullanılması, sosyal güvenlik bilincinin oluşturulması dikkat çekici eylemlerden birkaçı.
Çocuklara sosyal güvenlik hakkı anlatılacak
Bu eylemler arasında bir tanesi var ki, hem ilginç hem de bir o kadar etkili olacak. O da, sosyal güvenliğin çocuklara anlatılması; çocuk yaşlarda olanlara bilinç kazandırılması. Bunun için çizgi film bile hazırlanmış. Sosyal güvenliğin bırakın gençlere yetişkinlere anlatılmasını, çocuklara anlatılıyor olması oldukça önemli. Gelişmiş ülkelerde ilkokul sıralarında bu eğitimler veriliyor. Bizde de böyle bir uygulamanın başlıyor olması sevindirici.
SGK bu haftayı kutluyor, ancak işler nasıl yürüyor?
SGK'nın doğumundan bu yana beş yıl geçti. Beş yıl önce, henüz 5502 Sayılı Kurum Kanunu çıkmadan katıldığım bir panelde söylediklerim hala hafızamda. O panele benden başka sevgili hocam Prof. Dr. Şükrü Kızılot ve CHP adına İstanbul Milletvekili Sayın Kemal Kılıçdaroğlu da panelist olarak katılmış ve SGK özelinde çıkacak reform kanunları tartışılmıştı. Ben genel olarak tebliğimde yeni yapının, yani SGK'nın bir dev olarak doğacağını ve onu beslemenin zor olduğunu savundum. Ayrıca önemli bir çekincem de, SGK'nın üç kurumdan oluşması nedeniyle bürokrasinin artacağı ve eğer bilgi alt yapısı sağlıklı işlemezse işlerin karışacağıydı.
Aslında bu beş yıl içinde dediklerimin bir kısmı çıktı. Yani beni doğrulayan uygulamalar oldu. Ancak özellikle geçen yıl ve bu yıl atılan adımlar hakikaten şaşırtıcı. Ankara Batıkent'te SGK dev bir teknoloji üssü kuruyor. SGK yapısı içinde Hizmet Sunum Genel Müdürlüğü bilişim sektörünün imkânlarını kullanarak dev projelere imza atıyor.
Üç farklı kurum bilgileri birleşiyor, sigorta işlemleri hızlanıyor
Hemen birkaç örnek verirsek; benim çekincelerim arasında olan Emekli Sandığı, Bağ - Kur ve SSK bilgilerini tek bir merkezde toplayacak olan Sayısal Arşiv Projesi devreye girmek üzere. Bu projeyle geçmişte üç kurum adına var olan bütün bilgiler bir arşiv çalışmasıyla derlenecek, toplanacak ve sigortalılık işlemleri için bir veri bankası oluşacak. Bu projeye destek olarak bir başka proje olan Sosyal Güvenlik Entegrasyon Projesi'yle de veri girişi sağlanacak. Yani işin özünde, emeklilik işlemleri için her bir kurum verileri için yazışmalar yapılmadan toplanan verilerle emeklilik işlemleri başlayacak. Her işlem elektronik ortamda olacak.
Sigortalılık işlemlerine dair bilgi işlem projeleri yakında hizmete girecek
SGK bilgi işlem projelerini çeşitlendirdi. Birkaç örnek verirsek;
5510 Sayılı Kanun'un 4/C kapsamında bulunan sigortalılarının hizmetini etkileyen okul, askerlik, kurum, hizmet, mahkeme, unvan, tazminat, borçlanma vb. bilgilerin toplanması ve toplanan bilgiler dâhilinde ilgili mevzuat birimlerince kullanılacak datanın oluşturulması uygulamasını içeren HİTAP, yani Hizmet Takip Projesi. Bu proje Temmuz 2012'de devrede olacak.
Ayrıca, sosyal güvenlik sözleşmeleri çerçevesinde, ülkemizde geçici veya daimi olarak bulunan sözleşmeli ülke sigortalıları, aylık gelir sahipleri ve bunların hak sahibi aile bireylerinin sağlık yardımlarını, ilgili sigorta kurumları adına sağlamak ve yapılan sağlık yardımı masraflarının ilgili ülkelerle hesaplaşmasını sağlamak amacıyla geliştirilen Yurtdışı Hesaplaşma Projesi.
İşgöremezlik raporlarının işveren tarafından internet ortamından gönderilmesi ve buna dayalı olarak hastane girişlerinin online aktarımı ile ödeme işlemleri yapılabilmesini sağlayacak Online İşgöremezlik Projesi. Bu proje de Temmuz 2012'de devreye girecek.
Bu ve benzer projeler 2012 ve 2013 yılında uygulanmaya başlayacak. Ancak hâlihazırda birçok sigorta işlemi e-devlet sistemi üzerinden veriliyor. Sigortalı ve işyeri bildirimleri gibi hizmetler online yapılıyor.
SMS ile sigortalılık işlemleri ve sonuçları da müracaatta bulunanlara anında bildiriliyor.
Sağlıkta yapılacak alt yapı çalışmaları denetim ve tasarrufu amaçlıyor
Bu alt yapı çalışmalarının belki de en önemlileri sağlık alanında yapılan ve yapılacak olanları. Çünkü SGK'nın sağlık ödemeleri emekli aylığı ödemelerinden sonraki en büyük ödeme kalemi. 2011 yılında SGK yaklaşık 44 milyar TL sağlık harcaması yapmış. Fakat bu harcamalarda kaçak ve kanun dışı alınan hizmetlere ödenen tutarlar, toplamın neredeyse yüzde 5'i. Sağlıkta her yıl 2 - 3 milyar TL arasında kaçak var. Oldukça yüksek bir rakam, bu alanda yapılan projeler işte bu yersiz ödemeleri ortadan kaldıracak gibi. Avuç içi okuma yöntemi ile sağlık kuruluşlarına gidenler kayıt altına alınacak. Hiç kimse başkasının yerine hastanelere gidemeyecek. Elektronik reçete ve sevk uygulamaları da yine kayıp ve kaçakların önünü kesecek.
Özel hastaneye gidenler ilave ücret ve katkı paylarını önceden bilecek
Sağlık alanında en dikkat çekici proje ise yakında devreye girecek. Bu proje ile vatandaş özel hastanelere gitmeden, o hastanenin ne kadar ilave ücret ve katılım payı aldığını, hangi hizmetleri verdiğini, bu hizmetlerin fiyatını ve hatta doktorların cv'lerini görebilecek. Bu proje, bu ayın sonunda devreye girecek. Mevcut durumda, birçok vatandaşımız özel hastaneye gittiğinde katılım payının çok yüksek olduğunu, haksız uygulamalar yapıldığını söyleyerek SGK'ya şikâyette bulunuyor. Şimdi bu uygulama ile bulunduğu il ya da ilçede hangi özel hastane ne kadar para alacak bunu karşılaştırıp, kendisi için en uygun olanı seçebilecek.
SGK, Türkiye'nin en büyük kamu kurumu. Bu büyüklükteki bir yapıyı yönetmek için teknolojinin tüm imkânlarından fazlasıyla yararlanmak, nitelikli personel yetiştirmek çok önemli. Umarız SGK bu faaliyetlerine hız kesmeden devam eder.
Herkesin Sosyal Güvenlik Haftası kutlu olsun.
(Kaynak: Dünya Gazetesi | 17.05.2012)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.