BASINDAN YAZILAR
Rakamların Geleceğini De Okuyun / Ufuk Çömez - MuhasebeTR

Rakamların Geleceğini De Okuyun / Ufuk Çömez

 Daha önce söylemiştim, güç artık ne orduların büyüklüğü ile ne de sınırların genişliği ile ölçülüyor. Uluslar arası arenada güç ekonomiye bağlanmış durumda. Ne kadar zenginseniz o kadar güçlü oluyorsunuz. Üstelik iletişim çağında herkes sizin ne kadar zengin olduğunuzu biliyor. Bunu hem ulusal hem de uluslar arası kuruluşlar gözlemliyor, hatta bununla da yetinmeyip, ekonominiz hakkında yorum yapıp puan veriyor. Uluslar arası yatırımcılar veya borç verenler de bu yorumlara bakarak sizinle iş yapıp yapmayacaklarını belirliyorlar. Geçtiğimiz günlerde yayınlanan AB ilerleme raporu bu anlamda Türkiye’yi sevindirdi. AB ilerleme raporunda “Son 10 yılda Türkiye’nin mali konsolidasyonu etkileyici bir başarı hikayesidir. 2001 mali krizinin ardından hükümet, kamu borcunun gayri safi yurt içi hasılaya oranını yüzde 75’lerden yüzde 40’lara indirmeyi başardı” ifadesini kullanarak birkaç göstergeyi irdelemekte ve bu vesileyle ülkemizin kredibilitesinin artmasına yardımcı olmaktadır. Bu bizim dışarıdan görünümümüz.

Biraz da biz, sokaktaki vatandaşın en çok konuştuğu göstergelerden bahsederek içeriden bakalım ülkenin durumuna.

Nisan 2012 ayı itibariyle tüketici fiyat endeksinde % 1,52’lik bir artış yaşandı, en yüksek fiyat artışı ise ayakkabı ve giyim grubunda yaşandı. Artış bir önceki yılın aynı ayına göre % 10’u geçmiş durumda. İlk bakışta enflasyon canavarı hortlamış gibi dursa da değerlendirme yapmak için yaz aylarının geçmesini beklemek daha makul. Zira ülkemizde yaz aylarında fiyat artışlarının azaldığı biliniyor. Yaz aylarında enflasyon rakamlarının düşük çıkması ortalamaya da etki edecektir. Ancak yine de sürekli ve yüksek fiyat artışlarını engelleyecek tedbirleri siyasi otorite ile para otoritesinin düşüneceğini umuyorum.

AB ilerleme raporunda büyümenin devam edeceği ifade edilmektedir. Büyüme ile birlikte yaratılan yeni iş alanları ile işsizliğin sadece aktüel olarak değil, yapısal olarak da azalacağını düşünüyorum. İşsizlik verilerindeki oran % 10’lar civarında. Ancak enflasyonda olduğu gibi işsizlikte de yaz aylarında turizm ve hizmet sektöründe istihdamın artışı ile birlikte rakamlarının aşağı düşeceğini düşünüyorum. Ancak işsizlik kadar önemli olan rakamlarda iyileşmeler gözüküyor.Sanayi Ciro Endeksi, 2012 yılı Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %13,6, bir önceki aya göre ise %13,2 artmış. Bunların içinde imalat sanayi endeksi % 13,2 ile iyi bir gelişme göstermiş. Sanayi sipariş endeksi 2012 yılı Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %16,0, bir önceki aya göre ise %13,7 artmış. Bu da sanayi üretiminde önümüzdeki dönemlerde artış yaşanacağını gösteriyor. Genel olarak sanayi üretimi de % 2,4 artmış Sanayi ülkesi olma iddiasında olan bir ülke için kriz ertesinde iyi bir artış rakamıdır. Çünkü ülkede sanayi üretiminin artması, hem talebi hem de harcamayı arttırarak dinamo etkisi yaratır.

Ülke ekonomisi İMF’nin Nisan ayında yayınladığı rapora göre 2002 ile 2011 yılları arasındaki dokuz yıllık dönemde reel gayrı safi yurt içi hasılada % 5,2’lik yıllık ortalama ile büyümüştür. Aynı dönemde AB üyesi Bulgaristan % 3,7 büyürken, Macaristan % 1,5 büyüyebilmiştir. Bu büyüme rakamları devam ettirilebilirse dünya ekonomileri arasında sivrilmek hayal değil.

Yıllardır dillere dolanan bütçe açığı 2002-2011 yılları arasında % 10'dan % 3’ün altına gerileyerek AB-Maastricht kriterlerinin bütçe dengesi için öngördüğü ilkeye uyum sağlamaya başlamıştır.

Herkesin kriz habercisi olduğunu söylediği cari açık 2012 yılının Mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 35.9 oranında azalışla 6 milyar 121 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Cari açığın azalması ülkenin ekonomisini çevirebildiğine delalettir.

Cari rakamlar böyle. Bazı göstergelerde mevsim etkisinden dolayı iyileşmeler görülmese de, ülkenin sarsılmadığı küresel krizin etkilerini de göz ardı etmemek gerekir.

(Kaynak: Bursa Haber | 17.05.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM