BASINDAN YAZILAR
İş Kazası Geliri Asla Kesilmez / Ali Tezel - MuhasebeTR

İş Kazası Geliri Asla Kesilmez / Ali Tezel


İş kazası geçirip SGK'dan sürekli işgöremezlik geliri alanların bu gelirleri asla kesilmez. Malullük aylıkları ise farklı kurumlarda çalışma halinde kesilmez. Özürlüler, H sınıfı sürücü belgesiyle özel tertibatlı araç alabilir-kullanabilir.

24.04.2003 tarihinde trafik iş kazası geçirdim ve omurilik zedelenmesi (T:11-12) sonucu göbeğimden aşağısı felç oldu. O günden beri yaşamımı tekerlekli sandalyede sürdürüyorum. Sakatlık oranım % 100. Ancak bu oran eğer yanlış bilmiyorsam felç olan bölgemin sakatlık oranı. Sizden çözüm bulmanızı istediğim konular şunlar: Sakatlık oranımın % 100 olması nedeniyle, SGK ve diğer kurumlarda yaptığım şifahi görüşmelerde resmi hiçbir iş yapamayacağım söylenmiştir. Herhangi bir iş yaptığım takdirde sürekli işgöremezlik gelirimin kesileceği ve emekli maaşımın kesileceği ifade edildi. Bu doğru mu? Eşimin ortak olduğu limitet şirkete ait mimarlık bürosu var. Ben eşimin şirketine sermaye ortağı olamaz mıyım? Olabilirsem bu konuda yapılması gerekenler nelerdir? Maaşım kesilir mi, kesilirse hangisi kesilir? Bu şirkete ortak olabilmem dahilinde özel aparatlı otomobilimi şirket adına kayıt yaptırabilir miyim? İlgili kurumlarda görevli personel, araştırma, gerekirse bakanlıklara görüş sorma gibi bir yaklaşımdan uzak "Olmaz, yapamazsın, maaşın kesilir" gibi cevaplar verip geçiştiriyorlar. M.Y.
Sayın okurum, iş kazası sonrasında kaybettiğiniz uzuvlarınız veya meslekte kazanma gücünüz sebebiyle SGK tarafından size her ay verilen sürekli işgöremezlik geliri asla kesilmez. Bu gelirin tahsis numarası 8 ile başlar.
Öte yandan, yüzde 60'tan fazla meslekte kazanma gücünüzü kaybettiğiniz için tarafınıza bağlanan malullük aylığı ise (1 ile başlayan aylığınız) SSK'dan (4/A'dan) bağlanmış. Bu malullük aylığı sadece SSK'lı işe girerseniz kesilir. Şirket ortağı olmanız veya vergi mükellefi olup 5510-4/B'li olarak SGK'lı olmanız halinde ise hem malullük aylığınız hem de sürekli işgöremezlik geliriniz kesilmez ama malullük aylığınızdan yüzde 15 SGDP (Sosyal Güvenlik Destek Primi) kesilir. Yani, sadece malullük aylığınız yüzde 15 eksiltilir. (bkz. 5510 sayılı Kanun, geçici madde 14 ve 1479 sayılı Kanun ek madde 20)

H SINIFI SÜRÜCÜ BELGESİ VE ÖZEL TERTİBATLI ARAÇ
Halen kendiniz adına kayıtlı özel tertibatlı araç kullanıyorsunuz. Şirkete ortak olursanız bu aracı da şirkete kiralama yöntemiyle aracı siz kullanmaya devam edebilirsiniz. Aracı satın alma tarihinin üzerinden beş yıl geçmişse aracı şirkete satıp yine siz şirket işleri için kullanmaya devam edebilirsiniz. Veya şirkete yeni bir araç alıp, H sınıfı sürücü belgeniz ve aracın şirket tarafından sizin şirket işleri için kullanımınıza tahsis edilme belgesiyle özel tertibatlı hale getirebilirsiniz. Yeni aracı şirket adına satın alırken, özürlülere ait vergisel indirimlerden faydalanamazsınız.

 

Sermaye bastırdı işçilerin sendika hakları ertelendi

Bu köşeden 5 gün boyunca, 7-11 Kasım 2011 günleri yazı dizisi olarak "Yeni Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı"nı okudunuz. Bu yasa TBMM'den geçseydi, çalışanların örgütlenmesi ve sendikalaşmasının önündeki birçok engel kalkacak ve halen yüzde 5 seviyelerinde (564 bin) olan sendikalı işçi sayımız yüzde 60'lar (6 milyon) seviyelerine çıkabilecekti. Bu da artık çalışanların daha çok ücret ve daha güzel çalışma şartlarına kavuşmalarını sağlayacaktı. TBMM kapanmadan önce de yasalaşacağı bekleniyordu ama maalesef sermaye temsilcileri olan işverenler bastırdı ve Başbakan'ın talimatıyla şimdilik rafa kaldırıldı. Yani, 10 milyon çalışanın istediği değil de 10 bin sermaye temsilcisinin istediği oldu.

(Kaynak: Haber Türk | 15.05.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM