Patronun çalıştırdığı bir kişinin kıyafetine karışıp karışmayacağı konusu bir çok kişiyi ilgilendiriyor. Okuyucularımdan G.Sevil'de patronun çalışan birisinin kıyafetine karışma hakkının olup olmadığını soruyor. Çalışma hayatınında çalışanın statüsüne göre uygulanan değişik mevzuatlar bulunuyor. Örneğin memur, işçi, gazeteci ve gemi adamının çalışma koşullarını düzenleyen ayrı ayrı kanunlar var. Kılık kıyafet konusunda devlet memurlarının dışındaki diğer çalışanlara uygulanan mevzuat katı kurallar içermiyor. Örneğin 4857 sayılı İş Kanunu kıyafet konusunda işçiler için bir sınırlama getirmemiştir. Bu konudaki düzenlemeleri işçi ve patronun özgür iradeleri ile kendi aralarında yapacakları iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesine bırakmıştır. Bu bağlamda çalışma hayatının çok dinamik bir yapıya sahip olması nedeniyle getirilen düzenlemelerinde esnek bir yapıda olması gerekiyor.
İşçi ile işveren arasında yapılmış olan iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesinde; kıyafetin şekli belirtilmişse belirtilen kurala her iki tarafında uyması gerekyor. İş/toplu iş sözleşmesinde yada işyeri personel yönetmeliğinde çalışanın giyinebileceği kıyafetin şekli belirtilmemişse çalışan genel ahlak ve adaba aykırı olmamak üzere istediği şekilde istediği kıyafeti giyinebilir.
Patron iş sözleşmesinde belirtilen yada iş sözleşmesinde belirtilmeyip işyerinde uygulanan kıyafet şeklini değiştirmek istiyorsa bu konuda çalışanın rızasını almak zorunda. Çalışanın rızası olmadan işyerinde uygulanan kıyafet tarzını değiştiremez. Değiştirirse işçi işten ayrılarak tazminata hak kazanabilir. Bu durumda işçi iş güvencesi kapsamında ise 4857 sayılı İş Kanunu'nun 21 inci maddesi hükümlerine göre işe iade davası açabilir.
Patronlar işyerlerinde uygulanmakta olan kıyafetleri yasaklamak istiyorlarsa , iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulamasıyla oluşan kıyafet düzenlemesini işçiye yazılı olarak bildirecekler. Yazılı olarak yapılmayan ve işçi tarafından altı işgünü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen değişiklikler işçiyi bağlamaz. İşçi değişiklik önerisini altı işgünü içinde kabul etmezse, işveren değişikliğin geçerli bir nedene dayandığını veya fesih için başka bir geçerli nedenin bulunduğunu yazılı olarak açıklar ve bildirim süresine uymak suretiyle iş sözleşmesini tazminat ödeyerek sonlandırabilir.
Okur sorularına cevaplar
Kısmi süreli( Part time) çalışan kapıcıya konut verilir
Soru: Apartmandaki kapıcımız bizi şikayet ederek çıktı. Şimdi yeni kapıcı alacağız. Alacağımız kapıcıyı kısmi iş sözleşmesiyle 15 günlük sigortalı gösterecek şekilde çalıştıracağız . Bu şartlarda kapıcı, kapıcı dairesinde ikamet edebilir mi? M. Ekinci
Cevap: Sayın Ekinci, kapıcılar çalışma şekillerine bakılmaksızın apartman yönetimi/kat malikleri kurulu kararı ile kapıcı dairesinde kalabilir. Kapıcının kısmi süreli çalışması kapıcı dairesinde kalmasına engel değildir.
Bakıma muhtaç malülün emekliliği
Soru: Bakıma muhtaç malül oğlum var. 1650 gün civarında prim ödemesi olduğunu tahmin ediyorum. Oğlumun emekli olması için ne yapmalıyım? E. Özgür
Cevap: Başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olan sigortalılar için sigortalılık süresi aranmıyor. Bu durumda olanlara sadece 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması halinde malüllük aylığı bağlanıyor.
Sayın özgür, Sosyal Güvenlik Kurumundan oğlunuzun 1800 gün prim ödemesi olup olmadığını sorun. 1800 gün prim ödemesi varsa Kurumdan emekli olması için yazılı olarak talepte bulunmanız gerekiyor.
İşverenin servis bulundurma zorunluluğu
Soru: Bir işyerinde kaç çalışan olursa işverenin servis koymak zorunluluğu vardır? Y.Kığılı
Cevap:Sayın Kığılı, işçilerin işyerine gelip gitmesi için işyerinde çalışan sayısı kaç olursa olsun işverenin servis bulundurma zorunluluğu bulunmuyor. Ancak iş/toplu iş sözleşmesi ile işverenin servis bulundurma zorunluluğu getirilebilir.
(Kaynak: Güneş Gazetesi | 14.05.2012)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.