“Bugün anneler günü’’
Her yılın Mayıs ayının ikinci haftasında Anneler Günü kutlanır.
Dün bir okurum aşağıdaki maili gönderdiğinde ben de Sosyal Güvenlik adına sosyal sorumluluğumu yerine getirmiş olduğumu gördüm.
''Vedat Bey anneler gününde annemize nasıl bir hediye alırız diye düşünmeye başladık. Biz iki kardeşiz.
Babamızı ilköğretim yıllarında okur iken kaybettik.Babam SSK kapsamında olduğu için anneme dul maaşı,bizlere de yetim maaşı bağlandı.
Zorlu ekonomik koşullar karşısında İstanbul’da hayatımızı sürdürme adına annem Çarşı Kapı,Mahmut Paşa piyasasından evlere verilen boncuk işleme gibi el işlerini alarak,aile bütçemize katkı da bulundu.
Benim ve kardeşimin iyi bir eğitim alarak,meslek sahibi olmasını sağladı.
Kardeşimle bu yıl düşündük 50’li yaşlarında olan annemize nasıl bir hediye verebilirdik?
Bununla ilgili kardeşim internet de araştırma yapar iken sizin yazınızı okuduk.
Aslında annem yıllardır boş durmadığı için evde birtakım el işleri yapmaya devam ediyor,hatta onları satarak şimdi bizim gibi zor koşullarda çocuklarını okutmak isteyen ailelere,onların çocuklarına yardım ediyor.
Biz annemizin ev de oya ,dantel,tığ işi, gibi işler yaparak elde ettiği kazanç vergiden muaf kadın olduğu için sigortalı olması yönünde karar verdik.
O sigortalı olacak bizde primini ödeyeceğiz.
15 yıl 5400 gün 65 yaşına geldiğinde SGK az da olsa emekli maaşı alsa da o bu parasını yetim çocukların eğitim masrafına ayırmak istiyor.
Bizde onun bu isteğine duyarsız kalmamak adına bu işlemi başlatacağız.
Sizinle de bunu paylaşmak istedik.''(İsmi saklı)
Kısacana bende bu uygulamayı sizlere bir kez daha hatırlatayım.
2012 YILINDA VERGİDEN MUAF KADIN SİGORTALILAR 19 GÜN ÜZERİNDEN PRİM ÖDEYECEKLER
Geçim koşullarının ağırlaştığı bugünlerde ev hanımlarının aile bütçesine katkı da bulunma adına çeşitli el işleri yaptıklarını(oya,dantel,havlu,ip gibi) yada evlerinde hazırladıkları erişte,tarhana ve reçelleri satarak katkı da bulunduklarını hepimiz şahit olmaktayız.
5510 sayılı SS ve GSSK Geçici Madde:16
(Ek fıkra: 17/4/2008-5763/25 md.) 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendinde belirtilen işleri, hizmet akdiyle herhangi bir işverene tabi olmaksızın sürekli ve kazanç getirici nitelikte yaptıkları Maliye Bakanlığının görüşü alınarak Kurumca belirlenen usul ve esaslara göre tespit edilen kadın isteğe bağlı sigortalılar; bu maddenin yürürlüğe girdiği yıl için 82 nci maddeye göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt sınırının onbeş katı üzerinden başlanılarak, takip eden her yıl için bir puan arttırılmak suretiyle otuz katını geçmemek üzere malullük, yaşlılık, ve ölüm sigortaları ile genel sağlık sigortası primi öderler.
6111 sayılı Yasa ile yapılan değişiklik ile 5510 sayılı Kanunun geçici 16. maddesinin üçüncü fıkrasında düzenlemeye gidilerek 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 9. maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendinde belirtilen vergiden muaf işleri hizmet akdiyle herhangi bir işverene tabi olmaksızın sürekli ve kazanç getirici nitelikte yaptıklarını vergi dairelerinden alacakları yazılar ya da SGK denetim ve kontrolle görevli memurları tarafından düzenlenen raporlar ile tespit ettiren kadınlar isteğe bağlı sigortalı olarak primlerini 2012 yılında % 19 olmak üzere ve her yıl birer puan artırılmak suretiyle ödeyebileceklerdir.
19 Gün Prim Ödenecek Her Yıl 1'er Puan Artacaktır:
2012 yılı için 19 gün prim ödeyerek, 30 gün hizmet kazanacaklardır.19 gün karşılığında prim her yıl için 1 gün artarak devam ederse 11 yıl sonra 2023 yılında 30 gün olacaktır.2023 yılına kadar vergiden muaf kadınlar isteğe bağlı sigortalılıkta daha avantajlı konuma geleceklerdir.
Örneğin:
Vergiden muaf iş yaptığını belgeleyen Ayşe Hanım 2012 yılı Ocak ayında isteğe bağlı sigortalının asgari ücretten ödeyeceği prim tutarı 283,68 TL iken, Ayşe Hanımın ödeyeceği prim 179,66 TL’dir.
Bu durumda Ayşe Hanım diğer isteğe bağlı sigortalılar karşısında 104,02 TL. avantajlıdır.(01.01/30.06.2012)
ANNELERİMİZİN GÜNÜNÜ CANI GÖNÜLDEN KUTLUYORUM.
(Kaynak: Alitezel.com | 13.05.2012)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.