BASINDAN YAZILAR
140 Soruda Yeni TTK / Engin Malay - MuhasebeTR

140 Soruda Yeni TTK / Engin Malay

 Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü tarafından; yeni Türk Ticaret Kanunu’nun kolaylıkla anlaşılabilmesi, doğru bilgi edinilebilmesi ve tacirlerin faaliyetlerini Kanun’a uygun şekilde yapabilmelerini sağlamak amacıyla karşılaştırmaları da içerecek şekilde soru-cevap şeklinde hazırlanan; “140 Soruda Yeni Türk Ticaret Kanunu” kitapçığı internet ortamında yayımlandı.

Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun, eşitlik, şeffaflık, hesap verebilirlik ve sorumluluk ilkeleri doğrultusunda düzenlediği yenilikler; ticari hayatın düzenlenmesi, piyasa ekonomisinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi, ticaretin önündeki engellerin kaldırılması, gerçek ve tüzel kişi tacirler ile bunlarla ticari ilişki içerisinde bulunan üçüncü şahısların haklarının korunması bakımından büyük kolaylıklar sağlayacağından bahisle dört ana bölüm halinde yapılan çalışmanın; birinci bölümde ”anonim şirketlere”, ikinci bölümde “limited şirketlere”, üçüncü bölümde “anonim ve limited şirketler ile diğer ticaret şirketlerine yönelik düzenlemelere” ve dördüncü bölümde “yeni TTK’nın uygulamasına ilişkin zaman çizelgesi” ne yer verilmiş. Bugün bu soru ve cevaplardan sadece borçlanma yasağına ilişkin düzenlemeyi sizlerle paylaşmak istedik.

B- Borçlanma Yasağına İlişkin Düzenlemeler

Yeni TTK’da, iştirak taahhüdünden doğan borç hariç pay sahiplerinin (ortakların) şirkete borçlanması yasaklanmıştır. İştirak taahhüdünden doğan borçtan anlaşılması gereken, gerek şirketin kuruluşunda gerekse de sermayesini artırması sırasında pay sahipleri (ortaklar) tarafından şirkete ödenmesi taahhüt edilen borçtur. Örneğin, şirket esas sermayesini 50.000 TL’den 100.000 TL’ye yükseltmiş ise ortakların sermaye artırımı nedeniyle şirkete ödemek durumunda oldukları 50.000 TL, iştirak taahhüdünden doğan borç olup bu durum yasak kapsamın da bulunmamaktadır.

Eğer borç şirketle, şirketin işletme konusu ve pay sahibinin işletmesi gereği olarak yapılmış bulunan bir işlemden doğmuş ise ve emsalleriyle aynı veya benzer şartlara tabi tutulmuşsa, bu durum da borçlanma yasağının dışında kalmaktadır. Örneğin, hazır beton üretimi yapan anonim şirketin ortaklarından Bay (A) konut üretimiyle iştigal etmektedir. Anonim şirket, 1 ton hazır betonu 5 taksitte 5.000 TL’ye satmaktadır. Bay (A)’da ortağı olduğu şirketten 1 ton hazır betonu 5 taksitte 5.000 TL’ye almış ve şirkete borçlanmıştır. Bu durum borçlanma yasağı kapsamına girmemektedir. Çünkü, Bay (A) da ortağı olduğu şirkete, diğer müşterilere uygulanan şartlardan borçlanmıştır. Ancak, Bay (A) 1 ton hazır betonu 5 taksitte 4.000 TL’ye veya 1 ton hazır betonu 5.000 TL’den almakla birlikte 8 taksitte satın alırsa bu durumlarda borçlanma yasağını ihlal etmiş olacaktır. Yine, Bay (A)’nın herhangi bir ticari işe dayanmaksızın şirketten borç alması borçlanma yasağına aykırılık oluşturmaktadır.

Yeni TTK’da borçlanma yasağına aykırı davranan ortakların, 300 günden az olmamak üzere adli para cezasıyla cezalandırılmaları hüküm altına alınmıştır.

Söz konusu soru ve cevaplara http://www.gumrukticaret.gov.tr/Search.aspx?q=140%20soruda&caid=22

linkinden ulaşılabilir.

(Kaynak: Yenigün Gazetesi | 12.05.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM