BASINDAN YAZILAR
666'da Olmadı, Nasipse 667'ye / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

666'da Olmadı, Nasipse 667'ye / Sadettin Orhan

 

Geçtiğimiz yıl çıkarılan 666 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kamu çalışanlarının ücretleri yeniden düzenlendi.

Düzenlemeye "eşit işe eşit ücret" hedefiyle başlandı ama sonuç daha çok "eşit unvana eşit ücret" şeklinde tezahür etti. Biliyoruz ki kamuda unvanları aynı olmasına rağmen katma değerleri çok farklı olan meslek grupları var. Bunun tersi de doğru. Yani unvanlar kurumdan kuruma farklılık gösterdiği halde yapılan işler benzeşebiliyor. Örneğin SGK'daki icra memurları Gelir İdaresi'ndeki gelir uzmanlarıyla benzer fonksiyonu icra ettikleri halde özlük hakları arasında uçurum bulunuyor.

Madem SGK'dan örnek verdik devam edelim. 75 milyona 7/24 hizmet üreten SGK'daki bir şef, iş yoğunluğu çok daha az olan başka bir kurumdaki şefle aynı ücreti alıyor. Niye? Çünkü 666 Sayılı KHK iş bazında değil de unvan bazında eşitleme yaptı.

Örnekleri çok da uzatmadan sadede gelirsek, kamuda eşit işe eşit ücret hedefi, bizzat Başbakan tarafından ortaya konulan bir hedef. 666 Sayılı KHK maalesef bunu gerçekleştiremedi. Eğer kamu çalışanına "sen ne kadar yoğun çalışırsan çalış, bu unvana bu kadar para" derseniz, kamu çalışanı da en az yıpranacağı yerleri/pozisyonları aramaya başlar. Hasılı unvanları gözettiği kadar performansı da gözeten ücret politikasına bir an önce geçmek zorundayız.

Emeklilik yaşı ödeme tarihine göre belirlenir

Soru: Eşim için ilk olarak 03.12.2007 tarihinde ilk yurtdışı borçlanması (3090 gün) yaptık ve aynı tarihte borcumuzu ödedik. Daha sonra kısa süreli isteğe bağlı prim ödedik ve sonra yine yurtdışı borçlanması yaptık. Şu an 125 günü normal prim ödemesi ve geri kalanı borçlanma olmak üzere 5716 günü var. SGK'dan aldığımız bilgiye göre eşimin sigorta başlangıcı 20.06.1992 olarak tespit edilmiş ve 49 yaşını dolduracağı tarihte emekli olacakmış. Oysa eşimin başlangıç tarihi 03.04.1992 olmalı ve emeklilik yaşı da 48 olmalı değil mi? Arslan T.
Cevap: Değerli okurum, Türkiye'de hiç çalışması bulunmayan eşinizin yurtdışı hizmet borçlanmasında ödemeyi yaptığınız tarihten geriye doğru prim günü kadar gidilir. Bu şekilde bulunan tarih, eşinizin ilk tescil tarihi kabul edilir. Eğer ödemenin tamamını 3.12.2007'de yaptıysanız, eşinizin sigorta başlangıcı 5.591 gün geri gider ve 22.05.1992 olur. Buna göre 48 yaşını doldurduğunda emekli olabilir. Eğer ödeme tarihinizi ve borçlanma gün sayınızı doğru verdiyseniz, size verilen cevapta bir yanlışlık olsa gerektir.

SGDP'nin size faydası yok

Soru: Sadettin Bey, ben %55 özür oranıyla vergi indirimi ile emekli oldum. Üç senedir Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) ödeyerekten engelli statüsünde çalışıyorum. İşi bıraktığımızda yatırılan SGDP'den emekli aylığıma yansıma olur mu? Ahmet T.

Cevap: Ahmet Bey, emeklilikte gerek işverenlerin ödedikleri gerekse bağımsız çalışanların aylıklarından kesilen SGDP'lerin, emeklilere hiçbir yansıması olmaz. Bunlar tamamıyla SGK'nın kasasında kalıyor. İşten ayrıldıktan sonra da size herhangi katkısı olmayacak.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 12.05.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM