Fıkra bu ya, Kayserili esnaf malını satacak ama fiyatı duyan müşteri pazarlığa dahi girişmiyor.
Müşteriyi pazarlığa cesaretlendirmek isteyen esnaf "Hiç veremezsen yarısını bari ver" diyor.
Hükümetle memurların toplu sözleşmesi de bu fıkraya benzeyecek gibi. En düşük oranlı zam talebi %16'yla Memur-Sen'den geldi. Maliye'nin yaptığı hesaplardan anladığımız kadarıyla bunun yarısı kadar yani %8'le konu bağlanacağa benziyor. 2013 için bu oran daha düşük olacak. Hükümetin stratejisi, bütçeye doğrudan etki edecek oransal zammı düşük tutup, diğer dolaylı yardım ve ödeme kalemlerinde talepleri karşılama yönünde olacak.
Öte yandan Memur-Sen'in sunmuş olduğu teklif metninde zam oranının yanında öyle talepler var ki, bunların yarısı dahi karşılanmış olsa, kamu çalışanları için büyük kazanım anlamına gelecek. Örneğin emekli ikramiyesinde 30 yıl tavanının kaldırılması, 4/C'li personele istihdam garantisinin sağlanması, kamudaki ücret dengesizliğinin giderilmesi gibi. Umarız hakeme gerek kalmadan masada çözüm sağlanır da zamlı maaşlar daha fazla gecikmez.
Babanız borçlanarak emekli olabilir
Soru: Sadettin Bey, babam 1963 doğumlu Türk vatandaşıdır. 1972'de Almanya'ya giriş yapmış. 1979-1997 arası Almanya'da çalışmışlığı var. 1997'den 2004'e kadar iş bulma kurumundan işsizlik parasını aldı. 2007'den itibaren de annemin üzerinden sigortalı. Bu şartlar altında babamın Türkiye'den emekli olma imkânı var mı?
Ne kadar para yatırması gerekiyor ve emekli maaşı olarak kaç lira bağlanır? Tuğba Ç.
Cevap: Tuğba Hanım, babanız 18 yaşını doldurduğu 1981 yılından sonraki çalışmalarını Türkiye'de borçlanarak ödeyebilir. İşsizlik ödeneği aldığı sürenin de bir yılını borçlanabilir. Borçlanma yapmadan önce Türkiye'de 4/a (SSK) kapsamında sigortalı olarak çalışır ve sonra borçlanma yaparsa, mevcut süreler emeklilik için yeterli olur. Emekli aylığının tutarı, borçlanmayı hangi matrah üzerinden yapacağına bağlıdır. Asgari tutardan borçlanma yaparsa 750 lira civarında aylık bağlanır.
Özel sigorta doğum borçlanması sağlamıyor
Soru: Eşim 1986 yılında özel hayat sigortasına kaydoldu.1996 yılında ayrıldı. 2007 yılında kendi isteği ile Bağ-Kur'lu oldu. 24 ay pirim yatırdıktan sonra yine ayrılmak zorunda kaldı. Eşim 1989, 1990 ve 1995 yıllarında doğum yaptı. Özel sigortadan dolayı doğum borçlanması yapabilir mi? Mahmut K.
Cevap: Mahmut Bey, doğum borçlanması yapabilmek için doğumdan önce SSK başlangıcının bulunması gerekiyor. Özel sigortalar bu anlamda başlangıç sayılmadığı için eşinizin doğum borçlanması yapması mümkün değil. İleride eşinizin durumundaki bayanlara da borçlanma hakkı tanınırsa o zaman borçlanarak prim gününü artırma şansı olabilir.
Müfettişler de şiir yazar!
Sosyal Güvenlik Müfettişleri genelde mesleki yayınlarıyla tanınırlar. Sosyal güvenlik alanında basılmış eselerin çoğunda bu meslektaşlarımızın imzası vardır. Fakat bu kez meslektaşım Sosyal Güvenlik Başmüfettişi Ercüment Öztürk, sıra dışı bir çalışmayla, bir şiir kitabıyla karşımıza çıktı. Kaybetme Korkusu isimli kitapta toplanan şiirler, Edge Akademi tarafından basıldı. 'Müfettişten şair olur mu' diye soranlara kitabı tavsiye ediyorum.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 09.05.2012)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.