BASINDAN YAZILAR
Yabancıya Verilen Eğitim Ve Sağlık Kazancının Yarısı Vergi Dışı Bırakılıyor / Osman Arıoğlu - MuhasebeTR

Yabancıya Verilen Eğitim Ve Sağlık Kazancının Yarısı Vergi Dışı Bırakılıyor / Osman Arıoğlu

 Başlıkta da belirtildiği üzere özetle yabancıya Türkiye'de verilen eğitim ve sağlık hizmetlerinden sağlanan gelirlerin yarısı vergi dışı bırakılacak.

 

Bakanlar Kurulu'na bu kazançların vergiden istisna edilecek kısmını %100'e kadar artırma ve %0'a kadar indirme yetkisi verilmektedir.

Düzenleme nasıl işleyecek?

Yapılan düzenleme ile ilgili bakanlığın izni ve denetimine tabi olarak Türkiye'de yerleşik olmayanlara verilen eğitim ve sağlık hizmetlerinden sağlanan gelirlerin yarısı vergi matrahından indirilebilecek. Yani bir özel eğitim veya sağlık kuruluşu, Türkiye'de yabancılara yönelik olarak verdiği hizmetten sağladığı kazanç kısmının yarısını vergi matrahından indirebilecektir.

Vakıf üniversitelerinin eğitim ve öğretim hizmetlerinin zaten kurumlar vergisinden istisna olduğunu düşünürsek eğitim hizmetleri açısından maddenin işleyeceği alan özel ilk ve ortaöğretim kurumlarıdır.
Düzenlemenin esas etkili olacağı alan özel sağlık kurumları alanıdır. Geçen zaman içerisinde Türkiye zaten sağlık hizmetlerinin hem kalitesi hem de özellikle AB ülkelerine göre ucuzluğu nedeniyle mukayeseli bir üstünlüğe sahiptir. Hatta son zamanlarda özellikle Ortadoğu'dan gelen hastalara refakatçilerinin de rahatlıkla kalabilecekleri sağlık mekânları inşa edilmeye başlanılmıştı. Bu şekildeki sağlık kurumlarının özellikle çevre ülkelere yönelik yoğun bir kampanya ve çalışma ile bu alandan önemli bir döviz girişi ve gelir sağlanabileceğini düşünüyorum. Üstelik hasılatın yarısının vergi matrahından indirilmesi, diğer masrafların zaten vergi yasaları çerçevesinde indirim konusu yapılacağı, hasılattan indirimin beyanname üzerinde gerçekleşeceği dikkate alındığında son derece avantajlı bir durum olacaktır.

Teknik ve bilişim hizmetlerinde de aynı indirim var

Yabancıya verilen mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, tıbbi raporlama, muhasebe kaydı tutma, çağrı merkezi ve veri saklama hizmetlerinden sağlanan kazançların %50'si de yine beyanname üzerinde vergi matrahından indirilebilecektir.

Mevcut uygulamada yurtdışında yapılan inşaat onarım, montaj ve teknik hizmetlerden sağlanan kazançlar kurumlar vergisinden istisnadır. Bu istisna teknik hizmetler bakımından ancak bu hizmetler yurtdışında bulunan işyerleri vasıtasıyla verilmesi halinde uygulanmaktaydı. Türkiye'den verilen ve yurtdışında yararlanılan teknik hizmetler ise ancak ihracat istisnası kapsamında KDV uygulanmaksızın verilebiliyor, gelir ve kurumlar vergileri açısından ise Türkiye'de vergiye tabi bulunuyordu. Getirilen bu düzenleme ile mimarlık mühendislik, mimari tasarım gibi teknik hizmetler yanında bilişime yönelik tasarım, yazılım, gibi hizmetler ile internet üzerinden veya bir bilgisayar programı üzerinden yapılabilen tıbbi raporlama, muhasebe kaydı tutma, çağrı merkezi ve veri saklama hizmetleri de kapsama alınmıştır. Bunun dışında mali konularda danışmanlık yapılması, mali analiz raporları hazırlanması gibi diğer mali hizmetler ise istisna kapsamında sayılmamıştır. Maddeye ilişkin uygulama usul ve esaslarını belirleme yetkisi Maliye Bakanlığı'na verilmiştir. Ancak uygulamada dikkat edilmesi gereken istisnanın maddede sayılan hizmetlerle sınırlı olacağı, bunun dışındaki hizmetlerin ise istisnadan yararlandırılmayacağıdır. Bu nedenle teşvik edilmesi gerektiği halde maddede sayılmayan alan söz konusu olması halinde bu alanlar Plan ve Bütçe Komisyonu çalışmaları sırasında eklenebilecektir.

1980'li yıllarda benzer bir uygulama ihracatla ilgili olarak yapılmıştı. Türkiye ihracatında bugünkü dinamik yapının oluşmasında bu istisnanın çok önemli bir rolü olmuştu. Şimdi aynı şeyin sayılan konulardaki gelişmemize ve döviz girişine önemli katkı sağlayacağını düşünüyoruz.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 09.05.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM