BASINDAN YAZILAR
Müfettişler Ne İstiyor? / Arif Temir - MuhasebeTR

Müfettişler Ne İstiyor? / Arif Temir

  Bütün idari birimlerde; yönetimin başarısı için iyi işleyen etkin ve verimli çalışan, sorunlara çözüm arayan,önerilerde bulunan, çalışanlara rehberlik eden ve onları geleceğe yönelik motive eden  bir denetim sistemine her zaman  ihtiyaç vardır. Denetim sisteminin bir parçası olan müfettişlerin bu amaçları daha iyi yerine getirebilmesi şüphesiz ki herkesin beklentisidir. Müfettişlerle ilgili bazı konularda düzenleme yapılması başta müfettişlerin meslek örgütü olan Devlet Denetim Elamanları(Denetde) olmak üzere müfettişlerin ortak talepleri içerisinde yer alıyor. Bu taleplerin başında müfettişlerin özlük hakları, fiili hizmet süresi zammı ve denetim hizmetleri sınıfı oluşturulması geliyor.
 11.10.2011 tarihli ve 666 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile eşit işe eşit ücret verilmesi amacıyla yapılan düzenlemede; denetim elemanları bakımından maddi anlamda kısmi iyileştirme yapılmıştır. Ancak  bu düzenleme sonucun da müfettişler  mali haklar açısından 666 sayılı Kararname öncesinde emsal alınan unvanlara göre mağdur edilmiştir. Örneğin kararname  öncesinde bir müfettiş maaş yönünden genel müdür yardımcısı düzeyinde ikin kararname sonrası ise ücret ve tazminat göstergesi olarak bir çok Bakanlığın büyükşehir belediyesi bulunan illerde görev yapan il müdürlerinin altında III sayılı cetvelin 1 numaralı bölümünde gösterilmiştir. Büyük şehir belediyesi olan illerdeki  Bakanlıkların il müdürlerinin ücret göstergesi 46.850, tazminat göstergesi 25.775  iken, müfettişlerden kadro derecesi bir olanların  ücret göstergesi 46.450, tazminat göstergesi 25.560 olarak belirlenmiştir.
 Müfettişlerin sürekli seyahat etmeleri, teftiş sırasında ve sonrasında değişik risklerle karşı karşıya kalmaları, yaptıkları işlerin ne kadar zor olduğunu gösteriyor. Özellikle dış denetim yapan (iş müfettişi, vergi müfettişi, sosyal güvenlik müfettişi vb) müfettişlerin çalışma süreleri çoğu zaman  657 sayılı Devlet Memurları Kanununda belirtilen  süreleri aşıyor.  Müfettişlerin teftiş ettikleri yerlerin  çalışma yer ve koşulları her zaman iyi olmayabiliyor. Hatta bir kısım müfettişler (iş müfettişleri gibi) görevleri gereği yer altında(maden ocaklarında) çalışıyor. Müfettişler, 5510 sayılı Kanunun 40.maddesinde fiili hizmet süresi zammı öngörülen bir çok iş/işyerlerini teftiş ediyor. Örneğin 5510 sayılı Kanuna göre,  yer altında çalışanlar için fiili hizmet süresi zammı veriliyor. Ancak yer altında (maden ocakları vb) çalışan işçilerin çalışma koşullarını teftiş eden ve denetleyen iş müfettişlerine fiili hizmet süresi zammı verilmiyor. Müfettişlere, görevleri gereği çalışma riskleride gözönünde bulundurularak fiili hizmet süresi zammı verilmesinde  fayda var.
 Bilindiği üzere müfettişler genel idare hizmetleri sınıfında yer alıyor. Müfettişler, mesleki açıdan kariyer, liyakat ve özel yetiştirme sistemine tabidir. Bu bağlamda bütün müfettişleri/denetçileri içine alacak 'denetim hizmetleri sınıfı' oluşturulması gerekiyor. Denetim hizmetleri sınıfının oluşturulması, bu sınıf içerisinde yer alanalara yönelik yapılacak düzenlemelerde   şüphesiz ki daha isabetli kararların verilmesine katkı sağlayacaktır.

Okur sorularına cevaplar

Kıdem tazminatı  almada 15 yıl ve 3 bin 600 gün kuralı
Soru: 
'15 yıl ve 3600 gün kuralı' bu şartları sağlayan herhangibir işçi, başka bir şart aranmaksızın bu kuraldan yararlanabilir mi ? E.Çetiner
Cevap: Sayın Çetiner,  bir işçinin  15 yıldan beri sigortalı olması, 3600 gün prim ödemiş olması koşulu dışında başka bir koşul bulunmuyor. Bu koşulları sağlayan işçiler Sosyal Güvenlik Kurumunun il/merkez müdürlüklerine başvurarak kıdem tazminatı alabilir yazısını işverene vermeleri yeterli oluyor. E.Çetiner

Bağ-Kurlu primini ne kadar beyan edecek
Soru: Bağ-Kur'lu(4/b'li) primini kazancına göre mi beyan edecek? H.Özcan
Cevap: Sayın Özcan Bağ-Kurlu(4/B'li) primini kendi belirlemiş olduğu miktar üzerinden beyan edecek. Bu miktar (prime esas kazancın alt sınırı olan (asgari ücret) 886,50 TL  ile  üst sınır olan  5.319 TL arasında olacak. Sigortalı aynı zamanda işveren ise aylık prime esas kazancı, çalıştırdığı sigortalıların prime esas günlük kazancının en yükseğinden  düşük olmaması gerekiyor.  İşveren birden çok yerde sigortalıysa tek beyanda bulunması yeterli oluyor.

(Kaynak: Güneş Gazetesi | 07.05.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM