BASINDAN YAZILAR
Oyuncular Sendikası 1 Mayıs‘Da Tanıdık Mesajlar Verdi / Vedat İlki - MuhasebeTR

Oyuncular Sendikası 1 Mayıs‘Da Tanıdık Mesajlar Verdi / Vedat İlki

 01 Mayıs Emekçilerin bayramı her yıl olduğu gibi bir kez daha bahar coşkusunda rengarenk geçmiştir.

Taksim meydanını dolduran onbinler  ellerinde taşıdıkları dövizler ile çalışma hayatına göndermeler,mesajlar veriyorlardı.

Geçen sene meydanda yer alan gruplardan olan Oyuncular Sendikası üyeleri bu yılda meydan da yerlerini almışlardı.

Bu sendikayı sitelerinden de takip ediyordum.

Ellerinde taşıdıkları dövizlere dikkat ettiğimde artık 5510 sayılı Kanunun hit olan 4-1(a),b,c kavramlarının kullanıldığını görüyoruz.

4 A HAKTIR-OYUNCU DA İŞÇİDİR diye haykırıyordu.

Sendikanın başında ise tanıdık isim Genel Başkan Memet Ali Alabora vardı.

Genel Başkan seçildiği günden itibaren Sinema Emekçisinin Sosyal Sigorta Haklarının verilmesini,4857 sayılı İş Kanunundan doğan hakların ödenmesi için mücadele ediyordu.

Bu konuda akademik anlamda hem ÇSGB’dan  hem de İst.SGK İl Müdürlüğünden destek geliyordu.

Bunun içinde ÇSGBakanlığı,İstanbul SGK İl Müdürlüğü bünyesinde hızla sorunlar hakkında görüşmeleri başlatılmıştı.

Kolay Sanatçı Sigortasında düzenleme ise 5510/EK-6 Maddesi ve Geçici Madde 29’da düzenlemeye gidilmiştir.

6111 sayılı Torba yasa ile 5510 sayılı Kanun metnine işlenen;

EK MADDE:6

Kültür ve Turizm Bakanlığınca belirlenecek  alanlarda kısmi süreli iş sözleşmesiyle bir veya birden fazla kişi tarafından çalıştırılan ve çalıştıkları kişi yanında ay içerisinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 günden az olan kişilerin sigortalılıkları, bu madde kapsamında kendileri tarafından 30 gün üzerinden prim ödemeleri suretiyle sağlanır.

Bu madde kapsamında sigorta hak ve yükümlülükleri; kendilerince veya kendilerini çalıştıranlar tarafından ya da çalışanların üye oldukları meslek odası, birlik veya benzeri kuruluşlarca bildirimin Kuruma yapıldığı tarihten itibaren başlar, birinci fıkrada belirtilen şekildeki çalışma durumlarının son bulmasından itibaren sona erer.

Bu madde kapsamındaki sigortalılar hakkında; malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları ile genel sağlık sigortası ve istekleri halinde işsizlik sigortası hükümleri uygulanır.

Bu sigortalılar, 82 nci maddeye göre belirlenen prime esas kazanç alt ve üst sınırı arasında olmak üzere kendileri tarafından belirlenecek günlük kazancın otuz katının % 32,5’i oranında prim öderler. Bu prim oranının % 20’si malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları, % 12,5’i genel sağlık sigortası primidir. İşsizlik sigortasına tabi olmayı isteyenlerin, sigortalı ve işveren hissesi oranındaki işsizlik sigortası primini ait olduğu ayı takip eden ayın sonuna kadar ödememeleri halinde, o aya ait işsizlik sigortası primini ödeme hakları düşer.

Bu madde kapsamında ödenen primler, Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalılık olarak değerlendirilir.

GEÇİCİ MADDE 29  :

Bu maddenin yürürlük tarihinden itibaren ek 6 ncı maddeler kapsamındaki sigortalılardan, bu maddenin yürürlüğe girdiği yıl için 82 nci maddeye göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt sınırının on sekiz katı üzerinden başlanılarak, takip eden her yıl için bir puan artırılmak suretiyle otuz katını geçmemek üzere prim alınır.

Kısacana açıkladığımızda;

Sanatçı sigortasının  uygulaması 6111 sayılı Kanunla getirilen ve 01.03.2011 tarihinden itibaren yürütülen bir uygulamadır. Bu düzenleme ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca belirlenecek  alanlarda işverenin yanında 10 günden az süre çalışan sanatçıların sigortalılıkları, bu madde kapsamında sanatçının kendisi tarafından 30 gün üzerinden prim ödemeleri suretiyle sağlanacaktır.

2011 yılı için 18 günlük prim ödemek suretiyle 30 gün üzerinden sigortalı olmaları sağlanıyor idi. Bu süre 2012 yılı için bir gün arttırıldı 19 gün oldu. Sanatçı sigortasından bu yıl yararlanmaya başlayacak olan sanatçı gerekli müracaatları SGK İl Müdürlüğü’ne yaptıktan sonra 19 günlük prim ödemesi gerekiyor.

 Kısmi süreli çalışan sanatçılar ,işverenleriyle yapacakları kısmi süreli iş sözleşmesiyle ispat etmeleri ve bu sözleşmenin de ekinde yer alan Sanatçı Olarak Kısmi Süreli Çalışanlara Ait Giriş Bildirgesi ile ilgili SGK İl Müdürlüğü’ne müracaat etmesi gerekiyor.

İsterlerse İşsizlik Sigortası Primin de ödeme hakları da vardır.

Burada yasa koyucu İş Kazasını görmezden geldiğinde kanundaki bu eksikliğinde giderilmesi gerekiyor.

Oyuncular Sendikası bu uygulamada ellerini taşın altına koymalarına rağmen sanatçılar bu projeye yeterince ilgi göstermediklerini de görmekteyiz.

Aslında sigortalılık ertelenmez.

Burada yapımcılar için Eylül 2012 tarihi  Sigortalı sanatçı adına bir miat olacaktır.

Kolay Sanatçı Sigortasına meydanlara dökülen tüm sanatçıların sahip çıkması ile sanatçının sosyal güvencesi de ertelenmeden uygulanacaktır.

Meydanlara taşınan 4 A Haktır mesajı da ancak o zaman yerine gelecektir.

Bu konunun en güzel örneği olan  Palyaço Kıyafeti giymiş olan Fuat Okan adlı oyuncudur.Taşıdığı pankartta anlamlı mesaj vererek artık sanatçının sosyal güvencesine,İş hukukundan doğan haklarına sahip çıkması gerekliliğini vurgulamıştır.

İşte o anlamlı mesaj;

FUAT OKAN

 YAŞ 60

36 YIL SİGORTA TELİF YOK

BİR OYUNCU…

BENİ EMEKLİYE KİM AYIRACAK?

Eylül ayına kadar süre verilse de Sosyal Güvence ertelenmez .

(Kaynak: Alitezel.com | 03.05.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM