Bireysel nitelikli hiçbir konunun tarafı olmadıklarını belirten Vergi Konseyi Başkanı Mustafa Uysal, bir danışma organı olarak hiç bir konuda yürütme yetkisine sahip olmadıklarını söyledi.
Vergi Konseyi Başkanı Mustafa Uysal, dün Referans'ta yayımlanan "Faiz ve kur farkı gider yazılmazsa satın almanın anlamı kalmaz" başlıklı söyleşisiyle ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Uysal, Vergi Konseyi Başkanı olarak verdiği, "Birleşme, bölünme ve satın almalar" konulu "teknik" nitelikli röportajın, İş-Doğan Petrol Yatırımları ile Petrol Ofisi'nin birleşme yöntemine ilişkin güncel tartışmalara çekilmesinden üzüntü duyduğunu kaydetti. Uysal, "Söz konusu röportaj, değerli gazetenizin ekonomi ağırlıklı haberlerinde, kamuoyunu bilgilendirici tarzda ve güncel tartışmalara çekilmeksizin verilmesinden mutlu olurdum" dedi.
Uysal, röportajda birleşme, bölünme ve satın almalarla ilgili olarak, Türkiye’deki tarihsel gelişim ve dünya trendlerinin ortaya konduğuna dikkat çekerek, "Özellikle Avrupa Birliği uyum süreci içerisinde “kurulma ve yerleşme özgürlüğünün” ülkeler arası birleşme ve bölünmeleri gündeme getireceği ifade bulmuştu. Öte yandan, ülkemiz ekonomisindeki istikrarın sürdürülmesine, yeni sanayi stratejisiyle ile katma değerin ve verimliliğin artmasına, vergi idaresi uygulamalarının “mükellefe hizmet anlayışı” çerçevesinde güçlendirilmesine, vergi kanunları ve uygulamalarındaki gri alanların azaltılmasına önemle işaret edilmiş; T.C.Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı’nın çabalarının da bu yönde olduğu vurgulanmıştı" açıklamasında bulundu.
Vergi Konseyi'nin bir danışma organı olduğunu kaydeden Uysal, “Ortak akla dayanan, katılımcı yaklaşımla, tarafsızlıkla ürettiği görüş ve düşüncelerini T.C.Maliye Bakanlığı’na aktarmakla görevlidir. Konsey, hiçbir konuda yürütme yetkisine sahip değildir. Ekonominin büyütülmesi amacına hizmetle konulara, sektörlerin ve iş gruplarının ortak sorunlarından hareketle çözüm üretir; bireysel nitelikli hiçbir konunun tarafı değildir. Nitekim söz konusu röportajda da konu asla bireysel plana taşınmamıştı. Bugüne kadar hassasiyetle yürüttüğümüz bu duruşumuzu zedeleyici en küçük haber, kamuoyundaki olası olumsuz yansımalarının ötesinde, biliniz ki Konsey çalışmalarını, özverili çalışanlarını ve ülkemiz için büyük değer arz eden birikimlerini aktarmak suretiyle katkıda bulunan onlarca, hatta yüzlerce değerli uzmanı, mesleki kurum/kuruluşu, akademisyeni ve deneyimli sektör mensubunu da yıpratmaktadır" dedi.
Kuruluşu 1992 yılında gerçekleştikten sonra faaliyeti kesintiye uğrayan en Vergi Konseyi 2000 yılında tekrar faaliyete geçti. Çalışma süresi kısa ve etkinliği sınırlı kalan Konsey, 2003 yılında tekrar faaliyete geçti. Faaliyetlerini 4 yıldır aralıksız olarak sürdüren Konsey, vizyonunu şu şekilde tanımlıyor: "Vergi sistemimizin verimliliğinin artması, şeffaflığının ve kalitesinin yükselmesi için, mükellef beklentileri ile ülkemizde mevcut bilgi birikimini karar mekanizmalarına etkin biçimde aktarmak; sivil toplum - kamu ilişkisini güçlendiren, güvenilir, öncü ve model nitelikli bir kanaat önderi bir kurum olmak."
(Kaynak: Referans Gazetesi | 19.01.2007)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.