İstanbul'da bir şirkette çalışmaktayım. Personel müdürü beni işten çıkarttı. 3 yıllık kıdem tazminatı alma hakkım var. Bu müdürün işten çıkarma nedeni, işyerinde yapılan bir olayla ilgili işvereni yeren mail atmamdır. 'Mesailer yatmazsa işten ayrılalım. Maaşımızda artış yapmazsa birlikte tepkimizi koyalım' diye 'mail'ler. İşveren bunları gerekçe göstererek işten çıkarttı. Yasal haklarım nelerdir? Neler yapabilirim?
İş Kanunu'na göre işveren işçiyi işten çıkarttığı zaman bir gerekçe sunmak zorundadır. Sözünü ettiğiniz gerekçeler İş Kanunu'na göre haklı gerekçeler değildir. İşyerinde 30'dan fazla işçi çalışıyorsa, 1 ay içerisinde iş mahkemesine işe iade davası açma hakkınız vardır. Eğer 30'dan az işçi çalışıyorsa, haksız olarak işten çıkartıldığınız için iş mahkemesine tazminat davası açabilirsiniz.
* İstanbul'da bir sağlık merkezinde 4 aydır teknisyen olarak çalışıyorum. İşe girerken 2 yıllık sözleşme yaptık. İşyerinden ayrılmam halinde 10 bin TL tazminat maddesi var. Ancak çalıştığım yerde diplomasız sağlık personeli çalıştırılıyor. Bu sebeple işyerinden rahatsızım. Sorumluk benim üzerimde. Ben diplomalı, diğerleri diplomasız çalışıyor. Bu sebeple geceleri uyuyamıyorum. İşten ayrılmak istiyorum. Acaba imzaladığım bu sözleşme başıma bela olur mu? H.Ç.
İş Kanunu'na göre işçinin, işverenliğin iş sözleşmesine ve İş Kanunu'na aykırı davranışları halinde iş sözleşmesini fesh etme hakkı vardır. Ancak bu, kişiyle ilgili durumlarda geçerli olur. İşyerinde diplomasız sağlık personeli çalıştırılması konusu suç teşkil etse de, size haklı olarak iş sözleşmenizi fesh etme hakkı vermez. Konu Sağlık Bakanlığı ile ilgili bir durum teşkil eder. İşveren sizi kanuna aykırı işlemler yapmaya zorluyorsa, ancak bu durumda iş sözleşmenizi haklı olarak fesh edebilirsiniz. Bunu ispatlamanız durumunda da, işveren sizden işten ayrılırken tazminat talep edemez.
* Üniversite öğrencisiyim. Cuma, cumartesi ve pazar günleri bir işyerinde tam gün çalışıyorum. Diğer günlerde ise akşam saat 18.00'den 23.30'a kadar çalışıyorum. 2 yıldır burada böyle görev yapıyorum. Benim yıllık izin hakkım var mı? İzin istediğimde 'Senin izin hakkın yok' diyorlar. Sinan K.
İş Kanunu'na göre, kısmi zamanlı çalışan işçilerin de yıllık izin hakları vardır. İşyerinde bir yılını doldurmuş olan kısmi zamanlı işçiler de yıllık izin hakkından yararlanır. Ancak tam zamanlı çalışan işçilerden farklı olarak çalıştıkları gün sayısına göre orantılı olarak hak ettikleri süreler kadar yıllık izin kullanabilirler.
* * *
Ne Zaman Emekli Olurum?
* SSK girişim 11.08.1993. Doğum tarihim 02.08.1977. 2250 gün primim var. Ne zaman emekli olurum? 5...363681 Nolu SMS
SSK girişinize göre, 25 yıl, 54 yaş ve 5675 prim gün şartlarına tabisiniz. Emekli olabilmeniz için 5675 prim gün sayınızı tamamlayarak, 54 yaşınızın dolacağı 02.08.2031 tarihini beklemeniz gerekmektedir.
* 25.10.1967 doğumluyum. SSK girişim 01.02.1981. Mevcutta 8200 prim günüm var. Ne zaman emekli olurum? 5...251659 Nolu SMS
SSK girişinize göre 25 yıl, 46 yaş ve 5075 prim gün şartlarına tabisiniz. 25 yıl şartınız ve prim gün sayınız dolmuş. Ancak 46 yaşınız 2013 yılında dolacağından, emekli olacağınız tarih 25.10.2013 olacaktır.
(Kaynak: Takvim Gazetesi | 28.04.2012)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.