Sayın İlki ciddi bir ajans olarak AVM ürün tanıtımı yapmak isteyen firmalara eleman gönderiyoruz.Bu elemanlarımız tatil günlerinde ürün tanıtım süresince üretici firmaya hizmet veriyorlar.
İş ve Sosyal Güvenlik yönünden nasıl bir yol izlemeliyiz?Ajans
Bir çoğumuzun alışık olduğu büyük konsepli alışveriş merkezlerinde hafta sonları ,tatil günlerinde stantlar kurulmaktadır.
Bu stantlarda çalışanlar mevcut üretilen ürünleri müşterilerine tanıtımını yapmaktadırlar.
Genel de ihtiyaç sahibi öğrenciler yada evlerinde oturan hanımlar tarafından günlük ücret ödeme şekli ile yapılan işlerdir.
Bu çalışanlar ağırlıklı olarak bir ajans bünyesinde hizmet veriyorlar.
Ürünlerinin tanıtımını isteyen firmalar tarafından bu ajanslardan tanıtım elemanları kiralanır.
Aynı faaliyetlere fuarlar da rastlıyoruz.
Ajans aracılığı ile tanıtım yapılması halinde ürünü tanıtan firma yada şahıs ile ajans arasında ikili bir ilişki ortaya çıkmaktadır.
Burada;
1.)Ajans çalışanı ürün sahibi firmaya yönlendiriyor,
2.)Ürün sahibi firma da AVM yada Fuarlara yönlendiriyor.
Sözleşme Esasını Atlamamız Gerekiyor:
Burada Ajans ile Ürün sahibi arasında ticari sözleşmeye bağlı olarak,çalışacak işçi arasında bu tanıtım süreci ile ilgili bir süreli sözleşme tanzim edilmelidir.
Bu sözleşme şekil olarak 4857 ve 5510 sayılı Kanunlara aykırılık teşkil etmemelidir.
5510 Sayılı SS ve GSSK göre;
Sigortalı işe giriş bildirgesi verilmelidir.APHB düzenlenmelidir.Bunlar olmaz ise SGK denetim elemanları ile tespit edilmesi yada diğer kurum denetim elemanlarınca sigortasız oldukları belirlenirse %5 dediğimiz sigorta teşviklerinden bir yıl boyunca yararlanamaz.
Ayrıca SGK tarafından İdari Para Cezasına muhatap olacaktır.
İş Kazası Durumunda;
Sigortalı ürün tanıtım işini yaptığı sırada iş kazası geçirse 5510 sayılı Kanun’un 16. maddesi gereğince
1.)Kendisine; geçici iş göremezlik süresince günlük geçici iş göremezlik ödeneği,
2.)Sürekli iş göremezlik geliri,
3.)İş kazası sonucu ölen sigortalının hak sahiplerine gelir, gelir bağlanmış olan kız çocuklarına evlenme ödeneği, iş kazası sonucu ölen sigortalı için cenaze ödeneği verilmektedir.
Sigortasız çalıştırılmış ise iş kazası olursa;
Bu durum karşısında sigortalı yada hak sahipleri SGK veya Cumhuriyet savcılıklarına işyeri hakkında suç duyurusunda bulunurlar.
ALO 170 hattını kullanarak şikayet edebilirler.
Ölümü halinde hak sahipleri 5 yıl içerisinde işveren ya da SGK aleyhine iş mahkemesinde, iş mahkemesinin olmadığı yerlerde asliye hukuk mahkemesinde, hizmet tespit davası açarak maddi /manevi tazminat isteme hakları vardır.
Davayı kazanan ürün tanıtım elamanı ya da hak sahipleri Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sağladığı tüm imkanlardan yararlanabilir.
SGK Rucu Eder:
İş kazası işvereninin kastı veya işçi sağlığı/ güvenliği mevzuatına aykırı bir hareketi sonucu meydana gelmişse, SGK tarafından sigortalıya yada hak sahiplerine 5510 sayılı Kanun gereğince yapılan yada ileride yapılması gereken ödemeler ile bağlanan gelirin başladığı tarihteki ilk peşin sermaye değeri toplamı, sigortalı yada hak sahiplerinin işverenden isteyebilecekleri tutarlarla sınırlı olmak üzere, SGK’ca işverene ödettirilir. İşverenin sorumluluğunun tespitinde kaçınılmazlık ilkesi dikkate alınır.
İş kazası, üçüncü bir kişinin (tanıtımın yapıldığı işyeri, işyeri sahibinin, işyeri çalışanın veya işyerine alışveriş yapan bir müşterinin) hatası nedeniyle meydana gelmişse, sigortalıya ve hak sahiplerine yapılan yada ileride yapılması gereken ödemeler ile bağlanan gelirin başladığı tarihteki ilk peşin sermaye değerinin yarısı, zarara sebep bu kişilere SGK tarafından rücû edilir.
Not:Bu konuda Şubat 2012 Yaklaşım sayısında Arif Temir&Taha Altay-Ürün Tanıtım İşlerinde Çalışanların Çalışma ve Sosyal Güvenlik Mevzuatı Yönünden Durumları adlı makaleyi okumalarını tavsiye ederim.
SİZDEN GELEN SORULARA CEVAPLAR
Kamu Emeklisi Kamu da Çalışırsa Emekli Maaşı Kesilir
Emekli sandığı emeklisiyim.Devlet yada özel sektörde çalışmaya başlarsam emekli maaşım kesintiye uğrar mı?İlhan.
Kamu da çalışmaya başlamamak şartı ile Özel sektörde çalışırsanız emekli maaşınız kesilmez.Emekli maaşınızı alırsınız.Çalıştığınız işyerinden alacağınız maaş bordronuzdan %7,5 oranında SGDP kesilir.
**
EŞ VE BABA EMEKLİ SANDIĞI OLURSA TERCİH HAKKINIZI KULLANACAKSINIZ
Emekli sandığı mensubu eşimi 2010 yılında kaybettim.2006 yılında emekli sandığından babamı kaybettim.Babamdan yetim aylığı alabilir miyim?Canan
Eşiniz ve babanız emekli sandığı mensubu olduğundan yetim aylığı alamazsınız.Yüksek aylığı tercih etme hakkınız var.
**
BORÇLANACAĞINIZ 18 AY ASKERLİK SİZİ ERKEN EMEKLİ EDER
01/01/1960 Yılında doğdum.15/05/1989 tarihinde sigortalı oldum.Askerliğimi sigortalı olmadan önce 18 ay olarak yaptım.5900 günüm var.Ne zaman emekli olurum?Tamer
24.05.1988-23.11.1989 arsında |
25 |
51 |
5450 |
Askerlik sürenizi borçlandığınızda 15.11.2012 Tarihinde emekli olursunuz.
**
PRİM İADESİ BİR ÇİKLET PARASI KADAR OLUR
1965 Yılında sigortalı olan babamın 750 gün ödenmiş primi var.65 yaşında olmasından dolayı prim iadesi almak istiyoruz.Ne önerirsiniz.?
Primleri iade almaktan ise 900 güne tamamlamanızı tavsiye ederim.En azından vefatı halinde hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanır.Prim iadesi ise bugün rakamları ile çiklet parası diyebilirim.Hiç bir yaranıza merhem olmaz.
(Kaynak: Alitezel.com | 26.04.2012)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.