BASINDAN YAZILAR
Zuhal KIZILOT - Aile bireylerinin banka mevduatı ve ince noktalar - MuhasebeTR

Zuhal KIZILOT - Aile bireylerinin banka mevduatı ve ince noktalar

Bankalardaki mevduat hesapları aile bireyleri adına ayrı ayrı ya da birlikte açılabiliyor. star okurlarının merak ettiği konulardan biri de bu hesapların vergi durumuyla ilgili...

İlginç yollar

Siz okurlarımızın da bildiği gibi bankalardaki ‘sınırsız’ mevduat güvencesi, 5 Temmuz 2004 tarihinden itibaren, 50 bin YTL ile sınırlandırıldı. Bundan böyle, tek hesapta 50 bin YTL’den fazla mevduatı olanların, mevduatlarının 50 bin YTL’lik kısmı güvence kapsamında oluyor.

50 bin YTL’den fazla mevduatı olanlar, şu yollara başvurarak, güvenceden yararlanabiliyorlar:

1 - Mevduatların farklı bankalara dağıtılması: Her bankadaki mevduat 50 bin YTL’lik güvenceden yararlanabiliyor. Örneğin, 140 bin YTL mevduatını, üç ayrı bankaya 50, 50 ve 40 bin YTL olarak yatıran Necla Hanım’ın parasının tamamı güvenceden yararlanıyor.

2 - Mevduatın eş, çocuk, kardeş, anne, baba gibi çok sayıda kişi adına ayrı ayrı hesap açılarak yatırılması: Bu durumda da hesap sahiplerinin her biri, 50 bin YTL’lik güvenceden yararlanabilecek. Ortak hesap açılması durumunda örneğin 90 bin YTL’nin karı ve koca adına açılan ortak hesaba yatırılması halinde, kişi başına 50 bin YTL’lik güvenceden yararlanılacak.

Olayın vergi boyutu

Yeni uygulama üzerine,

- Eşi, çocukları ve yakınları ile ortak hesap açtırıp, daha önce kendi adına olan mevduatı, yeni açılan ortak hesaba aktaranlar,

- Eşi, çocuğu ya da yakınlarına ayrı ayrı hesap açtırtıp, daha önce kendi adına olan hesaptan, yeni açılan hesaplara para aktaranlar,

hiç beklemedikleri bir vergi olayı ile karşılaşabilirler.

Şöyle ki eş, çocuk ya da diğer yakınlara aktarılan paralar, onlara karşılıksız (ivazsız) verilen bir değer olarak kabul ediliyor. Bu durum, ayrı ayrı açılan hesaplar için de ortak hesap için de geçerli. Böyle olunca, ivazsız intikal ettirilen bu para, karşı taraf yani eş ve çocuklar için ‘veraset ve intikal vergisi’ne tabi oluyor.

Bunların, hesaplarına para aktarıldığı tarihi izleyen ayın sonuna kadar, veraset ve intikal vergisi beyannamesi vermeleri ve 2007 yılı için 2 bin 68 YTL istisnayı düştükten sonra, veraset ve intikal vergisi ödemeleri gerekiyor. Verginin oranı, ana, baba ve çocukta yüzde 5-15 diğerlerinde ise yüzde 10-30 arasında değişiyor (Veraset ve İnt. V. K. Md.16).

Çözüm ne?

Hesap sahibinin, bankadan parasını çekmesi ve eşi ile çocuklarının kendi adlarına hesap açtırıp, parayı hesaptan havale yolu ile değil de nakit olarak yatırması halinde, ‘nereden buldun yasası’ da olmadığı için bu vergiyi ödemez. Aynı şekilde ‘eşimden, annemden ya da babamdan borç aldım’ demeleri halinde de veraset ve intikal vergisi ödenmez.

star okurlarının, eş ve çocuklarına yeni açtıracakları ya da müşterek olarak açtıracakları banka mevduat hesaplarıyla ilgili ‘vergi sürprizi’ yaşamamaları için, yukarıdaki ince noktalara dikkat etmelerinde yarar var.

(Kaynak: Star Gazetesi | 18.01.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM