Kamu kurum ve kuruluşlarına sıkı takip geliyor, içilen çayın bile hesabı sorulacak
Kamudaki bütün hesapları görebilmek içinharekete geçen Maliye, belediyeler ile orduevi, polisevi ve öğretmenevlerinin bulunduğu sosyal tesisleri takip edebilecek. Örneğin bir orduevinin içilen çaylar dahil yıllık gelir ve giderleri elektronik ortamda izlenebilecek. Belediyelerin de yıllardır bilinmeyen otopark gelirleri bilgisayarortamında görülebilecek. Zaman'ın haberine göre, kamu kurum ve kuruluşlarının bütün hesaplarını tek çatı altında toplamayı hedefleyen Maliye Bakanlığı, sosyal tesis ve belediye şirketlerinin gelirlerini de izlemeye alıyor. Belediye şirketlerinin otopark başta olmak üzere bütün gelirleri ile orduevi, polisevi ve öğretmenevlerinin bulunduğu sosyal tesisler malî açıdan takip edilecek. Maliye, gelir ve giderlerin yanı sıra kantin ve diğer tesislerde bulunan mal varlıkları hakkında da bilgi sahibi olabilecek. Örneğin herhangi bir orduevinin yıllık gelir ve giderleri bakanlık tarafından elektronik ortamda takip edilebilecek. Kantinlerde bir yıl içerisinde içilen çayın hasılatı da öğrenilebilecek.
Sosyal tesislerin yanı sıra yıllardır net olarak bilinmeyen belediyelerin otopark gelirleri de bilgisayar ortamında takip edilebilecek. Hangi belediyenin ne kadar otopark gelir elde ettiği hakkında mevcut verilere göre bilgi sahibi olmak mümkün değil. Genel Yönetim Mali İstatistikleri Genel Tebliği 1 Ocak 2012'den geçerli olmak üzere iki hafta önce Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğ hakkında değerlendirmede bulunan üst düzey bir Maliye Bakanlığı yetkilisi kamu kuruluşlarının gelir ve giderlerinin görülebilmesinin önemine dikkat çekerek, "Uluslararası standartlar açısından bütün hesapları görebilmemiz gerekiyor. Geçmişte belediye şirketlerinin gelir kalemleri ile askeriye ve polis gibi kamu kurumlarına yönelik sosyal tesislerin gelir giderleri hakkında fazlaca bilgi sahibi değildik. Yeni yapıda buradaki para hareketlerini yakından takip edebileceğiz." dedi.
Maliye Bakanlığı'nın Genel Yönetim Mali İstatistikleri Genel Tebliği ile 10 Aralık 2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun üçüncü maddesinde yer alan genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri tanımından farklı olarak, uluslararası sınıflandırmalara uygun bir genel yönetim sektörü kapsamı getiriliyor. Bu kapsamdaki kamu idarelerinin malî verilerinin derlenmesindeki usul ve esasları ve veri derleme sürecindeki yetki, sorumluluk ve yaptırımların belirlenmesi amaçlanıyor. 5018 sayılı kanunun 52'nci maddesi hükümlerine göre genel yönetim sektörü kapsamında sayılan ve merkezi yönetim, mahalli idareler ve sosyal güvenlik kurumları alt sektörleri altında sınıflandırılan birimler tebliğin bütün hükümlerine tabi olurken, muhasebe işlemlerini Muhasebat Genel Müdürlüğü "say2000i sistemi'' üzerinden yürüten kamu idareleri ile mali verilerini Maliye Bakanlığı'nın belirlediği yöntemi kullanarak doğrudan bakanlığa aktaran diğer idareler belli maddelere tabi oldu. Kamu idarelerince işletilen eğitim, dinlenme ve spor tesisi, misafirhane, kreş, anaokulu, yemekhane, orduevi, askeri gazino, kışla gazinosu, dinlenme kampı, askeri kantin, çocuk bakımevi, öğretmenevi, öğretmen lokali, öğretmen eğitim merkezi, tatil köyü, polis moral eğitim merkezi, polisevi, polis misafirevi ve lokali, eğitim ve dinlenme kampı, termal tesis ve benzeri sosyal tesisler 3 aylık dönemlerde malî açıdan izlenecek.
(Kaynak: kamudanhaber.com | 24.04.2012)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.