BASINDAN YAZILAR
Çalışanların sağlığını tehlikeye atan işverene 8 bin yeni lira para cezası - MuhasebeTR

Çalışanların sağlığını tehlikeye atan işverene 8 bin yeni lira para cezası

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bütün işyerlerinde uygulanmak üzere İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Tasarı Taslağı hazırladı. Buna göre, patron, işle ilgili her konuda çalışanların sağlık ve güvenliğini korumakla yükümlü olacak.
 

İş sağlığı ve hijyeni konusunda alıncak tedbirler sebebiyle çalışanlara mali yük getirilemeyecek. Taslak, personelin hayatı için tehlikeli olan bir husus tespit edildiğinde, tehlike giderilinceye kadar işyerinin durdurulmasını ya da kapatılmasını öngörüyor. Kanun hükümlerine uymayan işverenlere 77 ile 8 bin YTL arasında değişen idari para cezaları getiriliyor.

Bir süredir Çalışma Bakanlığı'nın gündeminde olan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Tasarı Taslağı ilgili çalışmalar tamamlandı. Kanun hükümleri; endüstriyel, zirai, ticari, idari, eğitsel, kültürel ve benzeri faaliyetlerin yapıldığı, resmi ve özel sektöre ait bütün işyerlerine ve işlere faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanacak. Taslak ile işverene, konuyla ilgili olarak meslekî risklerin önlenmesi, eğitim ve bilgi verilmesi dahil, gerekli her türlü tedbirin alınması konusunda mesuliyet veriliyor. Patron, işyerinin büyüklüğünü, işin niteliğini, tehlikelilik derecesi ve çalışan sayısını dikkate alarak, işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı, hemşiresi veya sağlık memuru ile ihtiyaç duyulan diğer meslek dallarından 1 veya birden fazla kişiyi görevlendirecek. Gerekli donanıma sahip kişiler dışında, çalışma ortamında tehlike durumunda personelden çalışmaya devam etmesi istenemeyecek. İşverene verilen bir diğer görev de, meydana gelen bütün kazaların ve meslek hastalıklarının kaydını tutarak, bunlarla ilgili rapor hazırlamak ve bunu 3 gün içinde bölge müdürlüğüne iletmek. Tasarı personele de aldıkları eğitim ve talimatlar doğrultusunda çalışma mesuliyeti yüklüyor. Çalışanların işe girişlerinde sağlık muayeneleri yapılarak, işe uygun olduklarını belirten sağlık raporu alınması mecburi olacak. Kadınlar, çocuklar, yaşlılar, özürlüler ve diğer hassas risk grupları, özellikle bunları etkileyen tehlikelere karşı korunacaklar. Gebe veya çocuk emziren kadınların ise çalışma şartları bakımından özel olarak korunması isteniyor. Tasarı, getirilen düzenlemelere uymayan işverenlere 77 ile 8 bin yeni lira arasında idari para cezaları öngörüyor. Tahsil edilen cezalar, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili hizmetlerde kullanılmak üzere bakanlık adına açılan hesapta toplanacak.

İş güvenliği için kurul oluşturulacak

Tasarı, en az 10 çalışanın bulunduğu işyerinde işverenin, 1 veya daha fazla kişiyi, 'iş sağlığı ve güvenliği çalışan temsilcisi' olarak görevlendirmesini öngörüyor. Bu kişiler, konuyla ilgili çalışmalara katılma, çalışmaları izleme, önlem alınmasını isteme, tekliflerde bulunma ve benzeri konularda çalışanları temsil etmeye yetkili olacak. 50'den fazla kişinin istihdam edildiği ve 6 aydan fazla sürekli işlerin yapıldığı işletmelerde ise bir 'İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu' teşkil edilecek. İşverenler bu kurullarca, mevzuata uygun olarak verilen kararları uygulayacak.

Ankara, Zaman

(Kaynak: Zaman Gazetesi | 17.01.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM