BASINDAN YAZILAR
SGK,Primleri Dizi Çalışanlarına Ödetmeyi Tercih Edecek Gibi / Ali Tezel - MuhasebeTR

SGK,Primleri Dizi Çalışanlarına Ödetmeyi Tercih Edecek Gibi / Ali Tezel


SGK müfettişlerinin son yılların en hızlı büyüyen sektörleri arasında yer alan dizi yapımcılarının kapısını çalmasına karşın yapımcılar soluğu Ankara'da aldı. Yapımcılar "Tüm sektör sigorta yapmıyor" derken, primi çalışanlara ödetme planı bulunuyor

Dün bu köşeden okudunuz, SGK müfettişleri dizilerde sigortasız çalışanların sosyal güvenceye kavuşturulması için jeneriklerden isim listeleri çıkarmaya başlayıp dizi yapımcılarından defter-kayıt-belge istedi. Dizi yapımcıları da soluğu bakanın yanında alıp bakana "Bizi cezalandırmayın sektör zaten hiç sigorta yapmıyor bizi de kurtarın" dedi. Bu arada dizi yapımcıları SGK müfettişlerini takmayıp onlara defter-kayıt ve belge de götürmedi.

'ŞİŞ VE KEBABI YAKMAYIN' DENDİ
Dizi yapımcılarının bakandan istedikleri iki konu vardı. Birincisi "Tüm sektör sigortalı sanatçı-ışıkçı ve sesçi çalıştırmıyor bizim üzerimize gelmeyin", ikincisi de "Üstelik biz sizin iktidarınızın görüşlerine uygun diziler yapıyoruz" dediler. Bakanlık da dizileri izleyen İstanbul'daki müfettişlere SGK Teftiş Kurulu Başkanı'nı gönderip, "Ne şişi yakın ne de kebabı" deyip "Hem sigortalı yapıyormuş gibi yapın hem de dizi yapımcılarına ceza yazmayın" demişler.
Bunun olacak yanı yok, yani SGK müfettişleri hem dizilerde çalışan sanatçı ve teknik personeli sigortalı yapacak hem de dizilerin yapımcılarına ceza yazmayacak. Bunun yasal olarak uygulanma ihtimali yok. Bunun için bakanlığın ve SGK Başkanlığı'nın yazılı emir ile müfettişlere "Bu işe son verin" demesi lazım ama bunu da diyemiyorlar.
SGK'nın ne şiş yansın ne kebap işini sonlandırabilmesi için iki tercihi kalıyor geriye. Bunlardan birincisi dizi oyuncu ve teknisyenlerini sadece dizilerin yayınlandığı günler için birer gün sigortalı yapmak. Bu da hayatın olağan akışına uygun değil zira 1 saatlik dizi için en az 7 gün çalışılıyor. Üstelik sanatçılar ve teknisyenler dizinin yayınlandığı gün değil ondan önceki günlerde de çalışıyor. Bu şekilde denetimin raporlaştırılmasının sonu mahkemede biter. İkinci tercih ise 6111 sayılı torba kanun ile taksi-minibüs ve halk otobüsü şoförleri için getirilen düzenleme sanatçılar için de getirilmişti. Uygulamaya göre dizi veya filmlerde ayda 10 günden az (9 gün) çalışanların işvereni, SGK'ya "Bunlar ayda 10 günden az çalışıyor ve işe başladı" dedikten sonra primleri işverenler değil, çalışanlar kendi ceplerinden ödemeye başlamıştı. Ancak, bunun da geriye işletilmesi mümkün değil.

YÖNETMELİK DEĞİŞEBİLİR
Müfettişler geleceği değil geçmiş yayınlanmış dizleri izliyor, bu sebeple işverenlerin yani dizi yapımcılarının "Bunlar geçmişte ayda 10 günden az çalıştı" demeleri ve cezalardan kurtulmaları yönetmeliğe göre mümkün değil. Bu sebeple Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği'nde değişiklik yapıp dizi-film çalışanlarının "Ayda 10 günden az çalışıyor" diye bildirilmesinde 1 yıllık geriye yönelik düzenleme yapılacak gibi ve yapımcılar müfettişlerin tespit ettiği çalışanları için "Bunlar ayda 10 günden az çalışıyor" diyecek ve geriye doğru (en fazla) 1 yıl için SGK bu sanatçılara hizmet verecek ama primleri de gecikme zam ve cezasıyla birlikte dizi yapımcıları değil çalışanlar kendi ceplerinden ödeyecek.

 

GENCO ERKAL DA İSYAN ETTİ

Usta oyuncu Genco Erkal, televizyon dizisi sektöründe insanlık dışı çalışma koşullarının bulunduğunu belirterek sanatçıların ve set emekçilerinin birleşip kendi güçlerini işverene kabul ettirerek haksızlıklara son verebileceklerini savundu.

'MÜCADELEYLE ALABİLİRLER'
Erkal, "Televizyon dizisi sektöründe sanatçılar belki rolü yoksa 3 gün çalışmıyor ama ışıkçılar, sahne teknisyenleri, set dekoratörleri neredeyse günde 18 saat çalışıyor. Maalesef çalışılan fazla saatler için de ek ücret ödenmiyor. Oysa ABD ve İngiltere gibi ülkelerde kimin ne kadar ve nasıl çalışacağı çok net ve fazla mesai ücretlerini de alıyorlar" dedi.
Dizilerdeki oyuncuların çalışma koşullarına ilişkin soruya da yanıt veren Genco Erkal, şunları söyledi: "Bu duruma karşı oyuncuların sendikalaşması çok önemli. Oyuncular Sendikası gibi bir girişim var ve yeni kurulmasına rağmen çok önemli bir atılımdır. Dünyanın her yerinde sanatçılar, emekçiler çalışma koşullarını kendi güçlerine dayanarak oluşturdular. Amerika'da Amerikan vatandaşı olmayanların çalışması dahi kısıtlanmıştır, kendi ülkelerinin sanatçılarının iş alanı daralıyor diye. Sanatçılar ve set emekçileri olmazsa diziler de olmaz. O yüzden güçlerini kabul ettirsinler, hakları için mücadele etsinler."

(Kaynak: Haber Türk | 16.04.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM