BASINDAN YAZILAR
Haluk ÜNALDI - Şirketler ölümlü kurumlardır ya ölümsüzler? - MuhasebeTR

Haluk ÜNALDI - Şirketler ölümlü kurumlardır ya ölümsüzler?

Devletler stratejisi konu olduğunda akla gelen ilk isimlerden biri olan Henry Kissinger'in müthiş bir strateji tanımı vardır: 'Strateji, toplumların kendi geleceklerini güven altına almak üzere yaptıklarıdır.' Dünyada en çok okunan yönetim danışmanlık kitaplarından biri olan Philip Sadler'in 'Mangement Consultancy' kitabı da stratejiyi, 'başarılı olmak için yapacaklarımızdır' şeklinde tanımlar. Bu iki yaygın tanımdan hareketle, stratejinin önce hayatta kalmak, daha sonra da başarılı olmakla ilgili olduğunu söyleyebiliriz.

Sadece canlılar ölür. Bu nedenle, 'hayatta kalmak' ölümlüler için kullanılabilecek olan bir kavramdır. 'Şirketler, yaşayan organizasyonlardır' tanımı da bu kavramın doğru olduğunu göstermektedir. Gerçekten, bütün şirketler, doğarlar, büyürler ve ölürler. Şirketlerin ortalama ömürlerinden söz edilmesi de doğrudan doğruya şirketlerin yaşayan organizasyonlar olduğunun bir göstergesidir.

Canlıların uzun ömürlü olabilmesi için sağlıklı beslenmeye ihtiyacı olduğu gibi, birer canlı varlık olan şirketlerimizin uzun yaşayabilmesi için ihtiyaç duydukları 'besin', stratejidir. Ancak, uygun stratejileri üretebilen şirketler uzun süre hayatta kalabilir. Strateji üretemeyen şirketler ise yok olmaya mahkumdur.

Şirketlerin ölümlü olmalarının yanında, birçok kurum ve kuruluş ise 'ölümsüzdür'; kısaca; hayatta kalma sorunları yoktur. Kamu kurumları, üniversiteler, dernekler, ticaret ve sanayi odaları, birlikler, vakıflar ise ölümsüz kurumlardır. Bu nedenle, ilk bakışta 'hayatta kalma' kaygıları, diğer bir ifade ile, strateji üretme ihtiyaçları da yoktur. Değişime liderlik etmek yerine, değişimi takip edip, kendilerini yeni durumlara uygun hale getirmeleri bile onlar için yeterli olmaktadır. Bunu bile yapmamaları halinde, varlık nedenleri sorgulanmaya başlar ki, bu durum, o kurumda çalışanlar için yok olmaktan çok daha fazla acı verir.

Giderek artan küresel rekabet ortamı, ölümlü olan şirketlerimizin ömrünü azaltıcı yönde etki gösterir. Rekabet, şirketler için öldürücü bir hastalık olup, tek tedavisi strateji üretebilmektir. Hayatta kalmak üzere rekabet ile mücadele eden şirket yöneticilerimiz, etraflarında kendilerinin strateji üretmelerinde yardım etmek üzere destek arar. Bu destek, bazen kamu kurumlarından, bazen odalardan, bazen de üniversitelerden gelir. Ancak, bu kurumların tamamı, ölümsüz kurumlardır ve ölümlü kurumların durumunu yeterince anlamaları mümkün değildir.

Güncel ihracat problemini çözmek üzere bir kamu kurumuna müracaat eden bir şirket düşünelim. Şirketin yöneticisi söz konusu problemi çözülemez ise, birkaç gün içinde şirketinin çok zor duruma düşeceğini düşünür ve belki de geceleri gözüne uyku girmez. Oysa, problemini çözebilecek kamu kurumu yöneticisi için birinci öncelik çözümün çabuk olması yerine mevzuata uygun olmasıdır.

Teknik bir problemini çözmek veya bir bilgiye ulaşmak ve böylece rekabet ortamında hayatta kalmak üzere bir üniversite ile çalışan bir şirket düşünelim. Şirket yöneticisi için 'var olmak' veya 'yok olmak' arasında bir çizgi olan bu teknik problem veya bilgi, üniversite elemanları için diğer bütün rutin işleri arasında sadece bir iştir. Hatta belki de bir angaryadır.

Bu nedenle, bir şirket sahibi veya üst yöneticisi iseniz, ölümsüz kurumlardan 'ölümsüzlük iksiri' olabilecek bir starteji üretmesini asla beklemeyin. Çünkü, sizin yerinize strateji üretmeleri mümkün değildir. Ölümsüz kurumlardan lojistik destek isteyebilirsiniz ama asla sizin için strateji üretmelerini istemeyin, onlar böyle bir destek vermek üzere kurulmamışlardır. Şirketinizi önce hayatta tutacak, sonra başarıya taşıyacak stratejiyi sadece, şirketin lideri olarak, sadece kendiniz üretebilirsiniz. Bu konuda size yardım edebilecekler ise başta orta kademe yöneticileriniz olmak üzere, bütün çalışanlarınızdır. Şirketinizin 'kriz' içinde olduğunu uygun bir dozda ekibinize yayabilirseniz, size strateji üretme konusunda bütün güçleri ile yardımcı olacaklardır.

(Kaynak: Dünya Gazetesi | 12.01.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM