Soru: Sadettin Bey, ben bir polis memuruyum, 2009'da memuriyete başladım.
Yani sosyal güvenlik açısından 5510 Sayılı Kanun'a tabiyim. Askerlikte geçirdiğim günlerimi ve SSK'lı günlerimi hizmet birleştirmesi yapsam memuriyete başlama tarihim geriye çekilir mi? Yani bu sayede 5434 Sayılı Kanun'a tabi olabilir miyim? Eğer böyle bir hakkım varsa nereye ne şekilde başvurmalıyım? H. Akut
Cevap: Değerli okurum, 1 Ekim 2008'den sonra ilk defa memur olanlar sosyal güvenlik açısından 5510 Sayılı Kanun'a, bu tarihten önce memur olanlarsa 5434 Sayılı Kanun'a tabiler. Daha önce de yazdığımız gibi sosyal güvenlik reformuyla birlikte kamuda iştirakçi memur-sigortalı memur ayırımı başladı. Eğer 1 Ekim 2008'den önce memuriyet göreviniz yoksa bu tarihten önceki askerliği borçlanmanız veya SSK hizmetlerinizi birleştirmeniz 5434 Sayılı Emekli Sandığı Kanunu'na tabi olmanızı sağlamaz. Evet, borçlanma ve hizmet birleştirmesiyle memuriyet başlangıcınız geriye gider fakat yine sosyal güvenlik açısından 5510 Sayılı Kanun'a tabi olursunuz. Zira 5510 Sayılı Kanun'un Geçici 7. Maddesi sizin durumunuzda olanların borçlanarak eski kanuna tabi olmalarının önünü kesiyor.
Fiili durum esastır, ceza yemezsiniz
Soru: Sadettin Bey, işletmemiz SGK'dan dosya açtı ve işyeri bildirgesinde işçi sayısı olarak 5 işçi diye belirttik. Fakat bu 5 işçiden hiçbiri işe başlamadı ve işe gelmediler. Bu durumda, işyeri bildirgesinde 5 işçi çalıştırmaya başlayacağız dememize rağmen bu 5 işçinin girişinin yapılmamış olmasından dolayı herhangi bir ceza ile karşılaşır mıyız? İşçiler işe başlamadılar diye sorumluluğumuz olur mu? Melek A.
Cevap: Melek Hanım, işyeri bildirgesinde belirtilen işçi sayısı kesin olmayıp tahmini rakamı ifade eder. İlk defa sigortalı çalıştıracak olan işveren, işe başlatmayı düşündüğü işçileri sayısal olarak işyeri bildirgesinde ifade eder. Herhangi bir sebeple bu işçilerden bazıları veya tamamı işe başlamamış olabilir. Normalde sigortalıların işe başladıkları günden bir önceki gün işe giriş bildirgeleri verilmesi gerekir. Fakat ilk defa işçi çalıştıracak işverenlere kolaylık olsun diye işyeri bildirgesinde belirtilen sayıdaki işçi için bir aylık bildirim süresi tanınır. Bu bir aylık sürede işçiler işe başlamadı diye herhangi bir yaptırım uygulanmaz.
Bulgaristan günlerinizi borçlanırsanız erken emekli olursunuz
Soru: Sadettin Bey, ben 30.08.1966 doğumluyum. 12.07.1989 tarihinde sigorta girişim var. Toplam 7300 gün ödenmiş primim var. Ayrıca 900 gün Bulgaristan'dan askerlik ve çalışmam var. Bu 900 günün borçlanmasını yaparsam ne zaman emekli olurum? Cevdet K.
Cevap: Cevdet Bey, normalde prim gününüz dolmuş ve 51 yaşınızı doldurduğunuzda emekli olabilirsiniz. Fakat Bulgaristan günlerinizi borçlanırsanız 50 yaşınızı dolduracağınız 30.08.2016 tarihinde emekli olabilirsiniz. Yani borçlanma yapmanız size bir yıl daha erken emeklilik sağlar.
Yetim aylığı alamazsınız
Soru: Sadettin Bey, ben memur olarak çalışıyorum. Emekli olduğum takdirde emekli maaşımla birlikte vefat edenden Bağ-Kur'lu babamdan yetim aylığı da alabilir miyim? Bağ-Kur'dan emekli olan bir arkadaşım, memur emeklisi babasından yetim aylığı alabiliyor. Gülnur Ç.
Cevap: Gülnur Hanım, Emekli Sandığı dışında bir kurumdan emekli olan kız çocuğu, kendi maaşıyla birlikte Emekli Sandığı emeklisi anne/babası üzerinden yetim aylığı alabilir. Fakat aynı durum sizin için geçerli değil. Siz emekli olduğunuzda Bağ-Kur emeklisi babanız üzerinden yetim aylığı alamazsınız.
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 14.04.2012)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.