Memurun umutla beklediği ancak geciken zammın faizine çözüm formülü bulundu. Memura faiz yerine ilk 6 ay yüksek zam
Toplu sözleşme yasasındaki gecikme nedeniyle ocak zam mı en az 4 ay gecikecek olan memur un faiz alacağı, ilk 6 ayda yapılacak zam yüksek tutularak ödenebilecek. Formüle Maliye karar verecek
Hükümetle memur sendikaları tarihte ilk kez "toplu sözleşme" masasına oturmaya hazırlanırken, zam mın 4 ay gecikmesi nedeniyle gündeme gelen "faiz"e formül aranıyor.
Maaş zam mı normalde ocakta yapılıyor. Ancak ilgili yasal düzenleme gecikti. Hükümetle sendikalar arasında başlayacak zam görüşmeleri kısa sürede tamamlansa dahi memur zam mını en az 4,5 ay gecikmeli alacak.
Davalar engellenecek
Bu zararın telafisi için memur a zam la birlikte faiz de verilmesi gerekiyor. Ancak bugüne kadar rastlanmayan bu durum konusunda Maliye'de net karar verilmiş değil. Genel düşünce faizin verilemeyeceği yönünde. Bununla birlikte faizin dava edilebileceği, sözleşme sonrasında memur a ilave faiz hakkı doğuracak bir mahkeme kararının Maliye'ye ilave yük bindireceği ifade ediliyor. Sözleşme sürecinde faiz konusunun çözülerek hem davanın hem yaşanacak olası sürprizlerin önüne geçilmek isteniyor.
Formül şöyle işliyor
Memur sendikalarında gündeme getirilen formüle göre ilk 6 aydaki zam , ikinci 6'ın üzerinde belirlenecek. Normalde örneğin yüzde 3 artı 3 ya da yüzde 5 artı 5 şeklinde uygulanacak zam , örneğin yüzde 4 artı 3 veya yüzde 6 artı 5 şekline dönüşecek. Böylece faiz tartışması bitecek, memur faiz almadan gelirini yükseltmiş olacak.
En az maaş alanın 90 lira kazancı olur
Bu formülün hükümetce benimsenmesi halinde en düşük dereceli memur un cebine ilk 6 ay boyunca aylık 15 TL ilave para girecek. 6 aylık kazancı 90 lirayı bulacak. İlk 6 ay için 1 puanlık ilave faiz zam mı memur un faiz alacağının çok daha üzerinde bir tutara denk geliyor. Bu nedenle yapılacak hesaplamada 1 puan yerine 0,5 puan ya da daha düşük bir faiz zam mının ortaya çıkması bekleniyor
(Kaynak: Samanyolu Haber | 11.04.2012)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.