Teşvik paketiyle savunmada yerlilik oranı daha artacak
Anadolu’nun değişik illerinden savunma sanayine ilgi artıyor. Eskiden yüzde 10’larda olan savunmanın yerlileşme oranı yüzde 52’ye kadar çıkarken, oranın yeni teşvik paketi ile yüzde 70’e kadar yükselmesi bekleniyor.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yeni teşvik paketinde stratejik sektörler arasında yer alan savunma sanayinin, yatırım yerine bakılmaksızın 5’inci bölge desteklerinden yararlanacak olması bu sektördeki yatırımları ciddi anlamda artıracak. Şu anda yüzde 52 olan savunmadaki yerlileşme oranının yüzde 70’e kadar çıkması bekleniyor.
Milli Savunma Bakanlığı Savunma Sanayii Müsteşarlığı Sanayileşme Daire Başkanı Bilal Aktaş, yüzde 6-10 seviyesinde olan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ihtiyaçlarının yurtiçinden karşılanma oranının yüzde 52’e çıktığını, yeni teşvik paketiyle bu oranın yüzde 60-70 seviyelerine geleceğini tahmin ettiğini belirterek, “2023 vizyonunda tüm belli başlı sistemlerde tasarım kabiliyetine sahip, ihracat yapabilen, özgün ürünleri olan bir savunma sanayine doğru gidiyoruz” dedi. Aktaş, şu anda Anadolu’nun değişik illerinden savunma sanayine çok büyük bir ilgi olduğuna dikkat çekti. Yakın zamanda Tokat, Sivas, Rize ve İzmir illerini ziyaret ettiklerini hatırlatan Aktaş, yakında Konya ve Antep’e gideceklerini bu illerde de büyük bir ilgi olduğuna vurgu yaptı. Savunma sanayine yönelik çeşitli kümelenme faaliyetleri olduğuna işaret eden Aktaş, “Savunma sanayine yönelik bir sinerji oluşturma hevesinde olan iller var. Bunlardan bir tanesi de İzmir. Ege Serbest Bölgesi ve Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın desteklediği kümelenme, birlikte bir sinerji oluşturmanın gayretleri. Eskişehir, İstanbul ve Ankara’da kümelenme faaliyetleri var. Bu kümelenme faaliyetlerinin bizim hedeflerimize güç katacağına inanıyoruz. Destekler bu yöndeki yatırımları hızlandıracak” diye konuştu.
Yeni teşvik paketinde savunma sanayine yönelik yatırımlara 5. Bölge desteklerinden yararlanma imkanlarının getirildiğini hatırlatan Aktaş, teşvik paketinin hazırlanma sürecinde Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın Ekonomi Bakanlığı ile çok yakın bir koordinasyon içerisinde çalıştığını ifade etti.
Teşvik bilgi merkezi kuruldu
Ekonomi Bakanı Çağlayan, teşvik bilgi merkezinin, yatırımcılar için danışma ofisi olacağını söyledi.
Yeni Teşvik Sisteminin yatırımcılara daha fazla tanıtılması için Ekonomi Bakanlığı bünyesinde Teşvik Bilgi Merkezi oluşturuldu. Söz konusu merkezde, yurt içinden ve yurt dışından yeni teşvik sistemine ilişkin yönlendirilecek sorular bilgi merkezinde toplanıp, gruplandırılacak. Soruların yanıtları kararnamenin çıkmasının ardından internet sitesinde yer alacak.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, Yeni Teşvik Sistemi'ne ilişkin bilgi talebinde bulunacak yatırımcılara detaylı bilgi aktarılabilmesi amacıyla Ekonomi Bakanlığı bünyesinde "Teşvik Bilgi Merkezi" kurulduğunu, yatırımcıların bu merkeze başvurmaları durumunda gerekli bilgilere erişebileceklerini belirtti.
1 Ocak 2012 tarihinden itibaren uygulanacak olan yeni teşvik sisteminin birçok yeni destekleri içerdiğini, devrim niteliğinde olduğunu ve yatırımcılara önemli avantajlar sağladığını ifade eden Çağlayan, şunları kaydetti:
"Merkeze, e-posta ile teşvik sistemine ilişkin sorular yönlendirilebilecek. Söz konusu sorular konu başlıkları altında toplanıp, gruplandırılacak ve yanıtları kararnamenin çıkmasının ardından internet sitesinde yayınlanacak. Teşvik sistemine ilişkin sorular tesvik@ekonomi.gov.tr eposta adresine gönderilebilecek. Yeni Teşvik Sistemi'ne ilişkin ayrıca çağrı merkezi aracılığıyla da sorular bırakılabilecek, söz konusu çağrı merkezine Türkiye'nin her yerinden 444 43 63 nolu telefonlardan erişilebilecek."
Yurt dışından bilgi talep eden yabancı yatırımcıların da yeni teşvik sistemine ilişkin bilgi talebinde bulunabileceklerine dikkati çeken Çağlayan, yabancı yatırımcıların Ekonomi Bakanlığının İngilizce internet sitesinden incentives@economy.gov.tr e-posta adresine ya da 90 312 444 43 63 nolu çağrı merkezine sorularını yönlendirebileceklerini bildirdi.
Çağlayan, yatırımcılar için adeta "danışma ofisi" görevini üstlenecek olan Teşvik Bilgi Merkezi'nin, yatırımcıların bilgilendirilmesini sağlayacağını kaydetti.
307 Firma Teşvik Belgesi Aldı
Teşvik belgelerinin; 12'si enerji sektörü, 88'si hizmet sektörü, 184'ü imalat sektörü, 15'i madencilik sektörü, 8'i da tarım sektörüne verildi.
Hazine Müsteşarlığı, Şubat ayında toplam 307 firmaya çeşitli vergi istisnaları tanıyan yatırım teşvik belgesi verdi.
Hazine Müsteşarlığı'nın yatırım teşvik belgelerinin sektörel dağılımına ilişkin tebliği bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.
Buna göre, teşvik belgelerinin; 12'si enerji sektörü, 88'si hizmet sektörü, 184'ü imalat sektörü, 15'i madencilik sektörü, 8'i da tarım sektörüne verildi.
Teşvik belgesi alan firmaların toplam ve sabit yatırımları yaklaşık 5.573 milyar TL, ithal edilecek makine ve teçhizat tutarı yaklaşık 1.631 milyar dolar, yaratılan istihdam ise 8,195 kişi olarak belirlendi.
(Kaynak: Zaman Gazetesi | 10.04.2012)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.