Anayasamızın sosyal devlet ilkesine uygun olmakla birlikte malul olan işçilerin tekrar topluma ve çalışma hayatına kazandırılması açısından 4857 sayılı İş Kanununda düzenlemeye gidilmiştir.
4857/30. maddesinde işyerinde çalışırken malulen işyerinden ayrılmak zorunda kalan işçilerin maluliyetleri ortadan kalktıktan sonra tekrar işyerinde çalışmak istemeleri halinde bu durumdaki işçilere, işverence diğer tercihlerine nazaran öncelik tanınmasını 4857 sayılı kanunda hüküm altına alınmıştır.
10.06.2003 tarihinde yürürlülüğe giren 4857 sayılı İş Kanunun 30.Maddesinde ''Bir işyerinden malulen ayrılmak zorunda kalıp da sonradan maluliyeti ortadan kalkan işçiler eski işyerlerinde tekrar işe alınmalarını istedikleri takdirde, işveren bunları eski işleri veya benzeri işlerde boş yer varsa derhal, yoksa boşalacak ilk işe başka isteklilere tercih ederek, o andaki şartlarla işe almak zorundadır. Aranan şartlar bulunduğu halde işveren iş sözleşmesi yapma yükümlülüğünü yerine getirmezse, işe alınma isteğinde bulunan eski işçiye altı aylık ücret tutarında tazminat öder.''
Açıklarsak;
1.)Çalıştığı işyerinden malulen ayrılacaktır.
2.)Malullük hali iyileşme süreci ile ortadan kalkacaktır.
3.)Bu durum karşısında Malulen emekli maaşları ödenmeyecekdir.
4.)Ekonomik sıkıntı çekmemeleri adına işverenlerine başvuracaklardır.
5.)İşveren boşalan kadro var ise derhal,yok ise ilk boşalan kadroya almalıdır.
6.)İşveren işe almaz ise altı aylık ücret tutarında tazminat öder.
Sonuç:
5510 sayılı Kanunun 25.Maddesi ve devamı maddelerde malul sayılma düzenlemesi yapılmıştır.Sigortalının veya işverenin talebi üzerine SGK’ca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurullarınca usulüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, 4 -1 (a) bentleri kapsamındaki sigortalılar için çalışma gücünün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az % 60'ını, kaybettiği SGK Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalı, malul sayılır.
En az on yıldan beri sigortalı bulunup, toplam olarak 1800 gün veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olan sigortalılar için ise sigortalılık süresi aranmaksızın 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması gerekiyor.
Bir işyerinden malulen ayrılmak zorunda kalıp da sonradan maluliyeti ortadan kalktıktan sonra tekrar eski işyerlerinde çalışmak istemeleri halinde istihdam edilmesi, edilmemesi halinde yaptırımın ne olacağını bulmaya çalıştık. İşverenlerin bu durumda olan işçilerin tekrar topluma kazandırılmasına katkı sağlamak, kanun da belirtilen ''6 aylık brüt ücreti tutarındaki tazminat yaptırımına uğramamak '' adına bir işyerinden malulen ayrılmak zorunda kalıp da maluliyeti sonradan ortadan kalktıktan sonra tekrar aynı işyerinde çalışmak istemeleri halinde işveren bunları eski işleri veya benzeri işlerde boş yer varsa derhal, yoksa boşalacak ilk işe başka isteklilere tercih ederek, o andaki şartlarla işe almaları yerinde olacaktır.
**
NACİ ŞAHİN ADI YAŞATILIYOR
Bundan bir yıl önce menfur bir saldırı sonucu hayatını kaybeden SGK genç Muğla İl Müdürünün ismini yaşatma adına İZMİR SGK İL MÜDÜRLÜĞÜ'ne bağlı BORNOVA SGK MERKEZ MÜDÜRLÜĞÜ'nün adı değiştirilerek BORNOVA NACİ ŞAHİN SGM dönüştürülmüştür.
Merhum Naci Şahin üstatı vefatının birinci yıldönümünde rahmetle anıyoruz.
(Kaynak: Alitezel.com | 09.04.2012)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.